Mevr. G. heeft sinds half mei acute pijnklachten in haar linker kuit.

 
Onveilig ruggebruik bij de barbecue 
 
De klachten ontstonden door het optillen van een zwaar plateau van de barbecue waarbij ze ver moest reiken.

rugklachten door barbeque 

Pijn in de kuit na zwaar tillen wijst eigenlijk direct in de richting van rugproblemen.

 
Huisarts slaat plank mis
 
Ze voelde een scheut in de kuit. Ze kon er mee blijven doorlopen, maar de dagen erna ging dit wel moeilijker en de pijn werd heviger. Ook kreeg ze meer pijn in de achterzijde van het bovenbeen.

Na een week heeft ze de huisarts bezocht (dokterspost 25 mei) die aangaf dat er een spiertje in de kuit was gescheurd. Wel in beweging blijven was zijn advies.

Omdat de klachten erger werden heeft ze haar eigen huisarts bezocht (4 juni) die ook een spierscheuring constateerde en haar naast het eerdere advies van in beweging blijven nu ook rekoefeningen voor de kuit meegaf.

Deze rekoefeningen gaven meer klachten. Ze kon haar werkzaamheden als administratief medewerkster wel blijven uitvoeren maar vooral s'nachts had ze toenemend pijnklachten in de kuit en bovenbeen.

rugklachten en liggen 
Pijn bij liggen 's nachts in kuit en ook naar bovenbeen wijst ook meer op rugklachten. De kuitspieren zijn ontspannen, de druk op de zenuw wordt groter bij holle houdingen.

 
Omdat de klachten ook tijdens haar werk steeds erger werden is ze begin juni in de ziektewet gegaan.

 
Veel te laat beginnen met veilig ruggebruik
 
Omdat de klachten eerder meer als minder werden heeft ze op 25 juni (6 weken na het ontstaansmoment!!) weer contact gehad met een huisarts en kreeg nu het advies om maar rust te houden.

Ze heeft eerst diclofenac geslikt, later vioxx en nu weer een ander medicijn. Ze heeft overigens in het verleden wel vaker rugklachten gehad.30 juni, de STEP ZelfZorg Instructeur komt aan huis

Nadat er een afspraak was gemaakt, belde ze 's morgens op dat ze nauwelijks kon lopen en dat ze zich niet lekker voelde. Ik ben toen naar aan huis geweest en heb haar onderzocht in de thuissituatie.

Ze kon wel op het linker been staan en zelfs met 2 benen belast kon ze op haar tenen staan, zonder dat er meer klachten in de kuit ontstonden.

rugklachten en op tenen staan 
Als je goed op de tenen kunt staan zijn kuitproblemen onwaarschijnlijk.
 
Ze kon niet echt lang  rechtop staan of lopen ( ca. een halve tot 1 minuut ) dan werden de kuit- en bovenbeenklachten erger.
In stand heb ik nog een aantal rugbewegingen getest. Rugbuiging en rugstrekking geven meer  pijn in de kuit en in  het bovenbeen.

rugklachten en rugbuiging 
Als staan en achteroverbuigen de klachten verergeren in kuit en bovenbeen wijst dat op rugproblemen en klachtenverergering door holle houdingen.

 
Rek op  ischiaszenuw positief
 
De rektest voor de ischiaszenuw, zonder rek op de kuitspier  was bij ca. 40 graden positief in kuit en bovenbenen.

 rugklachten en rek zenuw

Rekken van de ischias zenuw zonder rek kuitspier. Als dit pijnlijk is wijst dat meer op rugproblemen.

 
Rekken van de kuitspier in ruglig was niet positief.

 rugklachten en rek op kuitspier
Rekken van de kuitspier. Als dit niet pijnlijk is wijst dat niet op kuitklachten. Het is een heel bekend feit dat ischias zonder rugklachten kan voorkomen.

 
Ze heeft nu totaal geen pijn in de rug.
 
Dat komt vaker voor bij een ischias door een hernia, veel pijn in het been en geen rugklachten. Ze gaf aan dat het advies van de huisarts (rusten met been omhoog) haar meer klachten gaf. Dat is ook te verklaren omdat zo de rek op de zenuw constant aanwezig blijft. Dus ze mag van mij wel kort zitten maar dan wel rechtop en niet met 1 of 2 benen op de bank, maar met de benen gebogen.
 
 
Geen kuitklachten maar beenklachten, ischias  door een hernia
 
rugpijn en ischias 
 
Op basis van:
 
1. Het ontstaan na zware bukkende rugbelasting.
2. Geen rekpijn op de kuitspier.
3. Geen pijn bij stevige belasting van de kuitspier, op de tenen staan.
3. Wel rekpijn op de ischiaszenuw.
4. Verergering door holle rughoudingen (staan en liggen) ook in bovenbeen.

Concludeer ik dat er zeer waarschijnlijk sprake is van een hernia en niet van een zweepslag en dat een verwijzing naar een neuroloog mogelijk zinnig is.

 
Naar de neuroloog
 
Na overleg met het bedrijf hebben ik afgesproken om naast een consequent beleid van bescherming en scholing ook de bedrijfsarts - die haar nog niet had gezien na 6 weken -  te consulteren.

Haar man belde mij 2 dagen later op, ze waren opnieuw naar hun eigen huisarts geweest en ze hadden er samen op aangedrongen om naar de neuroloog verwezen te worden. De huisarts stemde hiermee in.

Op 5 juli, een dag later konden ze daar al terecht en de neuroloog constateerde duidelijk krachtsverlies in de linker voet. Hij stelt voor  een MRI te laten maken.

 
Operatie is helaas nodig
 
Op 12 juli wordt er een MRI in Amsterdam gemaakt, er is sprake van een duidelijke hernia en er moet geopereerd worden.

Op 19 augustus heeft de operatie plaatsgevonden, de beenklachten zijn direct na de operatie geheel verdwenen.

26 augustus heb ik - na de operatie - een nieuwe afspraak met mevrouw G. Ze is nog angstig maar zeer tevreden over het klachtenbeeld.

Ze heeft totaal geen beenklachten meer. De rugbewegingen zijn niet meer beperkt en het gestrekte been heffen is tot  80 graden mogelijk en geeft geen pijn.

Ik heb met haar afgesproken dat ik haar ter recidiefpreventie nog circa 3 keer wil scholen in veilig ruggebruik met accent op het zitten vanwege haar zittende werkzaamheden.

 
Wat kunnen we hiervan leren 
 
1. Luister goed naar het ontstaan van de klachten en hoe de klachten
verergeren.

2. Huisartsen slaan bij rugklachten niet altijd de spijker op de kop.

3. ZelfZorg Instructeurs luisteren goed en nemen het verhaal van de mens
altijd bloedserieus.

4. Rugklachten zo snel mogelijk erbij met het aanleren van veilig ruggebruik,
het gevaar van erger worden zonder rugscholing is levensgroot aanwezig.
 

rugklachten en de STEP ZelfZorg Praktijk 

Evert van Amerongen, STEP Instructeur

Terug

  
-->