“Oudjaar ”, 31 december

 

rugpijn oudjaar7 


Voorbereidingen treffen voor de jaarwisseling, vanuit ‘n democratische beslissing is het dit jaar bij ons thuis. Het tentenvolk met aanhang komt. ’s Morgens nog even naar Vink om een tape te wisselen, zodat we per 31-12 een juiste back-up hebben. Er waren nog verschillende collega’s aan het werk, bijgepraat over de jaarafsluiting en enkele oude herinneringen opgehaald.

 

Een paar keer vloeken bij het aankleden

Bij thuiskomst voorbereidingen afronden, paar flessen champagne (of wat daar op lijkt) halen, stoelen en tafels halen. We zijn er klaar voor. Het is inmiddels vijf uur. Even ’n papiertje van de grond oppakken… Shit, het schiet me in de rug. Paar keer strekken, het zal wel overgaan. Niets blijkt minder waar, douchen lukt nog net, aankleden geeft de nodige problemen, maar met ’n paar keer vloeken lukt dit ook.

 

Drank nog ergens goed voor

Pijn neemt toe, ook na ’n paar tabletten (spierverslappers). Tentenvolk arriveert en vraagt bezorgd wat er met me is. Hun welgemeende advies is om naast de tabletten ’n paar stevige borrels te nemen, het is tenslotte oudjaar, iedereen heeft het wel eens in de rug etc. Mijn vrouw en dochters nemen de werkzaamheden hoofdzakelijk waar, en volgens mij zakt zelfs de pijn (waarschijnlijk door de drank?).

 

Ik ga krom het oude jaar uit

Twaalf uur, na de champagne naar buiten voor het vuurwerk. Mijn aandeel hierin is zeer beperkt, ik kan me niet bukken en ook lopen is lastig. Maar zoals vrienden zijn, zij regelen het wel even. Toch nog laat geworden, de familie bekommert zich over de opruimwerkzaamheden en we gaan rond 03.00 uur naar bed.

 

1 januar, slecht geslapen

Slecht geslapen, ondanks de “medicijnen”, bij elke beweging een stekende pijn in mijn onderrug met uitstraling naar het rechterbeen. Bij het opstaan en aankleden hulp nodig. Familie verplichtingen wachten, dit lukt met de nodige hulp en pijn.

 

2 januar, STEP komt direct

Contact opgenomen met Vink, ik had de eerste week van januari vakantie gepland maar zal nu ziekteverzuim worden. Later op de dag gebeld door Gerben Geerdink van STEP en de klachten besproken. Hij wilde graag de volgende dag langskomen en adviseerde me indien mogelijk op bed of op de bank te gaan liggen in de meest rechte houding, geen tabletten meer te nemen. Met rugpijn en liggen op de bank duurt de dag lang, slecht geslapen.

 

3 januari, bolle rugklachten

Gerben met ’n collega op bezoek. Intakegesprek volgde en bovenstaand verhaal bevestigde hun vermoeden. “Bolle rugklachten”. Advies zo recht mogelijk blijven liggen, het opstaan van de bank uitgelegd om dit zo makkelijk mogelijk te maken. STEP attributen achtergelaten. “Uithangen” en kleine stukjes wandelen is op dit moment de beste remedie. Verder het STEP rugboek doorgenomen, het zijn geen schokkende adviezen die hierin staan, als je geen rugklachten hebt dan lijkt het allemaal ’n beetje overdreven. Toch kom je al snel tot de ontdekking hoe veel en vaak (in mijn geval) je de rug belast op de verkeerde manier. Wederom slecht geslapen.

 

4 januari, hangen gaat lekker

Na het opstaan en aankleden voorgeschreven hangoefeningen gedaan en daarna ’n eindje gaan wandelen. Het gaat beter dan verwacht. Bij thuiskomst op de bank, tussendoor de hangoefeningen en ’s middags weer gaan wandelen. Naast de rugklachten lichte spierpijn in de armen van de hangoefeningen. Maar het gaat beter.


5 januari, opgaande lijn 

Redelijk geslapen en me zoveel mogelijk gehouden aan het STEP schema. ’s Middags lopend (3 km) naar Nieuwjaarsreceptie geweest van de plaatselijke sportclub, ging prima. Rest van de avond op de bank doorgebracht.

 

6 januari, weer aan het werk

Prima geslapen, mooi weer dus na de hangoefeningen gaan wandelen (ongeveer 1 uur). Gaat alweer stukken beter en ben dan ook van plan om morgen de werkzaamheden te hervatten.

 

7 januari, werken gaat goed

Wekker loopt om 06.45 uur af, weer gaan werken. Douchen en aankleden lukt, autorijden is vanwege de instap toch nog lastig, maar het is te doen. Via Personeelszaken om even bij te praten over het “slechte” begin van het nieuwe jaar en spreekt af om te kijken hoe het werken zal gaan. Vanuit de STEP methode geprobeerd zoveel mogelijk te werken, rechtop zitten, juiste stoel en instellingen, wandelingetje maken op zijn tijd. Het is inmiddels 17.30 uur en tijd om naar huis te gaan. ’s Avonds nog een rondje van ongeveer 3 km gewandeld naast de inmiddels bekende hangoefeningen.

