13-09-2007:
Direct uit de recente wetenschap, Spine 32 (10), mei 2007*

Onlangs, in mei 2007, verscheen er een artikel in Spine over een onderzoek waarbij bij aan ouderen van gemiddeld 80 jaar na een lezing door een dokter het zogenaamde BackBook van de huidige medische wetenschap ter beschikking werd gesteld. Om te kijken of de lezing en het boekje invloed op hun rugklachten had. Er vond een minimale verbetering plaats bij de ouderen, die met de werking van een placebo is te vergelijken.

Veel erger is dat (para)medici uit de hele wereld ditzelfde BackBook aan mensen met rugklachten van iedere leeftijdscategorie meegeven.

Dat is toch eigenlijk te zot voor woorden. De rugklachten van een 80-jarige zijn anders dan die van een 20-, 30- of 40-jarige. Dat kan ieder weldenkend mens zich bedenken. En dat blijkt in de praktijk ook voor meer dan 100% zeker, mits je goed naar de mensen luistert.

STEP waarschuwt al jaren voor deze "alles over een kam" mentaliteit van de (para) medische wereld. Het geen onderscheid maken bij rugklachten is volgens STEP één van de redenen van het onnodig veel voorkomen van rugklachten en het hoge ziekteverzuim dat daarmee samenhangt.

STEP maakt haar waarschuwingen concreter met de uitgave van 2 nieuwe Rugboeken:
* Deel I: voor mensen met rugklachten die vooral erger worden door "bolle" houdingen.
* Deel II: voor mensen met rugklachten die vooral erger worden door "holle" houdingen.

Deel I is meer gericht op mensen jonger dan 45 jaar en deel II is voornamelijk gericht op mensen die ouder zijn dan 45 jaar. Dit is een globale en geen absolute grens. Het kan heel goed zijn dat iemand van 45 jaar of ouder deel I nodig heeft en iemand van 45 jaar of jonger deel II.

In de boeken staat duidelijk beschreven hoe je kunt bepalen of het boek op je van toepassing is.

Wat STEP betreft is dit een begin van veel meer aandacht voor de belastingfhankelijkheid bij rugklachten en van het einde van de "alles over één kam" mentaliteit.

Bert Bruggeman

* Kovacs, V.A., Gestoso, M., Mufraggi, N. & Zamora, J. (2007). A Comparison of Two Education Programs for Imporving Low Back Pain-Related Disability in the Elderly. Spine 32 (10): 1053 – 1059. [Lippincott Williams & Wilkins].

-->