Buurman slaat plank mis

 

rugpijn veiilig ruggebruik met GHT 

 

‘Heb je nu nog steeds pijn in je rug?’ Dit is een opmerking die mijn buurman maakte toen ik op een mooie zondagmiddag de koffiekopjes van de lage tafel pakte met de GewichtHeffersTechnieken. ‘Nee’, antwoordde ik, ‘dit probeer ik juist te voorkomen’.

Ik dacht terug aan de zaterdag voor Pasen. Samen met mijn zoon had ik de vrijdagavond ervoor een partijtje badminton gespeeld in onze tuin. Mijn rug protesteerde al iets, maar hier heb ik verder geen aandacht aan geschonken. Die zaterdagmorgen ging het dus goed mis.

 

Rugklachten pas 's ochtends op

 

rugpijn, Pas vooral  ochtends op 

 

Na het douchen wilde ik mij aankleden en bij het aankleden (met bolle rug) voelde ik een scherpe pijn in mijn onderrug. Eerst dacht ik nog dat het, door wat te gaan lopen en het krantje te halen uit de brievenbus, wel over zou gaan. Maar het ging niet over, sterker nog, voordat ik weer bij de voordeur was moest ik bijna kruipen om weer binnen te komen.


Ik ben in mijn bed gerold en heb de Paasdagen doorgebracht in bed, afgewisseld met wat strompelen door het huis. Een paar Nordic Walking-stokken zorgden voor de broodnodige ondersteuning bij het lopen.

 

In de ziekte wet

Dinsdags na Pasen heb ik mijn werkgever gebeld en om te melden dat ik niet kon werken. Diezelfde dag kreeg ik nog een telefoontje van Gerben van STEP Nederland. Hij vertelde dat hij de volgende dag al op bezoek kwam voor een intakegesprek.

Toen Gerben die woensdag kwam was het prachtig weer en zat ik buiten op een tuinstoel, de Nordic Walking stokken binnen handbereik.

Tijdens dit intakegesprek kreeg ik een vragenlijst voorgeschoteld en al snel werd duidelijk dat een aantal zaken rondom het tillen een stuk beter kon. De intaketest heeft Gerben vastgelegd met een videocamera.

Een van de zaken die aan de orde kwam was natuurlijk de bolle rug. Ik dacht even terug aan die vrijdag ervoor. Om een tijdje badminton te spelen moet je natuurlijk regelmatig die shuttle oprapen!

 

Automatiseren van veilig ruggebruik

 

rugklachten veilig ruggebruik 

 

Vanaf de eerste les en in de weken daarna zijn we aan de gang geweest met beschermende hulpmiddelen, oefeningen en training. De training was duidelijk en door oefening en herhaling werd het tillen met de GHT meer en meer een gewoonte. Tegelijkertijd werd de bureaustoel op het werk op een goede manier ingesteld en dit hielp ook om van de klachten af te komen.

In overleg met Gerben heb ik destijds mijn sportactiviteiten wat aangepast: het hardloopuurtje werd vervangen door een wandeluurtje. Spinning ging gewoon door, maar een aantal oefeningen moest ik achterwege laten.

 

Veilig ruggebruik een tweede natuur

 

Natuurlijk was het een proces van herhaling en je blijven realiseren dat je je rug op een goede manier moet gebruiken. Ik kan nu na enige maanden zeggen dat ik in 80% van de keren dat ik mijn rug belast, dit op de juiste manier doe. Wat echter nog belangrijker is, is dat de rugpijn is verdwenen en je meer vertrouwen krijgt om rugbelastende activiteiten te doen.

De stok achter de deur is natuurlijk het voorkomen van nieuwe klachten. Maar het mooie is dat het geen extra inspanning kost en je de technieken zodanig kunt aanleren dat het een tweede natuur wordt.

Ik heb veel baat gehad bij het STEP trainingsprogramma en ben ervan overtuigd dat dit rugklachten in de toekomst zal voorkomen. Er zijn nog steeds mensen die af en toe vragen of ik last van mijn rug heb als ik de GewichtHeffersTechnieken toepas, maar dan weet ik ieder geval dat ik nog steeds op de goede weg zit!

Guus Welling.

