Wat kan STEP meer dan een manueel therapeut

 

Het onderstaande verhaal werd me verteld door een werknemer van bedrijf A. Ik zit hier 1 keer per week intern en zie en hoor dan regelmatig hoe het met ex-cliënten gaat.

Deze meneer (de heer B.) werkt als monteur bij A en had al jaren last van zijn rug. Hij kon wel normaal functioneren, echter het schoot hem zeer geregeld in de rug, zelfs een paar keer per jaar. Zijn schoonzoon is manueel therapeut en die kraakte hem regelmatig, evenals de rest van de familie.

In juni was het hem weer eens in de rug geschoten en hij werd nu aangemeld bij STEP. Hij wist nog niets van veilig ruggebruik en stond er in het begin sceptisch tegenover.’

‘Wat kon STEP nog meer dan de manueel therapeut?’, vroeg hij.


Ik antwoordde hem dat STEP niets kon doen, maar hij zelf des te meer.‘Ik zei hem plagerig na de eerste keer dat hij zijn schoonzoon niet meer nodig zou hebben indien hij zijn rug veilig zou gaan gebruiken met de STEP GewichtHeffersTechnieken (zie foto 1).

 

 STEP GewichtHeffersTechnieken I, II en III

Foto 1: STEP GHT, zo gek nog niet

 

Toch maar eens proberen

 

De heer B. was na de voorlichting in de eerste les al wat positiever over STEP en besloot de begeleiding dan toch maar een kans te geven. Hij zei na de 3e begeleidingsles dat het veilige ruggebruik zelfs een soort obsessie werd. Bij alle activiteiten probeerde hij zijn rug veilig te gebruiken. Zijn ruggebruik werd daardoor alsmaar beter en zijn klachten werden logischerwijs steeds minder.

We hebben bij hem nog een werkplekbezoek gedaan en de les daarna hebben we de begeleiding afgesloten. De heer B was compleet klachtenvrij.

Een paar maanden later  werd ik door de heer B. aangesproken. Hij moest me toch ‘even wat zeggen’. Hij vertelde me dat hij sinds de begeleiding nooit meer last had van zijn rug heeft gehad, terwijl hij al jaren daarvoor een constant zeurende pijn in zijn rug had gevoeld. Tevens vertelde hij dat hij nog altijd zeer strikt de GewichtHeffersTechnieken toepaste.

Toen ik hem vroeg hoe het ging met zijn schoonzoon (met een knipoog) zei hij het volgende:

 


‘Mijn schoonzoon is nog altijd mijn schoonzoon, echter niet meer mijn therapeut (zie foto 2). Die ben ik nu zelf!’

 

 

Manuele therapie is ook niet alles

Foto 2: Met de STEP GHT zelf je rug veilig leren gebruiken


Ferdy Groot Nibbelink,
STEP ZelfZorg Instructeur

 

-->