Tillen doe je met je hoofd

SCA Mendels heeft als pilot gefungeerd voor de cursus BackPerfect. Een cursus die als doel heeft de mensen veilig laten om gaan met het gebruik van de rug. De cursus had voor SCA Mendels dan ook de titel “Tillen doe je met je hoofd en niet met je rug”.

Ik had voor deze cursus 9 personen uitgezocht die onlangs of in het verleden wel eens of regelmatig enig last hadden van de rug. De 10de persoon was ikzelf om de cursus te beoordelen. De cursus was in twee blokken van 3 uur. Voor aanvang van de cursus is er een intake geweest. Hierbij werden vooral foto`s gemaakt van werkplekken van de deelnemers. Tijdens de cursus kwam de docent steeds weer terug op deze foto`s van fout ruggebruik.

 Referenties, SCA  Referenties, SCA  Referenties, SCA

Conclusie en mijn bevindingen van deze cursus.
Deze cursus maakt wel degelijk mensen bewuster in het veilig gebruik van je rug.
Het voordeel zit het vooral in de oefeningen die we gedaan hebben en het toepassen daarvan op de werkplek. Wel vraagt het een ijzeren discipline van alle medewerkers, om het zodanig jezelf aan te leren zodat het een gewoonte wordt. Eerst je rug op slot zetten alvorens men gaat tillen.
Het grote voordeel van de werkgever kan zal zijn:

  • Als een van de deelnemers zich met rugklachten ziek meldt, kan STEP dezelfde dag nog naar hem of haar toe om de klachten te bespreken.
  • STEP heeft in zo`n geval een x aantal hulpmiddelen om de persoon weer in beweging te krijgen. Tevens zal er overleg plaats vinden met de werkgever om de persoon nog, indien mogelijk, dezelfde dag weer naar het werk te krijgen. STEP is namelijk van mening dat dit medisch verantwoord is in vele gevallen. Voordeel van STEP is dat zij nauwe contacten onderhouden met vele ARBO diensten.
  • Het gebruik van de hulpmiddelen van STEP is mogelijk.

Ik beveel deze cursus dan ook van harte aan, voor de rest van de medewerkers van SCA Mendels cartonnage. Ben van mening dat deze cursus ook voor de andere SCA “sheetplants” van belang kan zijn.

Blijft boven aan staan dat het niet eenvoudig is om het direct in de praktijk overal voor 100% toe te passen is. De medewerker moet het willen en de controle ligt bij de leidinggevende.

Al met al een zeer nuttige cursus.

Han Jannink

www.scapackaging.nl


 

-->