Headset-nekpijn-schouderpijn-step-veilig-werken Headset-nekpijn-schouderpijn-step-veilig-werken2

Het probleem; nek/schouderklachten:
Het gebruik van handsets veroorzaakt het grootste deel van de nekklachten op het werk. Wanneer het vastklemmen van de telefoon tussen schouder en nek (zie linker afbeelding) regelmatig of langdurig wordt uitgevoerd, kan dat leiden tot spierverkrampingen in de nek en bovenrug. Al bij drie uur per dag telefoneren, waarbij de telefoonhoorn regelmatig tussen kin en nek geklemd wordt, kan pijnlijke gespannenheid van de schouder- en nekspieren ontstaan. Het gevolg is een behoorlijk negatieve invloed op de werkprestaties en een aanzienlijk verhoogd risico op ziekteverzuim.

De oplossing; headset:
Een oplossing voor deze klachten is het gebruik van een headset (zie rechter afbeelding). Dat is uit verschillende onderzoeken gebleken. Het gebruik van een goede headset verbetert de houding van hoofd en nek. Een langdurige, ongemakkelijke houding van hoofd, nek en schouders wordt vermeden.

 step-draadloze-headset


Onderzoek wijst uit dat het gebruik van een headset nek-, rug- en hoofdpijn vermindert bij personen die de telefoon en pc per dag ten minste twee uur lang tegelijk gebruiken. Aangetoond is dat 52% van de nek- en rugklachten significant kunnen worden geminimaliseerd (Bron: publicatie GN Netcom, 2006). Dit resulteert in een verlaging van verzuim en kosten.

Installatie/plaatsing:
Het is eenvoudig om een headset aan te sluiten met behulp van een universele adapter met geïntegreerde versterker. Men kan zelf kiezen of een telefoongesprek met de headset of met de hoorn in de hand gevoerd wordt.

Variaties/types:
Headsets onderscheiden zich vooral door de manier waarop de ontvanger en de microfoon op het hoofd gezet worden:

 • over het hoofd
 • onder de kin langs
 • achter het oor
 • in het oor
Draagcomfort:
Headsets garanderen een optimaal comfort dankzij de verschillende mogelijke draagstijlen die u kunt aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur. Dankzij het lichte, ergonomische ontwerp kunt u de headset de hele dag ongestoord dragen.
 
Voordelen:

Bewegingsvrijheid
Met een headset ben je in staat het bovenlichaam dynamisch te bewegen. Met een draadloze headset is het mogelijk vrij rond te lopen en het gehele lichaam te bewegen.
Met een headset heeft u de handen vrij: dat biedt extra bewegingsvrijheid, wat de statische belasting op het gehele lichaam vermindert, en kan bijdragen aan meer comfort.

Productiever en efficiënter werken
Des te comfortabeler u kunt werken, des te productiever u bent. Headsets laten de efficiëntie en de productiviteit aan de telefoon met 43% toenemen. Het werkt aanzienlijke stijging van de arbeidsproductiviteit in de hand: de tijd voor het afhandelen telefoongesprek is beduidend minder, taken als het invoeren of controleren van gegevens tijdens het telefoneren worden veel sneller en efficiënter afgehandeld en er worden minder fouten gemaakt bij telefoneren. Daarnaast is de dienstverlening beter.


Gebruikerscommentaar headset 

Werkplekverbetering:

 • Niet inklemmen van de hoorn tussen nek en schouder.
 • Je kunt tijdens bellen goed blijven afsteunen op de armleggers en het bureau. 

Draagcomfort:

 • In het begin is het even wennen en soms is het lekker om hem even af te zetten omdat je toch "iets" op je oor hebt maar dat is zeer minimaal. Ik kan zelf niet meer zonder en merk vaak niet eens meer dat ik hem op heb.
 • Ik zet de headset op als ik moet bellen, zelfs voor korte gesprekken en ik ‘mis’ het ook als ik dat niet doe. Ik doe de headset af als ik niet bel. Niet omdat ik het hinderlijk vind zitten, maar omdat ik niet de hele dag bel.

Voordelen:

 • Je kunt volledig doorwerken tijdens het bellen.
 • Als ik bel met een hoorn in mijn hand of tussen hoofd en schouder geklemd, kan ik niet goed afsteunen, waardoor ik last krijg van schouder- en nekklachten. 
 • Een draadloze headset geeft meer bewegingsvrijheid. Ik kan het hele kantoor doorlopen tijdens het bellen. 
 • Beide handen vrij tijdens bellen. 

Nadelen:

 • Je kunt niet altijd goed zien of een collega aan het bellen is.
 • De headset moet wel draadloos zijn, anders werkt het irritant door onvoldoende bewegingsvrijheid.


L. Keppelink en N. Maas,
Bewegingswetenschappers

-->