De ochtend, pas op met je rug 

Mijn rugklachten ontstonden door, op de badkamer voor de spiegel, haargel uit een kastje onder de wastafel pakken.Volgens de STEP Instructeur een typisch voorbeeld van een bolle en wat gedraaide rug in de ochtend. De ochtend is extra gevaarlijk voor de rug. Bij allerlei activiteiten treedt er veel te veel rugbuiging op.

rugllachten en badkamer 5rugklachten en badkamer 1

Mijn klachten werden erger door zitten op de werkplek, vooral opstaan na een tijdje zitten was problematisch. Mijn klachten werden minder door te gaan liggen, de druk van de rug af maakte de rugpijn minder. Ik voelde dat het beter ging door te gaan wandelen. Als ik eenmaal aan het lopen was tenminste, het begin was steeds even moeizaam. Verergerende activiteiten waren ook het zittend de fles geven aan mijn dochter. Helemaal het opkomen uit zit, na een half uur flesvoeding leverde veel problemen op.

Hulpmiddelen van STEP 

Van de STEP Instructeur kreeg ik een aantal preventieve hulpmiddelen, een zitkussen en een leren band. Zij voorkomen bol ruggebruik. De leren band mag alleen tijdens het liggen af.

rugpijn zitsteunrugpijn ruggordel

Opdrachten voor thuis

De opdrachten van de STEP Instructeur waren: vooral veel liggen of lopen; absoluut niet zitten zonder kussen; leren gordel dragen; STEP cursusboek doornemen; voor het gaan lopen te gaan hangen aan de deur.

Ik heb van de STEP Instructeur ook een uitgebreide voorlichting over de werking van de rug gekregen. De essentie van het verhaal was: pas op met bol ruggebruik. De brede stugge leren gordel voorkomt bol ruggebruik en helpt je ook bij het aanlleren van veilig ruggedrag. Geleidelijk leer ik de STEP GewichtHeffersTechnieken steeds beter te gebruiken.

Al snel kan ik in overleg met de STEP Instructeur weer voor een paar uur gaan werken, van 7.00 t/m 11.00 uur. Wel moet ik regelmatig in de benen en lopen ter afwisseling van het zittend werken en er wordt een zitsteun aan de stoel bevestigd om rugbolling te voorkomen. Mijn beheersing van de STEP GewichtHeffersTechnieken vordert gestaag.

rugpijn en GewichtHeffersTechnieken

Veilig ruggebruik op het werk en thuis 

De problemen in de werk- en thuissituatie worden doorgenomen en getraind; veilig opstaan uit zit, steunen op mijn bureau, het droog maken van de douchecabine en afsteunen bij het vullen van een emmer in het bad. De STEP Instructeur neemt ook een handige manier om veilig schoenen aan te trekken met me door en verplicht me om bij het zitten een eierwekkertje te gebruiken en om de 15 minuten even op te staan en een rondje te lopen op kantoor en thuis.

rugklachten en badkamer 6

Snel weer aan het werk

Al snel ben ik weer hele dagen aan het werk. De STEP Instructeur draagt me op de gordel alleen ´s ochtends te dragen en na een week te stoppen met het dragen van de gordel.


Ik heb van de STEP Instructeur de circuitkaarten ‘bukken en zitten’ en ‘opstaan uit zit’ meegekregen om thuis veilig ruggebruik en de spieren te trainen. De STEP Instructeur adviseert me ook het lopen vol te houden en zelfs met hardlopen te beginnen, alleen of in groepsverband.

Resumerend

De STEP begeleiding was goed en gaf me inzicht in hoe gemakkelijk je weer iets fout doet, alles bijna te veel is met een bolle rug en hoe gemakkelijk je daarmee het herstel verstoort. Dat moet anders en STEP hielp me fouten te voorkomen, met de preventieve hulpmiddelen en ik leerde mijn rug veiliger te gebruiken met de STEP GewichtHeffersTechnieken.
Ik til nu veel beter, vooral bij mijn kleine dochtertje is dat niet onbelangrijk, merk ik wel.

Frank Thuis.
Begeleiding door Gerben Geerdink, STEP Instructeur

-->