MEN DENKT TE VAAK DAT DE GENEZING VAN ANDEREN MOET KOMEN TERWIJL MEN DIT ZELF VEEL BETER KAN

ZELFZORG IS MEESTAL DE BESTE ZORG

Dit verhaal gaat over mevrouw L. (36 jaar) uit B. die op 30 oktober met rugklachten bij mij kwam.
 
 
Voorgeschiedenis

Begin september 2002 waren de klachten begonnen met wat stijfheid onder in de rug met name ’s ochtends bij het opstaan. Na het roeien op de roeimachine in de sportschool waren de klachten fors toegenomen. Een bezoek aan de huisarts resulteerde in een verwijskaart voor de fysiotherapeut.
 
rugklachten en roeitrainer
  
 
Fysiotherapie

Half september 2002 is mevrouw gestart met fysiotherapie. Haar pijnlijke rug werd aanvankelijk eerst gemasseerd. Dit gaf in eerste instantie wel wat vermindering van de pijnklacht, echter het effect was telkens kortdurend.

rugklachten en massage 
 
Buikspieroefeningen

Na enkele behandelingen fysiotherapie werd ook een oefenprogramma gestart,waarin met name veel aandacht werd besteed aan buikspieroefeningen. Na het doen van de oefeningen had mevrouw het idee dat de klachten eerder weer toenamen. Na zo’n 10 behandelingen bij de fysiotherapeut, waren de klachten eerder meer dan minder geworden. Het vertrouwen in deze fysiotherapeut was zo ver gedaald, dat mevrouw besloot een andere fysiotherapeut te zoeken.
 
rugklachten en buikspieroefeningen 
 
Haar eerste bezoek

Op 30 oktober kwam mevr. L. daardoor bij mij terecht. Behalve klachten in de rug, klaagde ze ondertussen ook over pijnuitstraling in haar rechter bovenbeen. Toename van de klachten kreeg ze bij zitten, slenteren en bukken. Ook sliep ze vanwege haar klacht niet langer dan 4 uur aaneengesloten. Wel ging mevrouw naar haar werk (administratief medewerkster), maar ze gaf aan dat na een half uur zitten de klachten begonnen toe te nemen. Bij het vooroverbuigen met een bolle rug namen de klachten al toe als haar handen zich op bovenbeenhoogte bevonden.
 

rugklachten en bolle rug
 
Voorlichting

Na het aanhoren van haar klachten, heb ik mevr. L. eerst uitgelegd hoe haar rug functioneert en dat een teveel aan bolle houdingen klachten kan veroorzaken en in stand kan houden. Hierdoor begreep ze ook dat buikspieroefeningen die de rug bol maken (zoals ze had moeten doen bij de eerste fysiotherapeutische behandelingen) de problemen eerder verergeren dan oplossen.

 
De eerste oefeningen

Na de uitleg heeft ze een oefenprogramma meegekregen die bestond o.a. uit wandelen, met een holle rug liggen op een kussen en hangoefeningen.
 
rugklachten en hangen
 
Daarnaast moest ze in het dagelijks leven het bol gaan van de rug vermijden. Hiervoor heb ik haar een zitkussen meegegeven die de onderrug bij het zitten in een veilige holle stand houdt. Op haar werk mocht ze niet langer dan 15 minuten aaneengesloten zitten.

 
De tweede afspraak

Bij de tweede afspraak op 4 november waren de uitstralende klachten in haar rechter bovenbeen al verdwenen. Normaal doorslapen was mogelijk. Met name de hangoefeningen werden als zeer klachten verlichtend ervaren. Het oefenprogramma werd uitgebreid met strekoefeningen die de onderrug hol maken.

Daarnaast hebben we een start gemaakt met het aanleren van veilig ruggebruik door middel van de STEP GewichtHeffersTechnieken.

rugpijn en GHT 
 
14 november

Tijdens de vorige 2 afspraken hebben we de STEP GewichtHeffersTechnieken steeds verder uitgebreid. De klachten zijn met 75% afgenomen. Wel heeft mevr. L. een paar mindere dagen gehad. Dit was het gevolg van een lange boswandeling (zo’n 1,5 uur) in soms slenterend tempo. Echter na het doen van de hang-en strekoefeningen zakten de klachten weer snel af.

 
18 november

Mevrouw is al 5 dagen geheel klachten vrij. Met gebruik van het zitkussen kan ze pijnvrij zitten zo lang ze wil. Alleen het zitten zonder zitkussen geeft nog klachtenprovocatie.

De STEP GewichtHeffersTechnieken hebben we geoefend bij het uitvoeren van alledaagse handelingen, zoals bijvoorbeeld het in en uitpakken van boodschappen en het doen van huishoudelijk werk zoals b.v. stofzuigen.
 
rugpijn en zitsteun 

25 november (de laatste afspraak)

Na het volgen van 6 lessen in  Zelfzorg is mevr. L. 100% klachtenvrij, terwijl 10 behandelingen fysiotherapie de klachten alleen maar hadden doen toenemen.

Mevrouw gaf aan dat het zeer belangrijk voor was geweest dat ze inzicht had gekregen in haar klachtenbeeld en mede daardoor haar eigen probleem had kunnen oplossen. Ze heeft 2 zitkussens aangeschaft, 1 voor op kantoor en 1 voor in de auto, om ook tijdens langdurig zitten een veilige stand van haar rug te kunnen handhaven.

Nawoord

In januari heb ik mevrouw L. nog weer 3 keer gezien.

Er waren toch weer wat rugklachten ontstaan. Als oorzaak gaf ze aan dat het automatiseren van veilig ruggebruik haar nog wat moeite koste. Na het herhalen van de veilige STEP GewichtHeffersTechnieken en het nogmaals uitleggen van de belangrijkste oefeningen, was ze binnen 14 dagen weer klachtenvrij.
 

Martin Textor, STEP ZelfZorg Instrukteur
 

-->