Allerhande (manuele) therapieen 

 

Als fysiotherapeut was ik sportief, goed getraind en niet kapot te krijgen, dacht ik tenminste.

Ik ben tegen behoorlijke rugklachten opgelopen en heb de oplossing bij diverse collega’s gezocht. Van STEP had ik nog nooit gehoord. Die klachten hebben al met al een aantal jaren geduurd, waarin de rugklachten kwamen en gingen, maar uiteindelijk nooit helemaal over gingen.

Van collega’s heb ik goed bedoelde diagnoses en behandelingen gehad, van mallotig naar ronduit belachelijk. Het vervelende was dat je er deels in mee ging, in de hoop dat het toch wat zou worden. Dat werd het ook, alleen van kwaad naar erger.

 

Fysiotherapeut met geen enkel idee van (on)veilig ruggebruik

 

Ik had als jarenlang gediplomeerd fysiotherapeut geen enkel besef van de samenhang tussen mijn klachten en mijn bolle, zeer belastende ruggebruik (zie foto 1).

 

Belastend, bol ruggebruik

 

Foto 1: Belastend, bol ruggebruik 

 

Het kwartje viel direct 

 

Toen ik Jan Bruggeman ontmoette in het Mekka van de Manuele Therapie opleiding, alwaar Jan een cursus gaf over ZelfZorg. Een kwartje kan nooit zo snel vallen. Na 10 minuten was ik er wel klaar mee, dit was de oplossing voor mijn rugklachten! Ik zou zelf anders met mijn rug om moeten leren gaan.

 

De manueel therapeuten liepen weg

 

De zaal met therapeuten werd een stuk leger, men liep zelfs in groten getale weg, omdat men niets wilde horen over ZelfZorg, die volgens Jan beter was dan therapie. Mijn hoofd des te voller. Wat was ik blij eindelijk te weten hoe ik mezelf en mijn medemens kon helpen met ZelfZorg, door beter en veiliger met met je lichaam om te gaan.

 

De rugklachten waren zo weg 

 

De klachten heb ik nadien snel onder controle gekregen, met het consequent gebruik van de STEP GewichtHeffersTechnieken (foto 2) en diverse STEP hulpmiddelen die bol ruggebruik kunnen voorkomen (foto 3).

 

 Basis GewichtHeffersTechnieken I, II en III

 Foto 2: Basis GewichtHeffersTechnieken I, II en III

 

 

STEP Hulpmiddelen

 

Foto 3: STEP Hulpmiddelen 


Al snel waren er perioden dat ik geen last meer had. Sporten ging ook weer. Onderuitgezakt zitten lukte niet. Ik zat veel met een STEP OfficeBelt, die voorkwam doorzakken. In de auto gebruikte ik een zitsteun om doorzakken van de rug te voorkomen.

Nu, 20 jaren na dato, kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat het beter dan ooit gaat. Ik heb nooit een herhaling van rugklachten gehad, terwijl het daarvoor elk jaar wel een paar keer misging. Mijn rug functioneert natuurlijk niet meer 100%. De vele periodes van flinke klachten hebben hun werk gedaan. De schokdemping van de tussenwervelschijven is niet optimaal meer door de schade die door mijzelf is veroorzaakt voor ik met ZelfZorg van STEP kennis maakte.

 

Waar heb ik nog last van?


Ik kan niet plat om mijn rug slapen en ben helaas geen zijslaper, maar een rugslaper. Ik moet daarom eigenlijk altijd iets onder mijn benen hebben om het bekken iets achterover te kantelen. Heel lang, echt heel lang staan geeft ook zo nu en dan wat stijfheid onder in de rug. Dit is allemaal goed te verklaren uit beschadigingen en versmallingen van de tussenwervelschijven voor mijn kennismaking met STEP.

