29-09, aanrijding van links
 
 nekklachten nekpijn, whiplash door aanrijding van links

 
Ik word aan de linkerkant aangereden. Mijn nek wordt van rechts naar links geslingerd. Trillend op mijn benen stap ik uit de auto. Pas een uur later voel ik langzaam mijn nek stijf worden en ik krijg steeds meer klachten. Ik ben toen maar langs de huisartsen post gegaan. De dienstdoende arts voelde aan mijn nek. Hij vertelde dat het vooral de spanning was van het ongeluk. Verder heb ik een hersenschudding zegt hij. Hij adviseert me rust te nemen en ik krijg wat medicatie daarvoor.

's Avonds is het veel erger 
 
's Avonds wordt het erger en ik heb de volgende klachten: pijn in de nek, stijve nek, oorsuizingen, zware armen en benen, last van het licht, duizeligheid en misselijkheid.

07-10, huisarts stuurt naar fysiotherapeut
 
 
whiplash nekklachten huisarts en fysiotherapie 
 
In de week van 07-10 verlies ik 4 maal de controle over mijn benen en de klachten nemen niet af. Ik ga langs mijn huisarts. Hij verwijst me naar de fysiotherapeut. Die week sliep ik veel en had last van concentratieverlies en vergeetachtigheid tijdens gesprekken.

 
11-10, inslapen lastig
 
 
whiplash, nekklachten, nekpijn, inslapen lastig 
 
 
Op 11-10 krijg ik ’s avonds problemen met slapen vooral het inslapen wordt een probleem. Als ik bij de fysiotherapeut kom, zegt hij dat ik waarschijnlijk een whiplash heb. Advies: langzaam mijn oude leven weer oppakken en over 1 week terugkomen.

 
13-10, STEP zet direct bescherming en voorlichting in
 
 
whiplash, nekklachten, nekpijn, enkelbrace, nekbrace 
 

Ik kan via mijn werk terecht bij STEP. Na het eerste intakegesprek en onderzoek denken ze bij STEP ook dat ik een whiplash heb.
Ik krijg uitgelegd wat er met mijn nek gebeurd is tijdens het ongeluk en waar de klachten vandaan komen. Een soort nekverzwikking te vergelijken met een enkelverzwikking. Bij een enkelverzwikking beschermt iedereen direct de geblesseerde enkel met een enkelbrace, bij een geblesseerde nek laat men dit vaak na, maar is een nekbrace nog veel belangrijker. Dit schept voor mij duidelijkheid.

Ik krijg daarom een nekbrace. Deze zorgt voor veilig nekgebruik, bescherming, ondersteuning en ik leer er ook nog veilig ruggebruik van.

 
22-12, STEP GewichtHeffersTechnieken
 
STEP leert mij bovendien mijn nek veilig te gebruiken met de STEP GewichtHeffersTechnieken, bij alle dagelijkse handelingen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
 
 
whiplash, nekklachten, nekpijn, onveilig en veilig nekgebruik 

01-11, veel plezier van nekbrace
 
We breiden de GewichtHeffersTechnieken uit. Verder merk ik dat de nekbrace me erg helpt, vooral tijdens kleine dingen als kleine stukjes als bijrijder in de auto of kleine stukjes lopen.

 
09-11, zitsteun voor betere nekhouding
 
 
whiplash, nekpijn, nekklachten, zitsteun, officebelt 
 
 Ik krijg  nog een STEP zitsteun, die ik gebruik voor mijn zithouding en ik ervaar dat dit mijn nek ontlast.
 
 
17-11, arbo-arts zorgt voor verwarring
 
De klachten nemen redelijk snel af; ik heb veel minder last van oorsuizingen, misselijkheid. Ook kan ik weer tegen licht. ’s Middags ben ik naar de arboarts geweest. Zij maakte mij onzeker door b.v. aan te geven dat ze de STEP hulpmiddelen  niet van toepassing vindt en vragen stelt als: “Heb je het wel naar je zin op het werk?“ etc.  ’s Avonds heb ik gelukkig een gesprek bij STEP die mij weer duidelijk maakt waar we mee bezig zijn en waarom, zie hierboven bij nek en enkelverzwikking.

 
24-11, verbinden bij GewichtHeffersTechnieken
 
De oorsuizingen en misselijkheid zijn weg. Ook de zware armen en benen worden minder. We plannen in hoe ik mijn werkzaamheden het beste kan opbouwen. Verder leer ik STEP GewichtHeffersTechnieken met elkaar te verbinden.
 
 
nekpijn, nekklachten, verbinden van GHT, veilig nekgebruik 


05-12, weer aan het werk
 
Afspraak bij de arboarts. Ze ziet dat het beter gaat maar vraagt wel weer of ik last heb van mijn werksituatie en/of depressie of te veel willen. Met het plan om het werk weer op te pakken gaat ze akkoord met het voorstel van STEP. De klachten verminderen zich verder door veilig nekgebruik. Ook het plannen van mijn werk doet mij goed.

 
08-12, nekbrace afbouwen
 
De nekbrace wordt langzaam afgebouwd en ik heb alleen nog last als ik teveel /te zwaar/ te lang heb gewerkt of een ongewone activiteit heb gedaan. Ook voel ik pijn als ik een verkeerde houding aanneem.

 
22-12, thuistrainen van veilig nekgebruik
 
 
 nekklachten, nekpijn thuistrainen veilig nekgebruik
 

We oefenen met de trainingsprogramma’s (die op een STEP videoband en DVD staan) de automatisering van veilig nekgebruik met de GewichtHeffersTechnieken  en ik zit op een herstel van ongeveer 70%.

De nekbrace wordt nog verder afgebouwd. Een week later is het herstel zelfs 80% en ik doe in overleg de nekbrace deze week nog ongeveer 4 uur per dag om. Verder krijg ik oefeningen voor thuis om mijn nek sterker te maken. Ik krijg hiervoor de videoband ook mee naar huis.

 
11-01, eind in zicht, nekbrace helemaal af
 
We oefenen opnieuw met de STEP videoband de technieken van veilig nekgebruik alleen nu met hogere snelheid om het automatisme te trainen. Dit gaat me goed af, ik voel me 90% beter en hoef de nekbrace niet meer om. We spreken nog 1 keer af om de begeleiding af te sluiten want mijn klachtenbeeld is nihil.

 
Slotwoord STEP Instructeur 
 
Eind januari is de begeleiding stopgezet. Mevrouw gaf aan nagenoeg 100% hersteld te zijn. Werkhervatting is langzaam opgebouwd maar vond sinds eind januari 100% plaats.
Dit gaf geen problemen en/of beperkingen. Haar hobby fitness heeft ze ook zonder problemen hervat. Bij begin van het voorjaar zal ze een herstart maken met hardlopen en mountainbiken. 


Bovenstaand verhaal is geschreven door FS te G. en berust op haar persoonlijke ervaring met STEP n.a.v. een ongeluk dat zij heeft ondergaan. 

STEP ZelfZorg Instructeur John Eekelder te Lichtenvoorde.
-->