Ik heb nooit rugklachten gehad 

 

Een man van rond de 60 jaar bij BAM Wegen. Hij heeft training in veilig ruggebruik gevolgd te Hardinxveld-Giessendam.

Net na aanvang van de theorie komt deze cursist met veel tumult binnen. Hij is alom bekend bij zijn collega’s en is erg druk aan het praten. Na een minuut of vijf is hij stil en kan de cursus worden hervat.

Hij is opvallend stil, tot hij op een gegeven moment uitgebreid begint te vertellen over de werkzaamheden waar hij met zijn 14de aan is begonnen, niet het allerlichtste werk welteverstaan. Zakken van 50 - 75 kilo moest hij als kind samen met zijn vader versjouwen, dag in dag uit. En aan het einde van zijn betoog;

en ik heb nog nooit rugklachten gehad!

 

Geluksvogel, sterke rug, geen ruggegraat of natuurlijk veilig ruggebruik

 

Ik krijg een beetje de indruk dat hij doelt op het feit dat mensen, en voornamelijk de jeugd, maar weer moet leren werken.

Ieder ander in de zaal kent het probleem van rugklachten, enkele met forse klachten in het verleden. Zij weten niet zo goed raad met de opmerkingen van deze collega… de geluksvogel.

Ik geef aan naar deze man en naar de groep dat hij misschien gezegend is met een wel heel sterke rug. Anderen geven gekscherend aan dat deze man geen last van zijn rug kan krijgen, omdat hij geen ruggengraat heeft.

Meer voor de hand ligt het feit dat hij zijn rug waarschijnlijk al automatisch veilig gebruikt. Er is een beetje ongeloof bij deze man, de praktijk zal het uitwijzen. 

 

Natuurlijk veilig ruggebruik

 

In de bijgevoegde foto’s staan een paar voorbeelden. De man zelf is ook onder de indruk van zijn eigen ruggebruik als hij de foto’s ziet.

 

 GewichtHeffersTechniek I, geheel vanzelf perfect

Foto 1: GewichtHeffersTechniek I, geheel vanzelf perfect

 GewichtHeffersTechniek II, geheel vanzelf perfect

Foto 2: GewichtHeffersTechniek II, geheel vanzelf perfect

 

Natuurlijk veilig ruggebruik, in de sport, bij natuurmensen en bij kinderen

 

Natuurlijk veilig ruggebruik komt regelmatig voor bij natuurvolken en kleine kinderen, echter ook bij deze man blijkt in de praktijk van nature een perfecte beheersing te hebben van het veilige ruggebruik.

 

 
rugpijn natuurlijk veilig ruggebruik met GHT 

 

Hieronder hebben wij drie stellingen toegevoegd aan dit bericht. Wilt u erop reageren?

Stuur dan een mail naar step@step.nl.

 

Stellingen:

 

  1. Als je vroeg begint met het aanleren van  de STEP GewichtHeffersTechnieken, kun je een leven lang rugklachten voorkomen.

  2. BackPerfect Kids is pas echte preventie van rugklachten.

  3. BackPerfect Kids is nodig voor de preventie van rugklachten

GewichtHeffersTechnieken, jong geleerd, oud gedaan

Bert Bruggeman 

-->