Toch rugklachten bij STEPPER
 
Door langdurige zithoudingen deed zich een nieuwe periode van rugklachten voor. Dit was een vervelende doch leerzame periode waarbij met name het ochtendritueel als erg moeizaam betiteld kan worden.
 
 
Problemen 's ochtends
 
Het afdrogen van de voeten was niet zo'n probleem; gewoon wachten tot ze droog zijn. De onderbroek wordt al wat lastiger. Het probleem hierbij is dat de handen richting voeten gebracht moeten worden. Theoretisch kan dit rechtopstaand met maximale heup- en kniebuiging. Hierbij liep ik echter tegen een aantal fysieke beperkingen op: mijn heuplenigheid en mijn knielenigheid zijn beperkt. In maximale buigstanden kwam ik nog niet met mijn handen bij mijn voeten.
 
rugpijn en de ochtendrugpijn en ochtend 22 
  

Afbeelding linksboven:
met maximale heup- en kniebuiging in een gesteunde stand kom ik met mijn handen niet bij mijn voeten.

Afbeelding rechtsboven:
met handhaving van de veilig rugpositie zonder rugbolling kom ik niet met de 2e voet in de onderbroek.
 
 
Hoe los je dit op? 
 
Normaal gesproken wordt dit dan door mij met een lichte rugbuiging gedaan, hetgeen in deze fase van de rugklachten niet mogelijk was. Theoretisch zou dit ook in lig kunnen gebeuren.
In mijn geval was dit wat lastig omdat dit dan op een ongestabiliseerd waterbed zou moeten plaatsvinden waarbij de rug geen fixatie van het bed krijgt. Ook het in en uit bed stappen zijn dan twee maal een extra te nemen hindernis.
 
Hetzelfde probleem doet zich voor bij de sokken en schoenen.
 
De eerste 2 dagen heb ik dit probleem moeten tackelen met behulp van lieftallige hulp.
 
Nadien was een lichte bolling van de rug weer mogelijk waarbij de onderbroek aangetrokken kon worden met 1 hand gesteund op een tafel of tegen een kast. Een been kon dan in de onderbroek geplaatst worden en de andere pijp kon met steun en een lichte buiging opgetrokken worden.
 

rugpijn en ochtend 3  rugpijn en ochtend 4

Afbeelding linksboven:
in een gesteunde stand kan ik met een lichte rugbuiging de 2e voet in de onderbroek krijgen

Afbeelding rechtsboven:
optrekken van onderbroek en lange broek met steun op de andere knie

Bij de lange broek kon dit al vanaf dag 1 op deze wijze gedaan worden omdat de broek als een verlengstuk van de armen kon fungeren. Sokken vanaf dag 3 in lig op de bank beneden(ook met lichte rugbuiging), schoenen op een tuinstoel in GewichtHeffewrsTechniek II.
 
 
Bescherming met leren gordel 
 
rugpijn en ochtend 6 
 
Met de bescherming van de leren gordel gingen deze ochtendactiviteiten veel beter. Op de 3e dag was ook autorijden weer mogelijk. Het instappen met gordel geeft wel wat problemen bij langere mensen; het hoofd moet onder de dakstijl gebogen worden. Dit is niet mogelijk zonder een lichte buigstand van de LWK met enig zacht geweld tegen de leren gordel in. Dit zal om die reden ook op dag 1 niet mogelijk zijn.

 
Bescherming met leren gordel en drukpelot
 
rugpijn en ochtend 5 
 
 
In deze periode heeft ook de ontwikkeling van de ingebouwde drukpelot in de leren gordel plaatsgevonden. Zonder drukpelot zit de gordel in zit niet lekker, met drukpelot kun je de gordel in zit ook goed gebruiken, ook in de auto.
In de acute fase is een flinke, stevige bescherming van de rug het prettigst. Ondanks het feit dat de beheersing van veilig ruggebruik bovengemiddeld is, zijn een aantal dagelijkse activiteiten, zoals opstaan uit bed, aankleden en opstaan uit zit zeer vervelende activiteiten die soms niet altijd voor 100% goed uitgevoerd kunnen worden. Fysieke ondersteuning middels een leren gordel is dan bijzonder prettig, in zit is dat dan met een ingebouwd drukpelot ook goed mogelijk.
 
 
De BOB
 
Een ander mogelijkheid om bij zitten rugbolling nog beter te voorkomen dan met de gordel alleen is de BOB, de BackOfficeBelt. Aan de gordel wordt dan demontabele elastische band bevestigd, waarmee rechtop zitten zonder rugbolling mogelijk wordt.
 
rugpijn en ochtend 7 
 
 
Leren gordel en lopen
 
Ondanks het feit dat het lopen na liggen het beste gaat, was lopen in deze eerste dagen niet geheel pijnvrij. Met name bij wat te grote passen komen hier pijnscheuten bij voor. Dit heeft een angstige, krampachtige wijze van lopen tot gevolg. Ook bij mij, terwijl ik theoretisch kan verklaren dat ik bij lopen niet al te angstig zou hoeven te zijn. Bij leken zal het lopen in deze fase waarschijnlijk net zo angstig en vervelend zijn dan zitten en opstaan uit zit!! 
 
Ook bij het lopen was dus de leren gordel een aangename steun in de eerste 2 dagen. Nadien had de gordel geen noemenswaardige meerwaarde bij het lopen.
 

Hans Leusenkamp,

STEP Rugschooldocent en ZelfZorg Instructeur
-->