Fysieke belasting in de zorg
In de zorg komt veelvuldig bukken en tillen voor. Niet alleen het tillen en verplaatsen van cliënten geven een hoge fysieke belasting. Maar ook het ‘lichtere’, verzorgende en huishoudelijke werk zorgt ervoor dat de fysieke belasting hoog is. Door het gebruik van tilliften en andere hulpmiddelen wordt het zware tillen een stuk verminderd, maar toch blijven veel werkzaamheden fysiek zwaar. Dit komt omdat dezelfde houdingen vaak herhaald worden, zoals bij huishoudelijk werk (schoonmaken) en omdat houdingen langdurig achter elkaar aangehouden worden, zoals bij het aantrekken van steunkousen. Veel werkzaamheden (lichte en zware) worden met een bolle rug uitgevoerd. Dit is zeer belastend voor de rug en kan klachten geven.
Door het aanleren van GewichtHeffersTechnieken (GHT) kan in vele werksituaties de fysieke belasting flink verminderd worden.

STEP Activiteiten in de Zorg
STEP is al jarenlang actief met groepsgewijze cursussen in de (thuis)zorg. Diverse cursussen zijn onder meer gegeven bij Fokus, Zuwe Zorg, Livio, Sensire. Cursussen die vaak zijn gegeven, zijn:

  • BackPerfect® Groepsgewijs, Basis
  • BackPerfect® Follow-Up
  • TransferPerfect®
  • Technische en Fysieke Ergonomie 

Meestal worden de cursussen in een aantal dagdelen van 3 uur gegeven. In overleg met de diverse zorginstellingen worden de cursussen op maat gemaakt. Er zijn onder andere cursussen ontwikkeld die zich richten op het huishoudelijk werk, op transfers, duwen en trekken en het goed en veilig gebruik van diverse technische hulpmiddelen en het eigen lichaam.

Individuele begeleiding
Naast de groepsgewijze cursussen worden ook medewerkers individueel begeleid bij klachten. Dit zorgt voor een snel herstel van de klachten, een snelle terugkeer op het werk en het voorkomen van recidieven. Individuele begeleiding kan bij de STEP Instructeur plaatsvinden maar ook in de vorm van Preventie In Huis op het bedrijf.

Links:

-->