 

Commentaar Gerben Geerdink, ZelfZorg Instructeur bij STEP Nederland:

 

Eerst aan huis 

Op 14-04 kreeg ik de melding binnen dat de heer Welling (Salesmanager bij Vink Kunststoffen te Didam) sinds vandaag verzuimt in verband met rugklachten. Wij hebben hem direct gebeld en de heer Welling vertelde dat hij veel pijn had sinds zaterdagochtend 11-04. Het werd al snel duidelijk dat de heer Welling niet in staat was om naar het bedrijf te komen voor de individuele STEP begeleiding. Daarom hebben we bij het HRM van Vink toestemming gevraagd om hem aan huis te bezoeken en die toestemming kregen we direct.

 

Voorlichting en bescherming

rugpijn voorlichting 

Op 15-04 heb ik de heer Welling in Wehl bezocht om een intakegesprek te houden en hem daarna te voorzien van tips, adviezen en beschermende hulpmiddelen (STEP PETS). De heer Welling had last van de meest voorkomende rugklacht, een tussenwervelschijfblessure. In eerste instantie hebben wij de heer Welling voorlichting gegeven aan de hand van een model van de wervelkolom over de rugblessure om hem meer inzicht in het ontstaan en genezen van de blessure te geven. Daardoor begreep hij beter waarom hij zich aan bepaalde adviezen moest houden. Om hem te beschermen tegen de foutieve bolle houding heeft hij een rugbrace aangemeten gekregen en een rugkussen gekregen. De tips, adviezen en opdrachten heb ik genoteerd in de rugscholingsboeken. Wij hebben hem ook rugontlastende oefeningen aangeleerd.

 

E-learning voor thuis

 

  rugpijn e-learning

De tweede afspraak vond al plaats op het bedrijf. De heer Welling had op 17-04 zijn werkzaamheden bij Vink al weer voor halve dagen hervat, want de rugpijn werd al snel minder. Hij vertelde dat de STEP PETS hem goed bevielen. Hij had geprobeerd om alle tips en adviezen zo goed mogelijk op te volgen. De hangoefeningen gaven verlichting. Wij hebben de heer Welling digitale voorlichting over de rug laten zien en hem ook de mogelijkheid gegeven om dit thuis via E-learning nog uitgebreider te bekijken. Daarnaast hebben we hem de videobeelden van de Intaketest laten zien. Vervolgens hebben we aandacht besteed aan het toepassen van veilig ruggebruik met de GHT. Dit pikte hij direct goed op. Aan het eind van deze les hebben we zijn kantoorwerkplek bezocht en de instellingen verbeterd.

 

Automatiseren van veilig ruggebruik 

 

In de anderhalve maand daarna hebben we de heer Welling nog vier lessen gegeven, waarbij het accent lag op het trainen en automatiseren van de GHT. Het gebruik van de STEP PETS heeft hij afgebouwd. Thuis kon hij telkens terugvallen op E-learning en de thuistraining. Op 11-06 hebben we de laatste les gegeven en de begeleiding afgesloten.

 

Wekelijks op het bedrijf aanwezig 

Ik ben wekelijks bij Vink op het bedrijf aanwezig, dus ik zie de heer Welling nog geregeld. Af en toe vraag ik hoe het gaat en controleer ik de zithouding. Op deze manier houden we de puntjes op de ‘i’ en wordt herhaling van de klachten voorkomen.

Gerben Geerdink.

De passieve zithouding met behulp van een Zitsteun
Foto 1: De 'passieve' zithouding met behulp van een Zitsteun 
De actieve zithouding tijdens schrijfwerkzaamheden
Foto 2: De actieve zithouding tijdens schrijfwerkzaamheden
De heer Welling voert GewichtHeffersTechniek 1 perfect uit
Foto 3: De heer Welling voert GewichtHeffersTechniek 1 perfect uit
De heer Welling voert GewichtHeffersTechniek 2 perfect uit
Foto 4: De heer Welling voert GewichtHeffersTechniek 2 perfect uit 
De heer Welling voert GewichtHeffersTechniek 3 perfect uit
Foto 5: De heer Welling voert GewichtHeffersTechniek 3 perfect uit 

STEP GewichtHeffersTechnieken Poppetjes 1, 2 en 3
Foto 6: STEP GewichtHeffersTechnieken 1, 2 en 3
 

-->