Hoe STEP me van mijn rugpijn afhielp

 

Begin dit jaar had ik het niet meer. Pijn, pijn, pijn. Zenuwpijn wel te verstaan. Vanuit mijn bil helemaal door naar mijn enkel.  Het leek wel of nadenken niet meer mogelijk was. Alleen met veel pijnstillers kon ik nog functioneren. Alles kostte enorm veel energie die ik gewoon ook niet meer had.

Gelukkig maakt Wim Bosman/Mainfreight gebruik van STEP en zo kwam ik bij Gerben Geerdink terecht. “Ischias,” zei hij na de intake.
Doordat je weet welke bewegingen je fout doet, te beginnen met uit bed komen, ga je hier op letten.
Ook bij het boodschappen doen maak je zoveel foute bewegingen.

Al vanaf de eerste dag ging het beter.

Met de GHT (GewichtHeffersTechnieken) kon ik gelukkig snel zonder pijnstillers. Je zou kunnen zeggen dat je opnieuw leert bukken en tillen. Ik heb een kantoorbaan dus zit ik veel, dat is funest. Nu sta ik elk half uur even op en heb een kussentje in mijn rug. Deze heb ik thuis ook en die gaat in elke stoel mee.


Ik heb gewoon mijn leven weer terug.


Een blokje om elke avond, zei Gerben tegen mij. Dit is nu al meer dan een uur. En ik geniet hier met volle teugen van.  Ook kan ik weer tochtjes maken in de natuur, samen met mijn fototoestel beleef ik dit weer intens. Tuinieren, ook een hobby van mij, lukt gewoon weer. Al moet je hier wel voorzichtig mee zijn. Je merkt wel gelijk wanneer je een verkeerde beweging maakt.

Ik ben heel dankbaar voor het goede werk van STEP en wil met name Gerben bedanken door mij weer op de juiste koers te zetten.

 

Vriendelijke groeten van Evie Koolenbrander, Teamleader Crediteuren Administratie Wim Bosman/Mainfreight.

 

Toelichting van de STEP ZelfZorg Instructeur Gerben Geerdink:

 

Mevrouw Koolenbrander kende ik al jaren, want ik kom al jaren wekelijks bij Wim Bosman Transport / Mainfreight in ‘s-Heerenberg om medewerkers te helpen. Ik kwam haar geregeld tegen op de gang, omdat haar afdeling en “mijn” arboruimte op dezelfde gang uitkomen. Ze werkt fulltime in de functie van Teamleader Crediteuren Administratie.

 kantoorwerkplek analyse

Kantoorwerkplekbezoek  

Eind 2014 werd mevrouw Koolenbrander aangemeld voor een kantoorwerkplekbezoek in verband met rugklachten. Tijdens dat bezoek werd duidelijk dat niet alleen haar zithouding een negatieve rol speelde bij haar klachten, maar dat er veel meer winst viel te boeken door haar totale ruggebruik te verbeteren. We hebben haar aangegeven waar het STEP beleid bij rugklachten uit bestaat: een intake, gebruik van de Bodyguard, voorlichting over de klachten, aanleren van veilig ruggebruik, beschermende hulpmiddelen, oefeningen voor thuis, werkplekbezoek, etc.

 

Begin 2015 werd mevrouw Koolenbrander bij STEP aangemeld omdat haar rugklachten nog niet verdwenen waren.

Geen beheersing veilig ruggebruik 

Mevrouw Koolenbrander vertelde tijdens het intakegesprek dat ze al langer dan een half jaar last heeft van haar rug, met uitstraling naar het been. Ze noemde de pijn in haar been een zenuwpijn en tevens een tintelend gevoel. Zen am regelmatig pijnstillers. Bij de intaketest bleek dat mevrouw Koolenbrander haar rug in het dagelijks leven niet veilig genoeg gebruikt, we hebben duidelijke verbeterpunten gezien.

Haar doelstelling voor de begeleiding formuleerde ze als volgt: “Ik wil mijn klachten onder controle krijgen, geen pijn meer en van de pijnstillers af.”

Problematische activiteiten/taken zijn met name zitten, ergens tegenaan stoten, tuinieren en iets achteruit een diep boodschappenkarretje pakken.

 

Bescherming voor thuis

Na de intake hebben we mevrouw Koolenbrander in eerste instantie voorlichting gegeven over de rugblessure om haar meer inzicht in het ontstaan en genezen van de blessure te geven. Om haar beter te beschermen tegen de foutieve bolle zithouding heeft zij een rugkussen meegekregen. De tips, adviezen en opdrachten zijn genoteerd in de rugscholingsboeken. Wij hebben haar ook een rugontlastende oefening (hangoefeningen) aangeleerd.

Snelle vooruitgang

Het ging al snel beter. Mevrouw Koolenbrander gaf na een week aan dat ze de uitstraling naar het been al kwijt is en dat ze geen pijnstillers meer inneemt. Ze heeft de voorlichting gelezen, gebruikt het kussen overal en is veel bewuster met haar ruggebruik bezig. Voor de hangoefeningen hebben we haar een hulpmiddel (overdeurrekstok) meegegeven. We hebben op haar bureaustoel een ander kussen bevestigd en we hebben de basis GHT (GewichtHeffersTechnieken) aangeleerd.

 tractie en zitsteun

 

 STEP Filmservice met voorlichtingsfilmpjes over veilig ruggebruik

Mevrouw Koolenbrander is blij dat de zenuwpijn weg is en dat ze nu weer energie heeft om dingen te ondernemen. Ze heeft thuis de filmpjes via de Filmservice bekeken. Het kleinere kussen op haar bureaustoel en de hangoefeningen met de overdeurrekstok bevallen haar goed. We hebben mevrouw Koolenbrander naast de GHT ook VAKD (verbinden, afsteunen, kantelen en dichtbij) aangeleerd.

Training met STEP Bel 

We hebben mevrouw Koolenbrander tevens belastbaarheidsverbeterende oefeningen gegeven (vooral om haar rugspieren te versterken) en veilig ruggebruik getraind met behulp van de STEP Bel.

Trainen met STEP Bel 

 

Perfecte beheersing GHT 

Mevrouw Koolenbrander beheerst veilig ruggebruik met behulp van de GHT perfect. We hebben de begeleiding afgesloten en de borgingsles gepland.

Tijdens de laatste les bleek tijdens het invullen van de objectivering dat de VAS-score (pijnscore) gedaald is van 65% naar 0% en haar score voor wat betreft haar lichaamsgebruik is gestegen van 40% naar 95%. Mevrouw Koolenbrander beoordeelde de STEP begeleiding met een 9,0.

Haar doelstelling heeft ze bereikt.

 STEP GewichtHeffersTechnieken

 

 Borgingsles ter recidiefpreventie

Tijdens de borgingsles (acht weken na de laatste les) bleek dat mevrouw Koolenbrander gelukkig een perfecte beheersing van de GHT heeft. Ook haar kennis over rugklachten is ruim voldoende. Ze vertelde dat ze veel wandelt en soms (preventief) de hangoefeningen doet.

-->