 

Veilig ruggebruik kan altijd

 

Bukken en tillen met de GewichtHeffersTechnieken van STEP is nooit een probleem. Ik kan mij niet heugen daar ooit last mee te hebben gehad.

 

Soms klachten na lang zitten die ook zo weer weg zijn

 

Zitten doe ik wisselend, met en zonder bescherming. Altijd ligt er een Rafys zitkussen in de auto, groot en breed. Ik kan daar in principe zonder, heb hem tijdens lange autorit wel eens uitgeleend aan mijn vrouw, maar ik doe het niet graag zonder. Dat geldt ook voor het zitten thuis op de bank. Liever met dan zonder zitsteun die bolling van de rug voorkomt.

Na een week erg veel autorijden en weinig gebruik van de zitsteun wil ik nog wel eens een lichte stijfheid in de rug voelen in de ochtend, reden om extra alert te zijn en gebruik te maken van steunmogelijkheden. Opstaan uit bed gaat in dat geval standaard via de zij, met goed afsteunen. De lichte voorbodes van rugklachten verdwijnen met veilig ruggebruik echter steeds als sneeuw voor de zon.

 

Smoesjes Ik zou zo nu en dan de auto aan de kant moeten zetten en even wat lopen, steunen etc. De agenda laat dat niet toe, maak ik mezelf wijs. Daar moet ik overigens eens mee ophouden, met die gemakkelijke smoesjes.

Ik ben directeur van STEP en daarmee lijk ik de bevooroordeelde preker voor eigen parochie. Maar in alle eerlijkheid en zonder enig STEP belang kan ik zeggen dat het jammer is dat ik niet veel eerder met STEP in aanraking ben gekomen en dat ik erg blij ben STEP bij anderen onder de aandacht te kunnen brengen.

 

Bij de directie van een metaalbedrijf

 

Tot zover mijn persoonlijke rugklachten verhaal, dat mij weer extra fris voor de geest verscheen toen ik aanzat bij een overleg met de directie, OR en P&O van een metaalbedrijf. Zij hebben een cursus  gevolgd. Eén van de directieleden heeft de cursus destijds ook gevolgd. Hij meldde mij dat hij 20 jaar geleden aan een HNP was geopereerd. Nadien had hij altijd problemen in de ochtend met uitstraling naar het been. Hij heeft veel therapieën gevolgd en verkeerde oefeningen gedaan in de ochtend op advies van een fysiotherapeut.

 

STEP rugboek naast het bed

 

Sinds de STEP cursus – hij heeft het scholingsboek nog steeds naast het bed liggen – doet hij ’s ochtends geen buikspieroefeningen meer, maar heeft hij oog voor veilig ruggebruik. Hij steunt bijvoorbeeld af op alles wat hij in de buurt heeft.

Hij heeft sinds de STEP cursus geen last meer gehad en is een warm pleitbezorger van het direct inzetten van STEP bij bestaande rugklachten en het preventief inzetten van STEP om rugklachten te voorkomen.  

 

BackPerfect Kids

 

Zelf dacht ik nog, eigenlijk moeten we ook de kinderen van werknemers, of kinderen in het algemeen veel meer bewust maken van veilig en onveilig ruggebruik. Wat zou er dan veel materiële en immateriële rugnarigheid zijn te voorkomen. Op foto 4 is te zien hoe dramatisch slecht het ruggebruik bij kinderen is.

 

Slecht, bol ruggebruik bij kinderen

 

Foto 4: Slecht, bol ruggebruik bij kinderen 

 

Het programma BackPerfect® Kids (foto 5), is hier door STEP speciaal voor ontwikkeld en is in de praktijk uitgekristalliseerd.

Helaas is er bij scholen en overheden weinig geld beschikbaar om  BackPerfect Kids aan de kinderen aan te bieden.

 

Scholingsprogramma voor kinderen

 

Foto 5: Scholingsprogramma voor kinderen 

 

Henk Jan Kooke, HRM directeur STEP Nederland

 

-->