Maanden aan het sukkelen met diclofenac

 

rugklachten rugpijn diclofenac 

Voordat ik 4 oktober door mijn huisarts, dr. M., werd doorgestuurd naar de neuroloog, dr. K., was ik al maanden aan het sukkelen met mijn rug en had ik ook al twee kuren van diclofenac natrium 50 mg. doorlopen. Tijdens deze kuren werden de klachten een stuk minder, maar zodra de kuur af was kwamen de klachten weer terug.

 

Behangboeken achter in de auto

 

rugpijn rugklachten auto inpakken 

Eind september had ik 2 behangboeken bij de schilder opgehaald. Ik tilde de zware en grote boeken in een hand om de achterklep van de auto open te doen. De boeken verschoven, de achterklep zakte weer dicht en ik wilde dit allebei voorkomen. Ik voelde meteen een felle pijn onder in mijn rug en toen ik eindelijk achter het stuur van de auto zat, wist ik dat het goed fout zat. Deze pijn ging niet meer weg en een paar dagen later zakte ik tijdens het lopen door het linker been of beter gezegd, het sloeg naar links weg.

 

Klapvoet en hernia

 

rugpijn, rugklachten, klapvoet 

Dat gebeurde later die middag nog een keer en ik vond het een heel akelig gevoel. Bij de huisarts moest ik wat oefeningen doen ter onderzoek maar hij was er niet gerust op. Ik kon niet op mijn hakken lopen, vooral de linkervoet sloeg met een klap neer. Diezelfde dag bij de neuroloog een nog uitgebreider onderzoek en loopoefeningen gedaan, waarna de diagnose volgde: hernia.

Ondanks bepaalde beperkingen kon ik best nog wel veel oefeningen wel goed doen, dus besloot de neuroloog voorlopig niet te opereren. Hij raadde mij aan contact op te nemen met de werkgever en arboarts, die mij vervolgens weer in contact brachten met STEP.

 

ZelfZorg Instructeur:

De neurochirurg dr. Peul geeft aan dat n.a.v. zijn recente onderzoek, na het herstel van een hernia, een conservatief beleid gedurende 3 maanden de voorkeur heeft boven een operatie. In deze casuïstiek geeft de neuroloog het conservatieve beleid een kans, daar mevrouw nog relatief veel kon.

 

Voorkom een "sukkelperiode"

STEP sluit zich aan bij dr. Peul, maar voegt daar aan toe dat het voor mensen met rugklachten belangrijk is dat de "sukkelperiode met allerhande therapieen" voorkomen moet worden

 

Veilig ruggebruik vanaf dag 1

Het is voor mensen met rugklachten belangrijk dat zij  - het liefst vanaf dag 1 - veilig ruggedrag met de STEP GewichtHeffersTechnieken aangeleerd krijgen. Dat kan veel narigheid, operaties en MRI's voorkomen.

 

rugpijn herstel hernia

 

De eerste afspraak

De eerste afspraak bij STEP was 2 november. Daarin werd uitgebreid vastgelegd wat ik wel en wat ik niet kon en hoeveel pijn alles deed. Ik kreeg een vrij intensief wandelprogramma, steeds afgewisseld met een korte periode van liggen op een Lordozit als steun in de rug. Ook werden de 3 GewichtHeffersTechnieken besproken en geoefend. Na een week was de rug al een stuk soepeler en de pijnklachten werden minder. Het dagelijkse GHT programma via internet (zie foto 2) moest er voor zorgen dat het allemaal een automatisme ging worden.

 

Rugklachten en STEP E-learning
Foto 2: Rugklachten en STEP E-learning


ZelfZorg Instructeur over thuistrainingsprogramma:

Het programma dat mevrouw schetst noemen wij een ZelfZorg programma. Ook wel een programma voor preventie en snelle reïntegratie genoemd. Tijdens dit programma gebruiken wij een cursusboek waarin de opdrachten worden genoteerd. Dit kunnen lees-, noteer-, draag- en oefenopdrachten zijn. Iedere les zijn er weer nieuwe opdrachten ten behoeve van meer kennis en vaardigheden over veilig ruggedrag.
Uniek hierbij is de module E-learning, waarbij de cliënt via een wachtwoord op de STEP site gerichte opdrachten kan uitvoeren. Mevrouw beschrijft hierbij een opdracht om het automatisme van veilig ruggedrag te verbeteren.

 

Beschermende - en trainingshulpmiddelen

Ook kreeg ik hulpmiddelen mee naar huis en naar het werk, te weten een ruggordel, een office belt en 2 zitsteunen (groot en klein) waar ik op gepaste tijden nog steeds gebruik van maak (zie foto 3).

 

STEP PETS, hulpmiddelen bij rugklachten
Foto 3: STEP hulpmiddelen bij rugklachten


ZelfZorg Instructeur over hulpmiddelen:

De hulpmiddelen noemen wij STEP PETS, hetgeen staat voor Preventieve Educatieve Trainings c.q Therapie & Scholingshulpmiddelen. Ze hebben een beschermende werking en een sterke actieve functie daar ze ons herinneren aan de vele verkeerde bewegingen die we maken. Met name in het stadium dat er nog geen sprake is van automatisme van veilig ruggedrag, zijn ze zeer zinvol.

Een kleine terugslag

Een kleine terugslag heb ik gehad door de griep. Daardoor lag en zat ik te lang en aan wandelen kwam ik niet toe. Maar toen de griep over was en ik weer een strak wandelprogramma had gevolgd, verdwenen de klachten vanzelf. Per 1 januari ben ik weer volledig aan het werk.

 

ZelfZorg Instructeur tot slot

Resumerend heeft mevrouw 2 maanden een strikt conservatief ZelfZorg Beleid gevolgd met een zeer fors resultaat en de preventie van een hernia operatie. Dit resultaat is wederom geobjectiveerd waarna verslaglegging volgt. Dit in het belang van de werknemer en werkgever. De laatste laat hiermee zien dat zij zeer snel met reïntegratie aan de slag zijn gegaan. Tijdens de reïntegratie maken wij gebruik van het WZF (Werkzaamheden formulier) en het WHF(formulier voor hervatting werkactiviteiten). Dit geeft ons inzicht in de verschillende taken die mevrouw als administratief medewerkster uitvoert en de mogelijkheden om haar snel en verantwoord te laten reïntegreren. In dit geval was mevrouw vanaf het begin van de begeleiding hierdoor gedeeltelijk arbeidsactief en dit is verantwoord aan de hand van het WZF en WHF, opgebouwd tot 100% in eigen werk.

 

Tevreden over de rugscholingsaanpak van STEP

 

rugklachten, rugpijn 2 rugboeken 

Ik ben ook zeer tevreden over de rugscholingsaanpak van STEP, want hierdoor is een hernia operatie voorkomen. Ik zal dan in de toekomst ook zeer zeker zorgvuldiger met mijn rug omgaan. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik het eerst niet zo zag zitten met al dat wandelen en oefenen. Ik werd al moe als ik er alleen al aan dacht, maar dat komt omdat je door die rugklachten niet lekker in je vel zit. De wandelingen en de oefeningen brachten al snel verlichting en dat stimuleert om door te zetten. Mocht ik in de toekomst opnieuw met rugklachten kampen, zal ik er voor kiezen om eerst naar STEP te gaan, omdat het er om gaat dat je je rug goed gebruikt en daar kan een neuroloog jou niet mee helpen.

Ina Winkelhorst

De STEP begeleiding werd in deze verzorgd door John Eekelder, ZelfZorg Instructeur te Lichtenvoorde

-->