Veel rugbelasting bij het aandoen en vastzetten van de skieschoen
 
 
rugpijn bukken bij skischoen vastzetten 
 
 
Veel ver en gedraaid bukken
 
 
Ik had een skischoen met een draaisluiting aan de achterzijde. Na het instappen in de skischoen moest ik middels een daaiknop een kabel spannen om de schoen om de voet te fixeren. In mijn beleving had ik een betere controle bij het skien als de schoen maximaal strak om de voet gefixeerd zat, hetgeen betekende dat ik mijn voet redelijk strak afknelde. Om afsterving te voorkomen liet ik de spanning er tijdens een lifttransport af. Na het lifttransport moest ik dan opnieuw de spanning er middels de draaiknop opzetten, meestentijds vond dit plaats terwijl ik ze aan had.

Ik had een stugge skischoen, hetgeen betekende dat de schoen in een stand van ongeveer 15 graden gefixeerd is. Verder dan 15 graden  buiging van het onderbeen was nauwelijks mogelijk.

rugpijn en skieschoen aandoen
Afb. 1. In het enkelgewricht is max 15 graden buiging van het onderbeen
mogelijk en zorgt ervoor dat de handen ver van de achillespeesregio
verwijderd zijn, waar de draaiknop ter fixatie zit
Bij het fixeren van de schoen middels de draaiknop met de skieen onder de voet staan de voeten plat op de grond, redelijk dicht naast elkaar. Buiging vanuit de enkel is niet meer dan 15 graden mogelijk, waardoor ook beperkt van knie- en heupbuiging gebruik gemaakt kan worden.
 
rugpijn en skieschoen aandoen 3
 
Afb. 2. Dit het maximaal haalbare met de rug in een veilige positie. De handen zijn nog verre van de fixatieknop
 
De enige mogelijkheid om met de hand bij de achterkant van de voet te komen is middels rugbuiging waarbij ook nog een draaicomponent optreedt. Daarnaast moet er ook nog kracht gezet worden bij het aandraaien.
 rugpijn en skieen
  
Afb. 3. Met de skieen ondergebonden is de enige mogelijkheid ter fixatie aan de achterzijde middels rugbuiging en draaiing 

Rugklachten door te veel rugbuiging
 
 
Na een aantal dagen kon ik merken dat dit een stereotype buigrugklacht aan het opleveren was: wat moeite bij het opkomen en problemen bij het gaan zitten en opkomen uit zit. Ook moeite met skien over hobbels en sprongetjes. Een mooie maar moeilijke afdaling heb ik mijn neus voorbij laten gaan en ben met de lift naar het dal gegaan.
 
 
De oplossing
 
 
De oplossing was daarna eenvoudig doch wat meer omslachtig. Het fixeren kon ook prima in GHT II plaatsvinden, alleen moest dan eerst de ski verwijderd worden.
 rugpijn en skieen
  
Afb. 4.  Fixatie van de skischoen in GHT II. Dit is alleen mogelijk indien de skieen niet zijn ondergebonden.

Nadien zijn andere skischoenen aangeschaft, hierbij doet zich dit vervelende probleem niet voor.  

Hans Leusenkamp STEP Rugschooldocent en ZelfZorg Instructeur
-->