3 jaar bij de huisarts, paracetamol, afvallen

 

 rugpijn huisarts

“Ongeveer 6 jaar geleden kreeg ik rugklachten. Nadat deze korte tijd aanhielden, ben ik er mee naar de dokter gegaan. Hij gaf aan dat het “jeugdige rugpijn” was. Ik kreeg Paracetamol en daarmee moest het over gaan. Een paar weken later had ik nog erg veel last van mijn rug en ik ben opnieuw naar de huisarts gegaan.

Hij zei dat ik te zwaar was en dat als ik ging afvallen, het wel goed zou komen. Dat heb ik toen gedaan. Ik ben veel afgevallen, de pijn werd iets minder, maar ging niet weg. Zo ben ik nog een paar jaar doorgelopen. Totdat ik ongeveer drie jaar geleden wederom heel veel last van mijn rug kreeg. Ook met voetballen ging het niet meer. Ik ben er mee gestopt omdat ik vaak op zondag teveel pijn had. Soms kon ik ook nauwelijks lopen en zakte ik door m’n been.

 

Fysiotherapeut kan ook niets doen

 

rugpijn en fysiotherapie 

 

Na twee jaar rustig aan te hebben gedaan werd het niet veel beter. Ik ben toen nogmaals naar de dokter gegaan, deze heeft me na lang aandringen doorverwezen naar de fysiotherapeut. Daar ben ik vele malen behandeld. Dit hielp wel een beetje, maar de pijn ging niet echt weg. Nadat ik de fysiotherapeut een aantal keren bezocht had, gaf hij aan dat hij niets meer voor mij kon doen. Hij had mijn rug los gemasseerd en onder begeleiding heb ik daar gesport.

Ik ben weer begonnen met voetballen, omdat mijn team een keeper nodig had. Ik wilde het wel proberen, maar in eerste instantie voor maximaal 1 seizoen, omdat ik niet wist of het zou lukken. In het begin ging het wel goed, maar in de winterperiode lukte het helemaal niet, ik kon niet trainen en moest de wedstrijden afzeggen vanwege de pijn.

 

Fokus stuurt me naar STEP, het gaat nu snel beter

 

In januari werd ik aangenomen bij Fokus. Aanvankelijk was er niets aan de hand en kon ik gewoon mijn werk doen. Echter, na een paar weken begon mijn rug weer op te spelen. Ik heb mij toen gemeld bij de locatiemanager en uitgelegd dat ik veel last van mijn rug begon te krijgen. Zij stelde voor om een afspraak te maken bij STEP.

Dat heb ik gedaan, misschien dat dit zou helpen. Na een paar afspraken had ik bijna of helemaal geen last meer van mijn rug. Ik had een paar boeken meegekregen waarin werd uitgelegd wat de beste houding voor de rug is, ook met het oog op mijn werkzaamheden (foto 1).

 

Cliënt uit stoel helpen met de rug op slot
Foto 1: Cliënten uit de stoel tillen met de rug op slot 

 

STEP Boek voor voorlichting en training

 

rugpijn rugboek 

 

Dit boek heb ik doorgenomen en daarnaast heb ik dit toegepast in de praktijk. Ik merkte al gauw dat het veel beter en makkelijker ging, zelfs met de wat zwaardere clienten. Ik had weer hoop. Ik begon het trainen weer op te pakken en momenteel kan ik weer volop met de groep meetrainen zonder dat ik last krijg van mijn rug. Ik ben nu ook aan het sporten op de sportschool, onder begeleiding, om mijn rug sterker te maken.
Het gaat heel erg goed. Ik heb helemaal geen pijn of last meer van mijn rug!

 

Mijn humeur is ook veel beterVan collega’s krijg ik nou ook te horen dat ik veel vrolijker ben en dat ik weer enthousiast ben in m’n werk. Ze merken dat ik weer helemaal goed in mijn vel zit.”

Wendy Claus


Toelichting ZelfZorg Instructeur Marloes Wijma“Toen ik Wendy ontving voor een intake en eerste les kwam zij op mij over alsof ze het niet meer zag zitten met haar rug. Tijdens de intake bleek dat zij al jaren last van haar rug had. Ook gaf zij aan dat iedereen haar had opgegeven. Ze had er dan ook niet veel vertrouwen in dat de begeleiding van STEP iets zou opleveren.

Gedurende het gesprek en het onderzoek kwam naar voren dat zij vooral problemen had met het buigen van de rug en met tillen. Ze gaf aan dat ze al zoveel dingen had geprobeerd, maar dat het nergens beter van werd.

 

Niet behandelen maar Zelf doen 

 

Ik heb haar gevraagd wat zij er voor over had om van haar klachten af te komen. Haar antwoord was ‘heel veel’. Ik heb haar gezegd dat ik niks kon garanderen, maar dat het vooral afhangt van haar eigen inzet.

Ik heb haar uit gelegd dat wij werken met ZelfZorg. Dit houdt in dat wij mensen niet behandelen, maar begeleiden en trainen. Wij trainen in veilig lichaamsgebruik. Veel klachten en blessures zijn het gevolg van verkeerd lichaamsgebruik, wij geven daarom mensen tips en oefeningen om weer op de juiste manier met het lichaam om te gaan, zodat het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit doen wij door middel van de GewichtHeffersTechnieken.

 

Cliënt in of uit bed helpen met de rug op slot  Cliënt in of uit bed helpen met de rug op slot2
 Foto 2 en 3: Cliënten in of uit bed helpen met de rug op slot

 

Wij hebben eerst de basis technieken getraind, waarna Wendy deze thuis en op de werkvloer heel veel heeft geoefend. Naast de basistechnieken hebben wij ook wersituaties getraind. Dit ging Wendy erg goed af. Zij had dan ook na een aantal lessen al bijna geen last meer van haar rug en het veilige ruggebruik was al snel zeer goed.

Perfect inzet

 

Wendy heeft inzicht gekregen in hoe zij het beste met haar rug kan omgaan, zij heeft zich volledig ingezet om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. Dit is haar gelukt en ze geeft aan dat ze weer leuke dingen kan doen en haar sport weer heeft kunnen oppakken. Wendy, goed gedaan!”

Marloes Wijma, ZelfZorg Instructeur.

 

Noot van de redactie:


Jammer dat ze zoveel narigheid en behandelingen heeft moeten ondergaan.
Ook jammer dat het STEP beleid nog zo onbekend is en niet veel meer mensen ten goede kan komen.

 

-->