 

8 januari, al weer naar de sportschool

Goed geslapen, na douchen, aankleden, ontbijt en de krant en dan naar Vink. Pijn is nagenoeg weg en het gaat de rest van de dag goed. ’s Avonds naar de sportschool, uitgelegd en verteld hoe de jaarwisseling en het vervolg was en in overleg met de daar aanwezige fysiotherapeute enkele oefeningen gedaan, naast de gebruikelijke STEP hangoefeningen.

 

9 januari, dezelfde riedel

Voor mijn gevoel gaat het prima, werken, wandelen, hangen en de dag is alweer om.

 

10 januari , werkplek ingesteld

Afspraak op het werk met Gerben van STEP. Was tevreden over de voortgang toe nu toe, ikzelf trouwens ook. Gang van zaken besproken, oefeningen besproken van de sportschool-fysio en enkele oefeningen geschrapt. Nieuwe oefeningen besproken en meegekregen. Gerben heeft de werkplek (stoel, bureau en PC) bekeken en in/afgesteld.

 

11 januari, goed maar nog geen automatisme

De afspraak met Gerben heeft alleen maar positieve punten opgeleverd, met de nieuwe oefeningen, holle rug drukken, en het tillen gaat het steeds beter. Ik moet me dit als automatisme aanleren, zal nog wel even duren na jarenlang ‘verkeerd’ gebruik. Voor mezelf bij ik alweer bijna de oude, al zal ik zeker door Gerben’s ogen de nodige fouten nog maken.

 

12 januari, nieuwe meubels kijken

Vandaag de vuurproef. We (mijn vrouw en ik) gaan naar nieuwe meubels kijken. Wordt dus veel opstaan en zitten, ook verschillende keren (!) auto in, auto uit. Geen problemen, Veel gezien en niets gekocht.

 

13 januari, Vitesse wint

’s Morgens gewandeld (2,5 uur) zoals gewoonlijk op zondagmorgen, moest me nog haasten om op tijd bij de Graafschap–Vitesse te zijn. Zie de Graafschap kansloos verliezen met 3-1, chagrijnig, maar geen last van de rug. Ik besluit het hierbij te laten en zal Gerben bij de volgende afspraak mijn “dagboek” overhandigen. Voor mezelf ben ik van de klachten af mede dankzij de snelle hulp van STEP.

 

Pro-actief nog beter

Ik denk dat advies van STEP zeker pro-actief nog beter kan werken, in mijn geval moesten er eerst rugklachten aan te pas komen.

 

Aandacht voor werkplek, zithouding en veilig ruggebruik tijdens zitten op het werk.
 
Aandacht voor veilig ruggebruik op het werk, zet de rug op slot met de STEP GewichtHeffersTechnieken
 

 

Toelichting Gerben Geerdink (STEP ZelfZorg Instructeur)

 

Samenwerking STEP, werkgever en werknemer 

Op 02-01 kreeg ik, Gerben Geerdink (STEP ZelfZorg Instructeur), een aanmelding van het bedrijf Vink Kunststoffen B.V. De heer Bertus Ebbers, hoofd van de afdeling IT, had zich ziek gemeld, want hij was “door zijn rug gegaan”.


Zoals gebruikelijk meldt de HR-afdeling van Vink een werknemer met klachten aan het bewegingsapparaat direct aan bij STEP Nederland. Ik heb Bertus Ebbers direct gebeld en hij vertelde dat het hem op oudjaarsdag in zijn rug was geschoten. Na het aanhoren van zijn huidige klachten heb ik hem telefonisch al een aantal adviezen gegeven, waaronder het feit dat hij voorlopig veel moest liggen en zo min mogelijk moest gaan zitten.

 

Direct aan huis

We hebben hem aangeboden om de volgende dag bij hem aan huis te komen, want Bertus was niet in staat om in de auto te zitten. Bertus gaf aan dat we welkom waren. Samen met mijn nieuwe collega, Luc Vrancken, ben ik op 03-01 op bezoek gegaan bij Bertus, woonachtig in Groessen.


We hebben kennis gemaakt en gaven aan dat hij tijdens deze Intake het beste in een pijnvrije houding op de bank kon gaan liggen. Tijdens het Intakegesprek vertelde Bertus dat het hem op oudejaarsdag bij het oprapen van een stukje papier in zijn rug is geschoten (de bekende “druppel die de emmer deed overlopen”).

 

Men heeft geen idee van de rugbelasting bij bukken

Men denkt vaak dat men niets doet, maar maximale buiging van de rug bij bukken zorgt toch altijd nog voor een belasting van ± 350 kg op de onderrug.

 

Rugklachten, bukken belast de rug zwaar

 

Onbekend met veilig en onveilig ruggebruik

Bertus had nog nooit een rugscholingscursus gevolgd en was niet op de hoogte van veilig ruggebruik door het toepassen van de GewichtHeffersTechnieken.

