Bij het verzorgen van de honden schiet het in de rug

 

 rugklachten rugpijn  bukken bij hondenbak

 

“Zondagmorgen even bukken om de hondenbakken te vullen en ineens zeer veel pijn en heel even kon ik helemaal niets. Velen weten dan hoever het is, het schiet je in de rug. Je wilt wel iets doen, maar je kunt eigenlijk niets.

Dan komt er een telefoontje van STEP uit Groningen. Nooit van gehoord. Ik dacht bij mezelf: ‘Wat nu weer?’ Na de eerste afspraak ga je aan de slag met de oefeningen van de STEP GewichtHeffersTechnieken.

 

rugklachten en GewichtHeffersTechnieken 

 

GewichtHeffersTechnieken veel beter 

Wanneer je geen pijn in je rug hebt, vraag je je misschien af wat het verschil is tussen GewichtHeffersTechnieken en andere technieken, maar met rugpijn wordt al snel duidelijk dat het verschil enorm groot is. Mensen zonder rugpijn zullen denk ik moeilijker te overtuigen zijn. Zelf merk je ook dat zitten niet lekker is en dat lopen (wat ik overigens veel heb gedaan) meer verlichting geeft, net als af en toe even liggen. Hangen, ook een van de oefeningen die ik meekreeg, is zeer ontlastend voor de rug. Het was net of alle pijn in één keer wegtrekt.

Ik hang nog regelmatig. Zelf pas ik de GHT zoveel mogelijk toe. Vooral bij mijn dagelijkse werk waar we veel en zwaar tillen. Eerlijk gezegd is het nog geen gewoonte, maar ik gebruik de technieken zeker voor 75%. Zelf betrap ik me ook op fouten en denk vervolgens: “O ja, dit moest anders.” Maar dat komt nog wel.

rugklachten rugpijn en hangen 

 

Johan de Groot

 

Commentaar van Inge Woesthuis, ZelfZorg Instructeur

Op 13 januari komt de heer De Groot voor een intake bij STEP Nederland (vestiging Groningen). Hij blijkt sinds 10 januari in de ziektewet te zitten in verband met rugklachten. Op zondagochtend 9 januari was het hem stevig in de rug geschoten. Hij was de hondenbakken aan het bijvullen, bukte daarbij voorover en toen hij weer overeind wilde komen ging het mis. Heel eventjes kon hij niks meer. Een uur lang heeft hij met een warme kruik en goed gesteund met een kussen in zijn rug gezeten. Daarna is hij juist wat gaan rondlopen. Hij ontdekte dat lopen een zeer prettige activiteit was. Al waren de klachten nog zo hevig, al lopende kon hij de pijn redelijk verdragen.

 

Vastgeroeste opvattingen

Tijdens de intake wordt al snel duidelijk dat de heer De Groot niet bekend is met STEP of de STEP GewichtHeffersTechnieken. De pijn is te hevig om voor te doen hoe hij normaliter bukt en tilt, maar wanneer hem gevraagd wordt een veilige tilmethode te beschrijven beschrijft hij een diep door de knieën rechte rug techniek. Verder geeft hij aan dat zijn klachten toenemen bij niezen, hoesten, langdurig zitten, autorijden, fietsen, aantrekken van schoenen/sokken/broek, tillen, bukken en handboogschieten.

 

rugklachten-bukken-tillen-volgens-dokter

 

Na de intake wordt hem uitgelegd hoe de rug werkt en wat er mogelijk bij hem verkeerd is gegaan waardoor hij nu klachten ondervindt.

 

rugklachten-rugpijn-bukken-tillen-tiltraining 

In de video die u aan het eind dit verhaal kunt bekijken, ziet u hoe de rug werkt en hoe rugklachten meestal onstaan.

 

Lopen en hangen zijn vaak pretiig

Bij de heer de Groot is de kennis over de klacht vergroot. Hij vindt lopen nu niet alleen prettig, maar hij weet nu ook waarom hij het prettig vindt. Naast lopen heeft hij hangoefeningen meegekregen, is hem veilig ruggebruik aangeleerd en zijn er enkele (trainings)hulpmiddelen meegegeven, waaronder een zitsteun geschikt voor de auto, een hanghulp en een ruggordel. Veilig ruggebruik dient hij zich zo snel mogelijk eigen te maken. Om hem ook thuis te stimuleren werden er iedere les huiswerkoefeningen meegegeven.

 

rugklachten-rugpijn-preventie-veilige tiltechnieken

 

Serieus met GewichtHeffersTechnieken aan de slag

De heer De Groot merkt het effect van hetgeen hem is aangeleerd op en is er consequent mee aan de slag gegaan. Keer op keer namen de klachten af. Weliswaar iets langzamer dan door mijzelf werd verwacht, maar er was aldoor verbetering waar te nemen. Op 26-01 heeft hij zijn eigen werkzaamheden als timmerman voor 50 procent hervat. Na het werk zorgt hij eerst voor de nodige rust door op bed te gaan liggen. De hangoefeningen blijft hij doen, ook op het werk. Tijdens de lessen ligt het accent op het automatiseren van de technieken. Er wordt getraind met (vergelijkbaar) eigen materiaal en de STEP bel wordt ingezet om te kijken hoe goed het reeds gaat.

rugklachten rugpijn en hanghulp

 

Zelf de klachten opgelost

Al met al heeft de heer De Groot zelf zijn klachten weten op te lossen. Hij maakte dankbaar gebruik van hetgeen hem is aangeleerd. Hij is geen moment afgeweken van het door ons voorgestelde beleid, waardoor zijn lichaam de kans kreeg te herstellen.

Bekijk de video 'Hoe ontstaan rugklachten'  

-->