Mevr Hoogendoorn van thuiszorgorganisatie Zuwé

 

Klachten in zowel linker als rechter schouder 

Op 22-03 heeft de intake plaatsgevonden van mevrouw Hoogendoorn. Zij werd met meerdere klachten doorgestuurd naar STEP.

  • Ongeveer 3 maanden voor de intake was haar rechter schouder pijnlijk geworden, zonder dat daar een aanwijsbare oorzaak voor was.
  • Vier weken voor de intake werd ook de linker schouder erg pijnlijk. Naar eigen zeggen het gevolg van het ontlasten van de rechter schouder. Toen de linker schouder dermate pijnlijk was, dat deze niet meer bewogen kon worden, is deze door de huisarts geïnjecteerd. Deze had een slijmbeursontsteking vastgesteld.
  • Vanaf de injectie nam de pijn in de linker schouder af, maar volgden direct forse uitstralingsklachten in de gehele linker arm. Toen de arm vanwege pijnlijke tintelingen niet meer bewogen kon worden heeft mevrouw Hoogendoorn zich met deze klachten ziek gemeld.
  • Na 2 weken volgde de aanmelding bij STEP en vervolgens de intake. De intake werd tot 2 keer toe op het laatste moment geannuleerd.

 

Injectiepijn het lastigst 

 

injectie, schouderklachten, schouderpijn, zenuw 

Tijdens de intake bleken de uitstralingsklachten na de injectie het voornaamste probleem. Mevrouw Hoogendoorn had geen idee wat er met haar arm aan de hand was en wat ze zelf kon doen om haar klachten onder controle te krijgen. Ook voelde ze zich met haar klachten niet erg serieus genomen door haar arts. Naast de uitstralingsklachten was ook de rechter schouder nog pijnlijk. De linker schouder was sinds de injectie bijna klachtenvrij.

De uitstralingsklachten lijken - gezien het ontstaan direct daarna - verband te houden met de injectie

 

Bescherming en scholing van veilig schoudergebruik met de PSI 

Er werd gestart met het aanleren van Veilig Lichaamsgebruik om de belasting op beide schouders en armen te verminderen er werd een PSI meegegeven, die afwisselend links en rechts moest worden gedragen. PSI staat voor Partiele Schouder Immobilisator, zie foto hieronder. Een PSI zorgt ervoor dat je de arm gewoon kunt gebruiken, maar de lastarm is gegarandeerd klein. Je kunt met een PSI ook eerder gewoon werken, de zware belastingen worden voorkomen. schouderklachten schouderpijn, bescherming en scholing

 

Ook thuisoefenen 

 

Om de bestaande beweeglijkheid van de schouders te onderhouden werd een overdoor oefenkatrol meegegeven, waarmee thuis werd geoefend. 

 

schouderpijn, schouderklachten oefenkatrol voor thuis 

 

STEP boek RSI Perfect 

Opdrachten en ZelfZorg beleid voor thuis werden genoteerd in het boekje RSI Perfect. 

 

RSI Perfect, STEP boek voor blessures en RSI 

 

Contact met fysiotherapeut, afspraak bij neuroloog 

Er werd contact opgenomen met de fysiotherapeut om het beleid af te stemmen. Deze gaf aan, de nek/schouderregio te masseren om de spanning van de spieren te verminderen en zij controleerde de beweeglijkheid van de schouder. Er werd een taakverdeling afgesproken, waarbij de therapeut deze behandelingen verrichtte en scholing in Veilig Lichaamsgebruik en de inzet van hulpmiddelen door STEP werden uitgevoerd.

Naast dit beleid werd aangedrongen op een afspraak bij een neuroloog om neurologische aandoeningen of afwijkingen uit te sluiten. In de vervolglessen werd het herstel gevolgd en werd Veilig Lichaamsgebruik aangeleerd en toegepast. Alle klachten namen hiermee snel af, behalve de uitstralingspijn in de arm die direct na de injectie ontstond.  Het gebruik van de PSI kon vervolgens worden afgebouwd.

 

Specialisten leveren geen positieve bijdrage 

 

schouderpijn, schouderklachten, specialisten 

 

Onderzoek door de neuroloog toonde geen neurologische afwijkingen aan. De neuroloog vond vervolgonderzoek echter noodzakelijk en verwees mevrouw Hoogendoorn door naar een reumatoloog. Deze stelde fybromyalgie vast en twijfelde of mevrouw Hoogendoorn haar werkzaamheden in de thuiszorg ooit kon hervatten. Mevrouw Hoogendoorn wilde zich hier echter niet bij neer leggen, zij dacht net als ik aan een direct verband met de injectie.

Van mij mocht ze haar werkzaamheden wel hervatten, mits ze zich goed aan de regels van Veilig Lichaamsgebruik hield, de zenuwklachten zouden zich wrsch. geleidelijk aan herstellen van het injectietrauma.

De werkzaamheden werden vervolgens hervat. De klachten namen met de werkhervatting niet toe. Na verloop van tijd, we spreken hier over maanden, verdwenen de uitstralingsklachten. In die periode werd telefonisch contact gehouden. 

 

Klachtenvrij en blij

 

 schouderklachten,%20schouderpijn,%20klachtenvrij%20en%20blij 

 

Bijna negen maanden en 10 lessen later heeft de laatste controle les plaatsgevonden. Mevrouw Hoogendoorn was al weer geruime tijd volledig aan het werk. De klachten waren nagenoeg verdwenen

Ze gaf aan de begeleiding als erg prettig te hebben ervaren. Vooral in de periode dat klachten niet leken te verbeteren, en de artsen aangaven niet te weten waardoor de klachten werden veroorzaakt en uiteindelijk met de diagnose fybromyalgie kwamen (waarmee ze maar moest leren leven), vond ze het fijn dat er iemand serieus naar haar klachten keek en met praktische aanwijzingen kwam.

Het moment dat werkzaamheden weer verantwoord konden worden hervat, werd door mevrouw Hoogendoorn gevierd.

 

Eerder naar STEP voorkomt veel narigheid

Het is jammer, dat mevrouw Hoogendoorn niet naar STEP is verwezen, toen ze last begon te krijgen van haar rechter schouder. Dan had STEP direct kunnen beginnen met het aanleren en realiseren van veilig schoudergebruik (direct PSI inzetten) en had deze maandenlange periode van pijn, onzekerheid, klachten en de injectie met zijn negatieve consequenties voorkomen kunnen worden.

STEP ZelfZorg Instructeur, Ben vreman

-->