Er zijn circa 45 medewerkers van Hameland Hacron geschoold met de groepsgewijze basiscursus Backperfect. De training wordt gegeven ter voorkoming van met name rugklachten en is gericht op scholing in veilig rug- en lichaamsgebruik op de werkvloer. De training werd gehouden bij Hameland Hacron te Lievelde en bestond uit één blok van drie uur. De docenten van STEP, Stichting Ergonomie & Preventie, Rene Rietveld en Janine Paasschens hebben de training verzorgd. We blikken terug op een gezellige, maar vooral leerzame middag.

 Referenties, Hacron  Referenties, Hacron  Referenties, Hacron

Werken met gereedschappen, schoffelen, tillen, bukken, knielen, zitten en nog veel meer. Het heeft allemaal te maken met de belasting van de rug. Bijna alle medewerkers die deelnamen aan deze cursus hadden wel eens last gehad van de rug of hebben dat nog steeds. Tijd voor verbetering van de houding moet men gedacht hebben, want iedereen was erg gemotiveerd! De training begon met een kleine introductie over wat STEP doet. In een mooie presentatie werden veel dagelijkse houdingsvoorbeelden besproken. Ook werd er verteld hoe rugklachten ontstaan en hoe men dit in de toekomst kan voorkomen. Zelfs bij de dagelijkse handelingen wordt de rug met een aantal kilo’s belast, denk maar aan opstaan uit bed, je veters strikken en boodschappen tillen. Na een uur was het tijd voor de praktijk en gingen de medewerkers van Hacron naar buiten. Daar werd voor iedereen pas echt duidelijk hoe zwaar je je rug belast bij onjuist en onveilig gebruik, maar door de gewichthefferstechniek, ook wel gorillahouding genoemd, hebben ze geleerd om de rug “op slot”te zetten.

Dit helpt rugklachten voorkomen en bestaande klachten beter onder controle te krijgen. Met volle kratten werd geleerd hoe men het beste kon tillen. Veel medewerkers dachten dat het veel tijd zou kosten om een goede houding aan te nemen, omdat je moet nadenken over je houding en het gebruik van je lichaam, maar gebleken is dat je met een goede veilige houding zelfs sneller bent.

Iedereen kreeg de ruimte om met de dagelijkse gereedschappen, zoals de kruiwagen en de schoffel, te oefenen. De docenten, Rene en Janine, hebben de medewerkers ook laten oefenen met graaf- en veegwerkzaamheden, het verplaatsen van bomen, het uitzetten van stoeptegels, onkruid wieden en laswerkzaamheden. Een tip voor de volgende keer zou zijn om deze training op locatie te geven, aangezien iedereen dan op zijn wekplek zit en zijn gereedschappen bij de hand heeft. Na drie uur bezig te zijn geweest, werd door de deelnemers een evaluatieformulier ingevuld en kregen ze een lesboek mee. Uit de evaluatie bleek dat men de uitleg van de instructeurs erg duidelijk vond, de training leerzaam is geweest en dat het leuk was om te werken in de praktijk. Wel vonden de medewerkers het jammer dat de training zo kort was en had men graag individueel advies willen krijgen. Deze aandachtspunten zullen voor een volgende keer worden meegenomen, want die zal er zeker komen aangezien de medewerkers van Hameland Hacron deze training beloonden met een dikke 8!. Voor herhaling vatbaar dus!

Links:

www.hamelandgroep.nl

-->