 

Links onveilig, Rechts veilig tillen met de GewichtHeffersTechnieken

 

Bij elke beweging in zijn rug ontstond een stekende pijn in zijn rug en Bertus gaf aan dat de pijn uitstraalde naar het rechter bovenbeen. ’s Nachts had hij veel last bij het omdraaien in bed en ’s ochtends was hij erg stijf in zijn rug. Bertus vertelde ook heel kenmerkend dat het afsteken van vuurwerk laag bij de grond zo goed als onmogelijk voor hem was.

 

Gaandeweg de Intake werd steeds duidelijker dat buigbelastingen (bolle rugbelastingen) duidelijk oorzakelijk en verergerend waren. Rugklachten uitleg aan de hand van de STEP Wervel jojo
Foto 3 Rugklachten uitleg met de STEP Wervel jojo

 

Voorlichting aan de hele familie 

Na de Intake hebben we Bertus, zijn vrouw en één van zijn dochters voorlichting over zijn blessure gegeven aan de hand van een model van de wervelkolom en de STEP Werveljojo, waarmee de buigbelastingen en de consequenties daarvan plastisch duidelijk kunnen worden gemaakt.


We hebben hem verteld dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. De klachten zullen zo goed als zeker snel verdwijnen, mits hij zich aan het uitgestippelde STEP beleid houdt. Zo werd het, ondanks het feit dat Bertus veel pijn had, nog best gezellig in “Huize Ebbers”. Wat rampzalig leek, werd in een positief daglicht gesteld, mits Bertus zich aan de regels van veilig ruggedrag houdt.


Bescherming tegen ongewenst bolle rugbelastingen

 

rugklachten en bescherming met rugbrace en ventrale orthese 


Om hem te beschermen tegen de ongewenste bolle rugbelastingen hebben wij Bertus een rugbrace aangemeten, in combinatie met een ventraal orthese (een spalk aan de voorzijde), die hij voorlopig moest dragen als hij niet ligt. Deze rugbrace is niet alleen beschermend maar tevens ook een goede reminder om veilig ruggebruik toe te passen.
Zodra hij persé moest zitten, om bijvoorbeeld even een kopje soep te eten, moest het STEP kussen in de rug worden gebruikt. Daarnaast hebben we direct hangoefeningen (aan een deur) met Bertus doorgenomen.

 

Dit beviel hem goed. De tips, adviezen, oefeningen en opdrachten zijn genoteerd in het rugscholingsboek. Bertus vond het niet erg dat hij van ons ook de opdracht heeft gekregen om een paar keer per dag een wandeling te maken (mits de pijn het toeliet), want wandelen doet hij graag.
STEP Rugscholingsboek
Foto 4 STEP Rugscholingsboek

 

Vervolgafspraak op het bedrijf 

Daarna hebben we een vervolgafspraak gepland en die vond plaats op het bedrijf; Vink Kunststoffen B.V. STEP is sinds november 2005 één keer per week bij Vink aanwezig om werknemers met klachten te begeleiden en op de werkvloer dreigend verzuim direct de kop in te drukken. Dat noemen we bij STEP ‘Preventie In Huis’.

 

Bertus is serieus met veilig ruggebruik

Tijdens de tweede afspraak vertelde Bertus dat hij zich zo goed mogelijk aan het beleid gehouden heeft. Daardoor merkte hij dat het geleidelijk aan steeds beter ging. De uitstraling naar zijn rechter been is ook al een stuk minder. Op maandag 07-01 heeft hij zelfs zijn werkzaamheden bij Vink al volledig hervat. De hangoefeningen gaven verlichting en het kussen beviel hem goed. We hebben het beleid aangepast aan het feit dat er een duidelijk stijgende lijn in zit. Hij heeft een nieuwe “holle rug”-oefening gekregen en we hebben de basisvaardigheden van de GewichtHeffersTechnieken (GHT) aangeleerd.

 

Thuis flink trainen

Daarnaast heeft Bertus nog een voorlichtingsboek meegekregen en een opdrachtenboek, zodat hij thuis de hele week zelf kan trainen en veilig ruggebruik kan toepassen. De werkplek hebben we nog bekeken en de instelling van zijn bureaustoel is iets aangepast. We hebben Bertus tevens verzocht om het klachtenverloop en zijn ervaringen op papier bij te houden.


In de lessen daarna (1 x per week) hebben we het accent gelegd op het toepassen van veilig ruggebruik met de GHT én de juiste zithouding en inrichting op zijn werkplek. Hij heeft dit goed opgepakt. Op 17-01 vertelde Bertus dat de pijn helemaal verdwenen was.

 

Zelf de klachten opgelost

In feite heeft Bertus zijn rugklachten dus zelf opgelost, door onveilige rugbelastingen te voorkomen tijdens het natuurlijk herstelproces.
De STEP ZelfZorg Instructeur maakte hem dit duidelijk, hielp hem hierbij met STEP PETS (hulpmiddelen) en leerde hem dit aan.

 

Hierbij wil ik Bertus bedanken voor het delen van zijn “rugklachtenverhaal” en wens hem het allerbeste en veel gezondheid toe.

Gerben Geerdink, STEP Nederland.

-->