rugpijn, rugklachten keeper, bol ruggebruik
 
 
Ik dacht op zondag lekker een potje te gaan voetballen. Neo thuis is te doen. Tijdens de wedstrijd kwam ik uit (ik ben keeper dus dat hoort erbij) en toen schoot het in mijn rug. Ik wou opstaan, maar ben zo weer gaan liggen. Ben ook gewisseld want ik kon niet verder voetballen. De rest van de dag leken de klachten mee te vallen. Toen ik de volgende ochtend wakker werd en wilde opstaan was de rug erg pijnlijk. Ik ben toen toch maar naar mijn werk gegaan, maar ik kon niet eens in mijn personenauto zitten.
 
 
Klachten gaan vanzelf wel over, advies van de huisarts 
 
Omdat het werken niet lukte ben ik s’middags ook maar even naar de huisarts gegaan. Daar kreeg ik te horen dat ik een spit had. Hij heeft mij gezegd dat ik rustig aan moest doen en dat de klachten dan vanzelf wel weer over zouden gaan. Niet weer dacht ik, ik heb eerder lage rugklachten gehad en toen heb ik zware medicijnen gekregen en heb ik enige tijd niet kunnen werken. Ik heb HST gebeld om mij ziek te melden.
 
 
Direct naar STEP 
 
Van HST kreeg ik direct het aanbod om naar STEP te gaan. Ik dacht:’tja, baat het niet, dan schaadt het niet.” Dezelfde dag kwam Hans Kerkhoven, STEP ZelfZorg Instructeur  bij mij thuis. Dit was nodig in verband met mijn rugklachten. Ik kon amper lopen, want ik had inmiddels uitstraling in mijn been.
 
 
Voorlichting en direct bescherming om onveilig bewegen te voorkomen
 
 
/rugklachten rugpijn voorlichting en bescherming 
 
 
Van Hans kreeg ik uitleg over de aard van de rugklachten. Hij gaf mij een brace, een zitsteun en goede tips om mijn rug zo min mogelijk te belasten en zo de rugklachten te verminderen.
 
 
Veilig leren bewegen met GewichtHefferstechnieken aanleren
 
 
rugklachten rugpijn, veilig bewegen GewichtHeffersTechnieken 
 
De volgende dag hadden we telefonisch contact en ging het al een stuk beter. Op vrijdag was ik alweer in staat om naar de STEP ZelfZorg Praktijk te gaan. Daar kreeg ik training in de STEP GewichtHeffersTechnieken en goede tips. Hierdoor kwam ik erachter dat ik mijn rug heel lang misbruikt had. Ik had een verkeerd beeld over veilig ruggebruik en dat is door de STEP begeleiding veranderd. Het realiseren en aanleren van veilig ruggebruik had snel effect.
 
Op maandag ben ik weer naar STEP gegaan en de klachten traden toen alleen nog in de ochtend op. De volgende dag heb ik toen al een werkhervatting gemaakt. Het werkte dus toch, die GewichtHeffersTechnieken! De werkhervatting verliep ook goed. Eerst een paar dagen halve dagen en daarna weer volledig.
 
 
Na een week pijnvrij met de GewichtHeffersTechnieken 
 
 
rugklachten, rugpijn, veilig bewegen met de GewichtHeffersTechnieken 
 
 
Na krap een week was ik alweer  bijna pijnvrij. Toch knap, want de week er voor kon ik amper lopen, laat staan bukken. Ik ben nu weer volledig aan het werk. Ik heb geleerd om mijn rug veilig te gebruiken en kan de GewichtHeffersTechnieken goed toepassen in mijn werk. Wanneer ik zwaar moet tillen zorg ik er voor dat ik mijn rug goed op slot heb, dichtbij sta in een spreidstand. Ik hoef dan niet bang te zijn dat ik opnieuw een spit krijg. Het is een geslaagde training geweest en ik ben zeker tevreden over STEP.
 
 
rugklachten, rugpijn, preventie veilig bewegen met de GewichtHeffersTechnieken 
 
Peter van ’t End, Chauffeur van HST.-->