Sinds ca 4 jaar werk ik bij Vink Kunststoffen op de afdeling HRM. Ik ben (samen met mijn collega) verantwoordelijk voor de aanmeldingen bij STEP. Ik was/ben dus redelijk bekend met het beleid van STEP en de technieken. Echter had ik zelf regelmatig last van mijn rug, en op een dag was ik het zat en heb ik mezelf aangemeld voor een individueel traject bij STEP.
 
Rugklachten door auto stoel verplaatsen 
 
rugklachten door autostoel verzetten 
 
Mijn klachten zijn zo’n 8 jaar geleden begonnen. Ik pakte toen iets zwaars van de grond en hup, het schoot me in de rug. Oei wat een pijn. Dit ging naar verloop van tijd wel over, echter kwam het regelmatig terug. Zo ook de keer dat ik in de auto zat en de stoel naar voren wilde plaatsen, ik moest bukken om bij de hendel te komen en met mijn kont naar voren duwen, met een flinke bolle rug. En ja hoor, daar had ik direct weer last van.
 
Dan zelf maar naar STEP
 
Toen dus besloten om mezelf aan te melden, ook omdat ik regelmatig tijdens het huishouden en tuinieren last kreeg van mijn rug. En ook omdat ik niet wist hoe ik deze werkzaamheden veilig kon uitvoeren.
 
Goed steunen bij de wasmachine
 
 
rugklachten goed steunen 
 
 
Bij de intake bleek dat ik de theorie wel redelijk kende, maar de praktijk kon nog veel beter. De technieken werden mij voorgedaan en ik heb ze aangeleerd. Wat ik vooral nuttig vond, waren de handige tips voor de problemen waar ik in de praktijk tegen aan liep. Simpel voorbeeld is de was. Mijn wasmachine en droger staan in een vrij krappe ruimte waar ik ook niet rechtop kan staan. Ik had geen idee hoe ik mijn rug hier veilig kon gebruiken. Maar na de tips ben ik me bewust van hoe het wel moet. En vooral te steunen om de druk niet te hoog te laten worden.
 
Regelmatig opstaan en Hangen
 
rugklachten rugpijn en hangen 
 
In het weekend was ik bij vrienden geweest en die hebben niet echt een comfortabele bank, of eigenlijk wel, maar niet goed voor de rug. Toen dacht ik gelijk aan de training, en ben af en toe opgestaan en even gelopen. Zelfs nog even een hangoefening tussen door gedaan. Bij deze laatste oefening heb ik trouwens veel baat. Het geeft gelijk verlichting!
 
In de tuin met veilig ruggebruik 
 
 rugklachten en tuin met veilig ruggebruik
 
Vervolgens was de tuin ook weer toe aan een beurt en ben ik deze gaan omspitten. En jawel, met veilig ruggebruik! Ik had daarna wel last van mijn rug, maar dit was geen pijn, maar vermoeidheid/spierpijn. De spieren waren namelijk veelvuldig gebruikt op een goede manier, en dat zijn ze natuurlijk niet gewend.
 
Mijn rugklachten zijn onder controle 
 
Ik ben heel erg blij met alle tips en trucs, ook voor op het werk, zie link.
En ik pas deze tips en trucs in de praktijk ook regelmatig toe.
Ik weet wel dat ik de oefeningen nog vaker moet doen, want het is nog niet helemaal een automatisme geworden, maar ik weet wel dat als ik last heb, dat ik weet waardoor het komt en wat ik eraan moet doen!
 
Kortom, alleen maar lof over STEP en zal zeker nog veel medewerkers aanmelden!!
 
Met vriendelijke groet, Martine van der Meijde.
 
 
 
Toelichting Gerben Geerdink, STEP ZelfZorgInstructeur:
 
 
Adviseren niet voldoende,veilig ruggebruik moett echt getraind worden
 
Ik heb al jaren goed contact met Martine van der Meijde van Vink Kunststoffen B.V.  Preventie staat bij de afdeling HRM hoog in het vaandel en zodra een werknemer toch klachten aan het bewegingsapparaat heeft, wordt STEP direct ingeschakeld om verzuim te voorkomen. Martine had van mij wel adviezen gelezen in de verslaglegging over de begeleiding van werknemers met rugklachten en ik had haar kantoorwerkplek ook wat verbeterd, maar echte rugscholing had ze nog nooit gevolgd en daardoor kwamen haar rugklachten telkens terug. Op mijn advies heeft ze zichzelf aangemeld en hebben we de eerste afspraak gepland.
 
 
Diverse pijnlijke activiteiten
 
rugpijn rugklachten, zitten met benen over elkaar
 
 
Tijdens de Intake bleek dat haar theoretische kennis ruim voldoende was, maar dat haar ruggebruik beter moest. Dit heb ik aan de hand van videobeelden aan haar laten zien. Langdurig zitten met de benen over elkaar en foutief bol ruggebruik tijdens huishoudelijke activiteiten en tuinieren waren de meest belastende activiteiten. Martine had last van de meest voorkomende rugklacht, rugklachten door rugbolling, de rug functioneert dan te veel in in of dichtbij de maximale buiging. Scholingspakket A (kort) met 6 lessen zou voldoende moeten zijn om haar rugklachten definitief onder controle te krijgen.

 
Voorlichting met STEP Rugboek en E-learning
 
rugklachten rugpijn en rugboek
 
 
Naast voorlichting over haar klachten middels scholingsboeken en E-learning, oefeningen voor thuis (onder andere hangoefeningen) en de STEP PETS (beschermende hulpmiddelen zoals een zitsteun en een Hanghulp en een STEP-timer om langdurig zitten te voorkomen) lag het accent van deze begeleiding vooral op het trainen van de GHT (GewichtHeffersTechnieken).

 
Thuistrainen met STEP Bel
 
 
rugpijn tiltraining met STEP Bel
 
We hebben haar ook een STEP Bel (dit hulpmiddel geeft een piepsignaal bij een foutieve bolle rug) meegegeven naar huis, zodat ze thuis ook fanatiek kon trainen en door de Bel direct wordt gewezen op onveilig ruggebruik. Daarnaast hebben we onder andere verschillende veilige zithoudingen doorgenomen en aangegeven dat afwisseling belangrijk is. Martine pakte dit allemaal goed op en al snel was ze van haar rugklachten af. 

 
Trainen met de  BodyGuard
 
 
rugpijn, rugklachten, trainen met BodyGuard
 
 
Tijdens het trainen op de ZelfZorg Praktijk met de BodyGuard werd ook op de computer zichtbaar dat ze de GHT inmiddels perfect beheerste. Met de BodyGuard kunnen we precies vaststellen hoe veilig of onveilig iemands ruggebruik is. Op STEP filmservice staan nog een aantal films die de werking van de BodyGuard. verduidelijken. Klik daarvoor op deze link. Veilig ruggebruik tijdens huishoudelijke activiteiten en tuinieren hebben we getraind. Middels E-learning kon ze thuis het toepassen van veilig ruggebruik met de GHT verder automatiseren. Na 5 lessen hebben we de begeleiding afgesloten.

Martine weet nu nog beter hoe werknemers door STEP begeleid worden.

Martine, bedankt voor het delen van je rugklachtenverhaal!
-->