Hieronder leest u het verhaal van Mevrouw Baars, die laat zien hoe je zelf goed aan je gezondheid kunt werken en zelfs een zware hernia onder controle kunt krijgen.

Meer klachten met carnaval, een klapvoet

'Tijdens de Carnaval werd mijn standaard rugpijn veel en veel erger dan ik ‘normaal’ al had. Ik ben opgevoed met de regel: ‘Niet zeuren, maar doorlopen,’ en deed dat dus altijd. Uiteindelijk ben ik begin maart toch maar naar de dokter gegaan, want nu had ik zelfs al een klapvoet.

 

Diagnose: HERNIA. Oeps, toch iets erger dan verwacht. 

Na enkele weken rust thuis en behandelingen die niet hielpen, werd ik ongeduldig. Het moest zo langzamerhand toch weer beter gaan, vond ik. Maar rust hielp niet veel, ja voor een half uurtje of zo, maar dan ging ik met mijn houding toch weer de fout in. Hup, weer pijn, ik kon dan helemaal niets meer.'

 

Onwetendheid, onbewust onveilig ruggebruik

Commentaar STEP ZelfZorg Instructeur: 'Bij rugklachten komt het vaak voor dat het herstel lang duurt, omdat men vaak niet weet hoe men de rug op een veilige manier moet gebruiken. Mevrouw Baars geeft zelf ook al aan dat ze, ondanks dat ze het rustig aan deed, continu de fout in ging. Hierdoor krijgt de rug geen kans om te herstellen en zullen de rugklachten alleen maar langer duren.'

 

Voorlichting training en bescherming

 

rugklachten rugpijn voorlichting en bescherming 

 

'Via mijn werk kon ik bij STEP terecht. Daar kreeg ik heel veel informatie over het hebben van een hernia, hoe ik eraan kwam en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn als ik zo (fout) doorging…… Slik! Geen leuk vooruitzicht, dus aan het werk met mijn herstel.

Gelukkig kreeg ik van STEP ook veel informatie over hoe ik zelf actief voor mijn herstel kon gaan zorgen.

Ik ging de spreekkamer uit, gewapend met een flinke brede band om mijn buik; fout bukken was er niet meer bij! Een steunkussen voor in mijn stoel, thuis en op het werk, en een speciaal kussen voor in de auto.

 

Flink trainen, vooral ook thuis

En vooral niet te vergeten: oefeningen, oefeningen en oefeningen, trainen van GewichtHeffersTechnieken (zie foto’s 1 en 2 hieronder) bij alle dagelijkse handelingen.

 

 rugpijn en tiltraining 2 rugpijn en tiltechnieken
Foto 1 en 2: Oefenen met de STEP GewichtHeffersTechnieken 


Langzaam maar zeker werd alle uitval en uitstraling minder. Vanaf begin april tot 19 juni hebben STEP en ik intensief gewerkt aan mijn herstel, maar ik ben er weer en kan weer volledig functioneren.
 

Ik kan het nu weer ZELF!

STEP super bedankt voor alle hulp, wijsheid en alle goede technieken. Ik kan het nu weer ZELF!'


Met vriendelijke groet, Lydia Baars, Wim Bosman Afd. Debiteuren


Commentaar STEP ZelfZorg Instructeur:


‘Bij STEP beginnen we altijd met de intake om de klachten te objectiveren en om te beoordelen in welke mate de cliënt veilig ruggebruik beheerst. Daarna geven we de cliënt voorlichting over de rugklachten en beginnen we met het STEP ZelfZorg beleid, dat er vooral op is gericht om de cliënt thuis zelf aan zijn herstel te laten werken door rugbolling te voorkomen.

De essentiële fout bij dit soort rugklachten is namelijk het bollen van de rug bij bukken, tillen, zitten en allerlei dagelijkse handelingen (zie rode foto 3). Met de beschermende hulpmiddelen en de GewichtHeffersTechnieken voorkom je die bolling en door dit consequent te doen herstel je snel en goed en voorkom je herhaling of verergering van je rugklachten (zie groene foto 4). Rode klok, wat je bij rugklachten niet moet doen Groene klok, wat je bij rugklachten wel moet doen
Foto 3: Rode klok, wat je bij rugklachten niet moet doen
Foto 4: Groene klok, wat je bij rugklachten wel moet doen


Door de voorlichting begrijpt men beter hoe men zijn klachten zelf kan oplossen, waarom beschermende hulpmiddelen gedragen moeten worden en hoe belangrijk de beheersing van veilig ruggebruik is.
In het geval van mevrouw Baars was dit des te belangrijker omdat ze een klapvoet had, een teken van een ernstige hernia.

Mevrouw Baars zei aan het begin van de 2e les dat ze nu eindelijk van de hulpmiddelen een seintje kreeg indien ze een ‘rugfout’ dreigde te maken. Door die fouten niet eer te maken, merkte ze ook al snel dat de klachten minder werden.

Thuis maximaal meewerken aan herstel
met STEP Rugboek en E-learning

 

rugpijn, rugklachten, rugboek en e-learning 

 

Door alle (trainings) opdrachten in het STEP Rugboek te noteren krijgt de cliënt een duidelijke richtlijn mee naar huis en kan zo dagelijks en fouten voorkomen en tegelijkertijd veilig ruggebruik aanleren, ook tot een automatisme maken. 

Samen met e-learning via internet is STEP zo in staat om de cliënt thuis maximaal en optimaal te laten meewerken aan zijn eigen herstel. Mevrouw Baars deed dit trouw en was uiteindelijk zelf  in staat om zelfs een zware hernia zonder operatie tot een goed einde te brengen.'


Ferdy Groot Nibbelink, STEP ZelfZorg Instructeur

-->