“Hierbij mijn verhaal over mijn rugklachten. Mijn naam is Willem Vos, woonachtig in Groenlo en werkzaam bij Veld Koeltechniek in Groenlo.

In oktober 2008 werd ik geconfronteerd met een hernia, na jarenlang rugklachten te hebben gehad. Door langdurig verkeerd ruggebruik en doordat ik niet voldoende kennis had over hoe mijn rug goed te gebruiken, heb ik mijn werkzaamheden moeten verzuimen.

Via mijn huisarts ben ik naar de fysiotherapie doorverwezen, die mij eerst rust voorschreef, om daarna met de behandeling te beginnen.

Na ongeveer zeven weken ben ik via mijn werkgever bij STEP gekomen. John Eekelder was mijn instructeur, hij heeft mij opnieuw bewust gemaakt over veilig ruggebruik en de aansluitende training gegeven.

Knielen met de rug op slot Veilig ruggebruik laag bij de grond met GewichtHeffersTechniek I 
Veilig ruggebruik bij de zaagmachine met GewichtHeffersTechniek IIIKnielen met de rug op slot

Dit is een veel beter uitgangspunt, omdat dit zowel een herstel als preventie aanpak is. Door training, kennis en een goede lichaamshouding was ik na ruim vier maanden weer volledig hersteld.

Ik ben na een tijdje van onzekerheid weer gaan tennissen en met mijn team kampioen geworden, zo zie je maar wat goed ruggebruik kan doen.

Na afronding van de laatste les, heeft John mij twee maanden later op het werk bezocht om de werksituatie te bekijken. Hij heeft mij daarbij de nodige tips gegeven, waarmee ik goed uit de voeten kan. Met deze laatste test werd de cursus beëindigd.

Ik heb deze begeleiding als zeer waardevol en aangenaam ervaren”.

Willem Vos

Visie STEP ZelfZorg Instructeur John Eekelder:
“Het verhaal dat u hierboven leest is letterlijk door de heer Vos opgeschreven.
De laatste test waar de heer Vos op doelt, noemen wij ook wel een borgingsles. Deze is sinds 1 juli 2007 door STEP geïntroduceerd.

Een borgingsles houdt in dat ongeveer 2 maanden na afronding van de individuele begeleiding een extra les plaatsvindt op de werkvloer. De ZZI zoekt de geschoolde medewerker op, op de werkplek.

Deze borgingsles, heeft als doel om samen met de geschoolde medewerker de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten, om zodoende te zorgen voor borging van het veilig aangeleerde lichaamsgebruik en hiermee beter herhaling van rugklachten te voorkomen.

Deze borgingsles duurt een uur waarna verslaglegging volgt met aanbevelingen voor de handhaving van veilig ruggebruik.

Als voorbeeld heb ik het borgingsverslag van de heer Vos toegevoegd."

John Eekelder

Verslag Borgingsles deel 1
Verslag Borgingsles deel 2

-->