Vriend botst achter op auto van vriendin

 

 NEKKLACHTEN NEKPIJN WHIPLASH BOTSING

 

Op 28-08 rijden mevrouw I.L. en haar vriend A.B. beiden met hun eigen auto. Aangekomen bij detoplichten moeten ze stoppen. Als het stoplicht op groen springt, trekken beiden op evenals hun 2 voorgangers. Een van deze voorgangers trapt om nog onbekende reden op de rem. Mevrouw I.L. weet op tijd te remmen, echter haar vriend A. B. is te laat. Hij rijdt met ongeveer 50 km/u achter op zijn vriendin. Onderstaand volgt een verslag van wat er sindsdien met beiden is gebeurd, tot 3 weken na het ongeluk. Ze hebben niet dezelfde huisarts, beiden gaan naar hun eigen huisarts.

De STEP ZelfZorg Instructeur heeft beide verslagen van commentaar voorzien  (schuingedrukte tekst) . Het motto van dit verhaal is :

 

 
Whiplash is net zoveel “niks aan de hand” als er bij een enkelverzwikking niks aan de hand is.

1. Het verhaal van I.L., de vriendin

 

28 augustus, alleen een stijve nek:


Ik word in mijn auto van achteren aangereden, krijg een klap in mijn nek. Dit voelt nadien alleen stijf aan met als gevolg dat ik gewoon ga werken. Ik werk in de horeca in de bediening.

Mevrouw geeft typische voorbodes aan voor een flinke zwiepbeweging met de nek waardoor er een soort nekverzwikking ontstaat, waarvan de gevolgen vergelijkbaar zijn met de gevolgen van een enkelverzwikking.

 

nekklachten whiplash nekpijn enkeldistorsie nekverzwikking

29 augustus. dokter en rontgenfoto:


Ik word wakker met een enorme stijve nek, moeheid, pijnlijke armen en hoofdpijn. Ik ga naar de dokter en krijg spierverslappende medicijnen. Verder word ik verwezen voor het maken van x-foto’s en krijg rust voorgeschreven.

Bovengenoemd klachtenbeeld verontrust mij. Blijkbaar deelt de huisarts deze mening door het laten maken van x-foto’s. Hij licht mevrouw niet voor en schrijft geen preventieve hulpmiddelen voor zoals dat bij elke enkelverzwikking meestal wel geschiedt.

30 augustus, een foute rontgensuggestie:


Ik ga foto’s maken en ze vertellen mij dat er niets kapot is in mijn nek.

Als er op een röntgenfoto niets te zien is, betekent dit niet dat er niets aan de hand is. Een blessure in de banden van de nek zie je namelijk niet op de röntgenfoto.

 

whiplash nekklachten nekpijn rontgenfoto 5 september, dokter doet niets:


Ik krijg van de huisarts de uitslag van de foto’s: er zou sprake zijn van een kleine boling, maar er werd mij verteld dat deze er al had kunnen zitten voor het ongeval. Volgens de huisarts moest ik doorgaan met rust houden. Ik ben nog moe, heb regelmatig hoofdpijn en mijn armen zijn heel vermoeid. Mijn nek is minder stijf maar nog gevoelig bij onverwachte bewegingen. En het is best vervelend dat je gewoon niet veel kan en de dokter alleen maar zegt “rusten”.

Ik begin medelijden te krijgen met haar, zij had naar mijn mening tijdelijk van een preventief hulpmiddel moeten worden voorzien.

12 september, naar de fysiotherapeut:


Ik ga maar weer naar de dokter want mijn klachten zijn nog lang niet over. Als ik uit bed kom lijkt het net alsof ik niet geslapen heb. Ik slaap heel veel overdag. Daarnaast wil de hoofdpijn ook niet echt weg. Mijn armen gaan beter maar als ik stofzuig dan heb ik er nadien weer last van. Nu word ik eindelijk (op mijn aanvraag) doorverwezen naar de fysiotherapeut. De dokter is nu ineens toch nog bang voor een whiplash. Wat moet ik hiermee?

Het lijkt op blussen van een brand na 16 dagen maar dan ook nog alleen omdat je de brandweer heel vriendelijk gevraagd hebt.

