Een groot gedeelte van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat, oftewel (in de meeste gevallen): rugklachten. Om het ontstaan van rugklachten minder kans te geven, is Feenstra in 2001 in Groningen al begonnen met de zgn. STEP-trainingen. Regio West volgde vorig jaar. In de vestigingen die als eerste deze cursussen ondergingen, is er al resultaat merkbaar. In Groningen liep het aantal ziekmeldingen als gevolg van de klachten aan het bewegingsapparaat terug van 21% in 2001 naar 14% in 2002! Ook in West is er, hoewel de rugtrainingen daar pas in de tweede helft van 2002 werden gegeven, toch al een lichte verbetering merkbaar.

Een goede reden dus om de STEP-training uit te breiden naar de rest van het land. Onze collega’s uit Tiel, Venray, Tilburg, Drachten en Heerenveen hebben de cursus inmiddels ook gevolgd en een aantal van hen vertelt hoe zij deze cursus hebben ervaren.

  Referenties, Feenstra  Referenties, Feenstra

Feenstra Tilburg
Vanaf heden geen ziekmeldingen meer uit Tilburg voor wat betreft blessures, want ook onze vestiging heeft de cursus RSI Perfect en Back Perfect gevolgd. Alle kantoormedewerkers en monteurs waren heel positief over de cursussen. Ze willen het geleerde graag in praktijk brengen om eventuele blessures in de toekomst te voorkomen. “We hebben er een hoop van geleerd en vonden het fijn dat wij de mogelijkheid kregen tot het volgen hiervan”.

Feenstra Groningen
Reactie Feenstra montageleider: bij Feenstra hebben we een behoorlijk hoog ziekteverzuim. Heel vaak komt dat door klachten aan het bewegingsapparaat. Het hoofdkantoor in Lelystad wilde als proef een STEP-training op de vestiging Groningen houden. In het begin had ik wel iets van: moet dat nou allemaal? Maar na een presentatie van STEP was ik toch wel een beetje van de cijfers geschrokken: tachtig tot negentig procent van alle mensen heeft rugklachten! En die onstaan niet alleen op het werk maar ook thuis, bijvoorbeeld als je je sokken aantrekt of een kratje bier optilt. Zo’n cursus is dus echt nuttig, of je nu rugklachten hebt of niet.

Reactie cursusdeelnemer: hij is al 35 jaar cv-monteur en vindt de training heel leerzaam. “Vroeger had ik veel last van een hernia, nu heb ik vooral nekklachten. Ik heb dus veel van deze dag opgestoken. Ik vind alleen wel dat ze er wat laat mee zijn! Ik had deze dingen veel eerder willen weten! Zijn collega stemt in: Dit had dertig jaar eerder gemoeten. Hoe je tilt, de manier van oppakken”. Dat weet je gewoon niet.

Reactie cursusdeelnemer: acht jaar in het vak, plaatst een kritische kanttekening bij de training: “het is moeilijk om tijdens het werk aan je houding te denken. Vaak heb je geen tijd om rustig te gaan nadenken of je wel goed staat”. Desondanks vinden hij en zijn maat de training wel nuttig: “ik ben nu nog jong en heb geen rugklachten. Hopelijk kan ik dat met deze oefeningen zo houden”.

Links:

www.feenstra.com

-->