Kapster en schouder 
 
 
schouderpijn, schouderklachten, schouderbelasting bij kapster 
 
 
Tijdens de kerstdagen (zaterdag en zondag) begon een oude schouderklacht op te komen. Ik ben 26 jaar kapster geweest en door het steeds boven je macht werken een zwakte in de schouder ontwikkeld.

Hier heb ik in het verleden regelmatig last van gehad maar met het STEP beleid heb ik deze klachten aardig onder controle kunnen houden. Dat houdt in dat in bij bepaalde werkzaamheden, bv veel sjouwwerk, laden lossen van dingen, preventief een PSI (schouderbrace) draag. Bij eventuele beginnende klachten volstond het 2 á 3 dagen dragen van de brace prima. Ik was dan vrijwel direct weer pijnvrij.

 
Nu was het anders, veel meer pijn, ook in rust
 
 
/schouderklachten schouderpijn brufen helpt ook niet meer 
 
 
Dit keer echter zette de klacht door terwijl ik juist nu mijn schouder niet extra had belast. Ik had juist maar weinig boodschappen gedaan. Een aspirine deed niets en ik probeerde Ibuprofen. Dit was nog vol te houden. Dinsdag (28 dec.) heb ik de PSI ingeruild voor een Mitella om mijn arm optimaal rust te geven. Werkzaamheden (achter de computer) wat teruggebracht tot opruim en uitzoekwerk. Muis op links gezet en typen met alleen de linkerarm. Ik kon s’nachts niet slapen van de pijn. Ibuprofen 600 mg hielp ook niet meer,  Wel kon ik nog met een oefenkatrol mijn schouder in beweging houden. Dit om te voorkomen dat deze stijf zou worden en mogelijk zou gaan vast zitten. De volgende nacht was het weer raak en nam de pijn steeds meer toe. Ik kon ook niet meer oefenen met de oefenkatrol vanwege de pijn. Ik kon ondertussen geen enkele pijnvrije houding meer vinden.
 
 
Slapen alleen rechtop
 
 
schouderpijn, schouderklachten, slapen rechtop zitten in bed 
 
Slapen ging alleen rechtop. Liggen provoceerde de klachten. De kracht was uit mijn hand, het omdraaien van de deurkruk was pijnlijk. In het begin kon ik mijn arm nog naar achteren op mij rug krijgen, dat ging nu niet meer. 

 
Direct een STEP injectie bij Jan Bruggeman
 
 
schouderpijn, schouderklachten, injectie bij capsulitis 
 
 
 
Ik was met mijn schouderklachten in het verleden eerder goed geholpen door STEP en maakte opnieuw een afspraak. Op 30-12 heeft Jan Bruggeman eerst wat testen gedaan en tevens de arm door de pijn heen bewogen wat de klachten behoorlijk provoceerde. Capsulitis, een ontstoken kapsel was zijn diagnose, waarvoor alleen een injectie is aangewezen. De injectie was geheel pijnvrij. S’avonds nog veel pijn gehad. Met een pijnstiller weer naar bed (rechtop) en de volgende morgen zag de wereld er heel anders uit. De pijn was weg en ik had zelfs weer een beetje kracht in mijn rechterhand. Kon de deurkruk weer omdraaien. Na een beetje oefenen kon ik de schouderoefenkatrol weer gebruiken. Ik kwam tot een stukje boven de 90 graden.
 
Bewegen gaat weer beter, de klachten nemen snel af
 
 
schouderpijn, schouderklachten, Schouderoefenkatrol 
 
 
Twee dagen later kon ik met de oefenkatrol bijna tot bovenaan. De oefening kon ik nog niet helemaal pijnvrij uitvoeren. Net voorbij de 90 graden grens ga ik door een pijnmoment heen. De hele dag geen Brufen meer genomen, geen pijn meer. Ik muis nog wel met links maar kan, mits ik het toetsenbord dichtbij zet, weer met 2 handen typen. Ik doe oefeningen tijdens het werk door mijn arm op de Ergorest te leggen en zo onbelast rondjes te draaien.

Drie dagen later kan ik zonder noemenswaardige pijn tot helemaal bovenaan komen. Ik mis nog wel de kracht om mijn arm op te tillen. Dit is ook pijnlijk.  Na een paar dagen waren deze “irritaties” helemaal verdwenen. De kracht komt langzamerhand weer terug. Ik merk dat ik weer dingen kan die ik voor die tijd niet kon. Ik kan nu bijv. mijn arm zijwaarts helemaal naar boven doorbewegen  en hangen aan een deurrekstok gaat ook weer. Een week later ben ik geheel klachtenvrij.
 
Verzuim op het werk is er nauwelijks geweest 
 
 
Snel erbij, snel klachten vrij 
 
Met de snellle actie van STEP is wrsch een frozen shoulder en lange tijd schouderklachten voorkomen,  want dat komt regelmatig voor als je met een capsulitis niet direct injecteert.
 
STEP ZelfZorg Instructeur, Jan Bruggeman 

-->