19 september, fysiotherapie zonder aandacht voor veilig nekgebruik:


Eerste keer fysiotherapie. Hij masseert mijn nek lichtjes en ik moet bepaalde bewegingen maken. Na een gesprek zegt hij dat ik een whiplash heb. Hij masseert mijn nek verder, wat overigens geen fijn gevoel is, maar ja het moet. Nadien doet hij acupunctuur om tot rust te komen. Ik heb nog steeds de klachten van 12 september, maar er wordt mij uitgelegd dat je gewoon dingen moet doen, maar niet moet overbelasten. In verband met het lichamelijk zware werk wat ik doe, mag ik nog even niet werken.

Bij navraag van mij bleek ze nog steeds niet te weten hoe een nek werkt en wat er in de nek kapot kan gaan bij zo’n zwiepbeweging. Ze weet ook niet hoe ze veilig met haar nek moet omgaan. Massage en acupunctuur hebben bij een “verzwikte nek” net zo weinig zin als massage op een verzwikte enkel.

20 september, massage geeft meer klachten:


Het gaat erg slecht met mij. Met name na de therapie heb ik erg veel last gekregen. Ik denk dat het door de massage komt. Ik ga steeds meer twijfelen aan een goede afloop.

 

 

nekklachten, nekpijn, whiplash massage 

 

Als je op een enkel masseert zou je ook meer last krijgen. Na een maand nog zo veel last, heeft veel te maken met een maand niet leren en realiseren van het veilig omgaan met de nek, zoals ieder weldenkend mens dat bij een enkel wel zou doen.

2. Het verhaal van A.B., de vriend


28 augustus, even niet opletten:


Ik heb een aanrijding en knal tegen de auto van mijn vriendin die voor mij rijdt.

29 augustus, direct voorlichting en bescherming bij STEP:

 

 nekklachten, nekpijn de krachten op de nek zijn groot


Ik ga ‘s morgens naar de huisarts en krijg pijnstillers en ZelfZorg door STEP. Bij STEP krijg ik direct een neksteun, deze moet ik 2 uur om en 5 minuten afdoen. ’s Nachts moet ik de neksteun ook dragen als ik er plezier van heb en dat heb ik.

De klachten die hij had, waren: stijfheid bij draaien, hoofdpijn bestaande uit een drukkend gevoel aan de zijkant van het hoofd en duizeligheid. Wij hebben met de met ons samenwerkende huisartsen afgesproken dat alleen stijfheid na een aanrijding direct vraagt om preventieve hulpmiddelen, die voorkomen dat het herstel wordt verstoord door eenvoudige dagelijkse houdingen en bewegingen. ’s Middags heb ik mijnheer terug laten komen en heb ik hem:  uitvoerig gevraagd welke belastingen zijn klachten erger of minder maakten;

  • voorlichting over de werking van de nek gegeven. Ik heb hem verteld wat er in de nek kan overbelasten bij “een nekverzwikking” en ik heb hem het beperkte nut van een röntgenfoto duidelijk gemaakt (zijn huisarts vond overigens een röntgenfoto ook niet nodig);
  • uitgelegd wat het nut van het aanleren en realiseren van veilig nekgedrag met o.a. een neksteun is.
  • gezegd dat er wat onschuldige kneuzingspijn in de schouder aanwezig is. Na de voorlichting kon hij mij goed uitleggen waarom hij de neksteun moest dragen.

31 augustus, beginnen met veilig nekgedrag:

 

 nekklachten, nekpijn, veilig nekgedrag

 


Bij STEP krijg ik oefeningen om mijn nek en schouder veilig in beweging te houden naast het dragen van een neksteun. Ik voel me al een stuk beter en dat na een paar dagen, ik denk dat ik al een kwart minder klachten heb dan de eerste keer. De neksteun blijft gewoon om.

Naast het dragen van een neksteun geeft STEP altijd extra lichte oefeningen mee om de beweeglijkheid van de nek en schouder te onderhouden. Verder is een start gemaakt met het aanleren van veilig nekgedrag. De neksteun blijft om omdat er nog geen sprake is van beheersing van veilig nekgedrag.

