Twee mensen hadden nog nooit rugklachten

 

Ik, Ayold Terpstra – STEP Docent, gaf cursus aan Steigerbouwbedrijf Van de Panne. Bij aanvang van de cursus vragen wij de cursisten altijd wie er nog nooit rugklachten heeft gehad. In dit geval zeiden twee van de tien mensen dat ze nog nooit rugklachten hadden gehad. Dat is veel, meestal zien we dat iedereen wel eens last van zijn rug heeft gehad.

 

Bij de grote steigerbouwer kon dat haast niet

 

Van een van de twee vond ik het erg twijfelachtig. Temeer omdat het beroep waarin hij werkte, steigerbouwer, net in de krant had gestaan als zwaarste beroep van Nederland (samen met nog 4 beroepen). Daar kwam nog eens bij dat hij tegen de zestig jaar aanliep en een groot postuur had. Hij zat dus al meerdere jaren in het beroep en hoe groter en zwaarder iemand is, des te meer word zijn rug belast. Redenen voor mij om te twijfelen aan het feit of hij werkelijk nog nooit rugklachten had gehad.

 

Altijd zo gedaan

 

rugpijn voorkomen met GHT I steigerbouwen

 

 rugpijn voorkomen met GHT II steigerbouwen

 

 

Na de uitleg over de werking van de rug en het ontstaan van rugklachten zijn we gaan oefenen met de basis GewichtHeffersTechnieken. Dat zijn oefeningen waarbij de rug veilig wordt gebruikt en de belasting op de rug laag is. Dit deed hij erg goed. Later op de dag gingen wij in de praktijk oefenen. Ik moest menigeen bijsturen in het veilig gebruiken van de rug, maar hij deed alles veilig in de GewichtHeffersTechnieken, precies zoals wij het aanleren. Toen ik hem vroeg of hij nu iets anders deed dan normaal kreeg ik kort maar krachtig het antwoord:

“Niets, altijd zo gedaan”.

 

Met  GewichtHeffersTechnieken kun je rugklachten voorkomen, ook in zware beroepen

 

Voor mij was dit weer een mooie bevestiging dat je met de GewichtHeffersTechnieken goed kan werken en zelfs in een zwaar beroep als steigerbouwer rugklachten kunt voorkomen. 

 

rugpijn voorkomen met GHT 

 

Ayold Terpstra

Rugschooldocent / ZelfZorg Instructeur

 

  

-->