Fysiotherapie hielp niet

 

schouderklachten, schouderpijn, oefeningen 

 

Al ruim een jaar last 

Ik ben op 9-6 via mijn werkgever bij STEP aangemeld vanwege langdurige klachten aan mijn linker schouder. Omdat de klachten reeds meer dan een jaar zwaar irritant aanwezig waren en omdat ze mij in het ziekenhuis, buiten het geven van medicijnen, niet verder konden helpen, was ik wat sceptisch over dat wat STEP mij te bieden had.

 

Mijn verhaal 

Ik vertelde mijn verhaal, sinds een jaar klachten aan mijn linker schouder (ben zelf rechtshandig). Ik durf geen oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van de klachten, maar ze zijn wel in korte tijd sterk toegenomen. Zelfs zo erg dat ik heb moeten verzuimen. Er zijn sindsdien Röntgen foto’s genomen, niks te zien. Ik ben bij de fysiotherapeut onder behandeling geweest. Ik kreeg daar oefeningen waarvan ik het gevoel heb dat dit wel iets heeft geholpen. Mij werd gezegd dat het verder herstel wel verder zal plaatsvinden.

 

De klachten bleven 

Helaas, de klachten bleven en hinderden mij behoorlijk bij het uitvoeren van mijn werkzaamheden. Maar ook thuis had ik er behoorlijk last van. Ik heb mijn werk gedeeltelijk op kunnen pakken, maar merk toch elke keer weer dat het mijn klachten sterk verergerd. Hierdoor had ik geen plezier meer in mijn werk omdat de pijn je sterk beperkt en er voor zorgt dat je je niet prettig voelt.

 

STEP vraagt veel over pijnlijke activiteiten

De STEP Instructeur heeft het hele verhaal aangehoord, echter ook veel over mijn werkzaamheden en dagelijkse dingen gevraagd. Vooral daarover waar mijn klachten erger van werden. Het bleek dat ik vooral last heb van het heffen van mijn arm, vooral opzij en naar voren. Doe ik dit met veel kracht, bijvoorbeeld optillen van een grote TV, dan nemen de klachten sterk toe. Doe ik dit vaak achter elkaar, bijvoorbeeld bij het opzetten, dan nemen de klachten toe. Of doe ik dit langdurig, bijvoorbeeld bij het sturen op de heftruck, dan nemen de klachten nog verder toe.

 

Ik gebruik mijn schouder niet veilig en werk zelf mijn herstel tegen

Bij de eerste les krijg ik al sterk de indruk dat hoe ik met mijn schouder om ga van invloed is op mijn klachten. Ik begrijp dat ik hier iets niet goed doe en ik daarmee mijn klachten vererger, er in ieder geval voor zorg dat ze niet beter worden. Dit wordt door de STEP Instructeur bevestigd. Mijn volgende vraag natuurlijk; wat hieraan te doen? Ik krijg daar uitleg over en we bespreken het STEP beleid. 

 

 

Veilig schoudergebruik is zo maar geen automatisme

 

schouderklachten en veilig armgebruik 

We tranen hoe ik mijn schouder wel goed kan gebruiken. Ik leer ook met de GewichtHeffersTechnieken de schouder te ontlasten, door mijn arm dichter bij mijn lichaam te gebruiken. Ik merk dat ik de week daarop zeer bewust met mijn schouder om ga, echter merk ook dat het automatisme je schouder te gebruiken zoals je gewend bent, zeer sterk is. Ik betrap me de hele dag door dat ik mijn schouder niet goed gebruik.

 

De arm echt aan banden, de PSI (Partiele Schouder Immobilisator)

 

  


Bij de volgende les bespreken we dit en krijg ik een band voor mijn schouder, een zogenaamde PSI. De werking daarvan wordt uitgelegd en we trainen met de band hoe ik mijn schouder beter kan gebruiken. Telkens als ik mijn arm te ver optil, dan remt de band en krijg ik het signaal dat ik beter iets dichter bij kan gaan staan of überhaupt mijn arm dichter tegen mijn lijf moet houden. De werking van de band is mij duidelijk. Ik krijg de opdracht deze band de komende 2 weken consequent te gebruiken. Ik krijg tevens enkele oefeningen mee om de schouder bewegelijk en soepel te houden.