4 september, bescherming regelmatig af:


Ik heb een stuk minder last van mijn nek. De neksteun gaat nu 2 uur om en 1 uur af. Ik krijg nog wat meer oefeningen voor thuis, ook voor mijn schouder, die nog wat stijf is.

 

nekklachten, nekpijn, neksteun 

 

Daar de beheersing van de 3 basis GewichtsHeffersTechnieken erg goed is en het herstel 50% is, besluit ik de neksteun voorzichtig af te bouwen. Bij verergerende activiteiten in zit (eten, lezen, etc.) blijft de neksteun nog om. De GewichtHeffersTechnieken worden verder uitgebreid met het accent op het voorkomen van draaibewegingen.

7 september, trainen veilig nekgedrag voor werk en vrije tijd:


Ik voel me goed en heb geen last van mijn nek meer; alleen mijn rechter schouder voelt nog stijf aan. Ik krijg ook les in het verstandig gebruiken van mijn nek en rug met de GewichtHeffersTechnieken, voor op mijn werk. De neksteun hoef ik nog maar 3 uur verdeeld over de dag om.

Afbouwen van de neksteun heeft in deze dagen langzaam plaatsgevonden en gebeurt alleen indien hij zijn nek actief goed kan beschermen. GewichtHeffersTechnieken worden vertaald naar functionaliteit op zijn werk naast de thuissituatie. Hij houdt zich bezig met de productie en montage van reclameborden. Met name tijdens de productie moet hij veel buigen met zijn nek en draaien. De uitvoering met GewichtHeffersTechnieken blijkt bij deze belastingen pijnvrij te zijn. Ik geef hem voor thuis wat extra schouderoefeningen met de schouderoefenkatrol.

 

neklachten schouderklachten oefenkatrol

 

12 september, neksteun alleen 's nachts nog:


We gaan door met de GewichtHeffersTechnieken. Met mijn rechterschouder gaat het ook steeds beter. Hij is af en toe nog een beetje stijf.

De neksteun gaat af. Alleen ’s nachts heb ik de neksteun om laten houden daar hier sprake kan zijn van een langdurig liggen in ongewenste houdingen.

14 september nog wat schouderstijfheid:


Ik heb alleen nog last(stijfheid) van mijn rechterschouder als ik moet reiken. Van mijn nek heb ik geen last meer. Ik kan hem goed bewegen.

We trainen de GewichtHeffersTechnieken en doen nog wat oefeningen om zijn schouder los te krijgen.

21 september, ik weer beter, maar mijn vriendin nog lang niet:


De stijfheid in de schouder is nu ook verdwenen. Ik weet alleen nog niet of ik langdurig naar beneden kan kijken zoals bij mij voor komt tijdens productiewerkzaamheden. Het enige wat ik nog merk, is wat minder kracht in mijn nek-schouderspieren.

De neksteun gaat nu ook ’s nachts af. Wel heb ik hem geadviseerd dat hij zijn neksteun beter naar het werk kan meenemen, zodat hij bij langdurig productiewerk terug kan vallen op de neksteun. Als afsluiting zijn we begonnen met een conditieprogramma dat hij wederom zelf thuis uitvoert. De heer A.B. is gelukkig vrijwel geheel hersteld.

 

Blij en Boos

 

nekklachten nekpijn bij en boos 

 

Hij is zeer verontwaardigd over het verschil in beleidsvoering bij hem en zijn vriendin. Het is voor hem een beetje lachen als een boer met kiespijn, want hij zit lelijk in zijn maag met zijn vriendin die uitgerekend hijzelf heeft aangereden en die ook nog de dupe is geworden van een slecht beleid. Daar komt nog bij dat de medische kosten en letselschade van zijn vriendin straks op zijn verzekering worden verhaald.

Samenvattend, bescherming en veilig nekgebruik veel belangrijker dan therapie:


Goed begeleide Nekveiligheid, na een Whiplash is net zo nodig als goed begeleide enkelveiligheid na een enkelverzwikking. ZelfZorg is veel beter dan niets doen of passieve behandeling in de curatieve sector bij huisarts en fysiotherapeut.

John Eekelder, STEP ZelfZorg Instructeur 

-->