Direct uit de recente wetenschap, Spine 32 (7)*

De Duitse professor Hans-Joachim Wilke heeft al diverse interessante onderzoekingen op zijn naam staan. Eén daarvan is het in vivo onderzoek naar interne belastingen in de kern van de tussenwervelschijf. Bij een proefpersoon werd een naald in de rug ingebracht tot in de kern van de tussenwervelschijf en hiermee werd de druk in de kern bij verschillende bewegingen opgemeten. Op deze wijze krijg je een exact beeld van de echte belastingen in de rug.

STEP heeft de afbeelding hiernaast (afb. 1) o.a. afgeleid van zijn onderzoek naar die interne belastingen, om daarmee mensen te waarschuwen voor bol ruggebruik.

Zijn nieuwste onderzoek, op basis van een driedimensionaal computer model, waarschuwt voor de gevaren van buiging voorwaarts, met name in combinatie met draaiing en buiging zijwaarts.

De achterkant van de tussenwervelschijf staat dan bloot aan de hoogste trekspanningen en loopt het grootste risico om beschadigd te raken (afb. 2)

Rugklachten pas op met bol ruggebruik

Op afbeelding 2 is aan de donkere lijnen te zien, dat op die plekken sprake is van de meeste spanning in de tussenwervelschijf. Hoe donkerder de lijnen, hoe meer spanning.

Computeranimatie belasting op de tussenwervelschijfIn afbeelding 2 betekent:
- Extension: de spanning voor als je achteroverbuigt
- Flexion: de spanning achter als je vooroverbuigt
- LB: de spanning links als je naar rechts buigt
- AR (R): de spanning rechts bij draaiing naar rechts

Dat is nu precies de reden dat STEP mensen al meer dan 25 jaar de STEP GewichtHeffersTechnieken aanleert. Daarmee voorkom je overbelasting en beschadiging door hoge buig- en draaibelastingen in het achterste deel van de tussenwervelschijf.

Opnieuw steun dus voor de STEP aanpak in de recente medische wetenschap.

Bert Bruggeman

*Link naar: Schmidt, H., Kettler, A., Heuer, F., Simon, U., Claes, L., & Wilke, H.J. (2007). Intradiscal Pressure, Shear Strain, and Fiber Strain in the Intervertrebal Disc Under Combined Loading. Spine 32 (7): 748-755. [Lippincott Williams & Wilkins].

-->