 

De PSI is Irritant maar goed, de kracht wordt ook getraind

De dagen daarop kom ik de band onnoemelijk vaak (zwaar irritant) tegen. Alles wat ik doe beperkt ie! Ik begin bijna een hekel aan dat ding te krijgen!!! Maar ik merk ook dat ik na mijn dienst met beduidend minder last naar huis ga. Ik besef me ook dat ik mijn schouder helemaal niet zo veilig heb gebruikt. Ik kom een aantal situaties tegen die ik niet goed weet op te lossen met de band. Vooral het hanteren van grote dozen, TV’s, gaat lastig. We trainen dit op de werkvloer en door enkele aanpassingen, door bijvoorbeeld anders voor de doos te gaan staan, blijkt deze situatie ook goed oplosbaar. Ik krijg de opdracht deze band voorlopig te blijven gebruiken. Ik krijg nu ook enkele opdrachten mee naar huis om de kracht van mijn schouder te trainen.

 

Ook op het werk wordt getraind en wordt de belastbaarheid opgebouwd

 

Schouderklachten, schouderpijn trainen op het werk 

 

Het gaat goed en de PSI wordt afgebouwd 

Op 21-7 gaat het eigenlijk heel goed. Ik heb geen last meer van het rijden op de heftruck. Zware dozen tillen gaat bijna zonder problemen en ook het uitlopen geeft niet meer last. Aan het einde van de dienst nog steeds een goed gevoel in mijn schouder. Ik ben alleen nog voorzichtig met het opzetten. Hierbij moeten heel snel dozen en pakketten van een pallet op de band gezet worden. Dit vaak langdurig, tot enkele uren, achter elkaar.
We trainen dit praktisch aan de band. Ik merk dat het lastig is constant je schouder veilig te gebruiken, echter de band fluit mij perfect terug. We maken de afspraak het opzetten verder uit te breiden. Zo train ik de belastbaarheid van mijn schouder en krijg ik ook meer automatisme in het beter gaan gebruiken van mijn schouder. Bij het opzetten is het vooral het maken van een grotere pas of een extra pasje om dicht bij de last te staan wanneer ik hem pak en wanneer ik het op de band zet.
Ik ga de band bij de andere werkzaamheden afbouwen. Oefeningen voor de kracht van mijn schouder mag ik meer gaan uitbreiden. Ik merk dat het opzetten steeds beter en makkelijker gaat. Ik kan het zonder problemen uitbreiden.

 

PSI niet meer nodig 

Op 11-10 heb ik de laatste controle les. Ik heb in totaal 10 lessen gehad, meestal 1 x per week en op het laatst met langere tussenpozen. De band heb ik al enkele weken niet meer gebruikt. Ik merkt dat ik hem niet meer nodig heb. Wel heb ik nog iets last van mijn schouder, pijn kan ik dit niet noemen, maar af en toe aan het einde van de dienst merk ik dat ik de schouder heb gebruikt. Door de kracht van de schouder te trainen zal dit verder verbeteren, ik heb daar vertrouwen in. Ik kan mijn schouder weer zonder problemen gebruiken en heb ook weer plezier in mijn werk. De band mag ik houden. Deze kan ik gebruiken op momenten dat de klachten weer iets toenemen. Ik weet dat deze mij kan helpen de klachten weer snel de kop in te drukken.

 

De PSI een noodzakelijke hinder, maar ook een zeer goede bewustmaking 

Ik heb tijdens het werk veel hinder van de band ondervonden, zelfs zo erg dat ik hem bij enkele werkzaamheden liever niet om had gehad. Ik heb wel duidelijk gemerkt dat deze me heeft geholpen in het herstel van mijn schouder, alleen al door het feit dat ik de ‘verkeerde’ bewegingen niet kon maken. Ik heb er gewoon mee kunnen werken, mits ik mijn schouder maar beter gebruik. Het heeft me bewust gemaakt van hoeveel en hoe vaak ik mijn schouder onbewust teveel belast. Ik weet nu precies hoe ik met mijn schouder om moet gaan, heb de band daar nu niet meer bij nodig.

 

Achtergond gegevens door de STEP ZelfZorg Instructeur

Voor de eerste les. Man, 40 jaar. MRI: kalk in spieren en pezen rond de schouder. Advies specialist: medicijnen, geen andere oplossing. 2de Spoor zou voor deze man opgestart gaan worden gezien duur van zijn verzuim en twijfel over volledige terugkeer eigen werk. 3 maanden Ziektewet. Daarop kort hervat van werkzaamheden. Weer volledig uitgevallen. Bij intake 95% aan het werk op aangepaste basis, waar hij werkzaamheden zoals opzetten en heftruck rijden voorkomt. Hij heeft de mogelijkheid zijn werk in te delen. Hij vermijdt tillen van grote dozen en is voorzichtig bij het uitlopen. Geen verdere verbetering van de klachten de afgelopen maanden.

Koert Maas

-->