Knieklachten ontstaan meestal door overbelastend gebruik van je knie. Dagelijkse activiteiten als de trap oplopen, autorijden en fietsen lukken niet meer zonder pijn. De STEP Instructeur helpt je zélf je knieproblemen op te lossen door het aanleren van veilig kniegedrag. Één ding is zeker: hoe minder fouten je maakt, hoe eerder je knieklachten zijn verdwenen.

Hoe ontstaan knieklachten?
Meestal is het ontstaan van knieklachten een optelsom van belastende activiteiten die leidt tot een blessure. Bijvoorbeeld veel traplopen, veel fietsen in zware versnellingen en veel zwaar tillen met sterk gebogen knieën. Vaak gaat dat goed, maar wanneer dat in een week vier maal gedaan wordt, dan ontstaat een blessure.

individuele begeleiding knieklachten individuele begeleiding knieklachten

Alles doet zeer
Gewone simpele activiteiten zijn al pijnlijk. De trap op lopen, opstaan uit een stoel, autorijden, fietsen, springen, alles doet zeer.
Omdat de knie overbelast is, is hij een stuk zwakker geworden. Al deze activiteiten zijn opeens overbelasting geworden en de knie geeft pijnsignalen.

Wat doet STEP bij knieklachten?
De STEP Instructeur leert je hoe de knie veilig gebruikt kan worden. STEP geeft principieel geen behandelingen zoals massages, acupunctuur, manipulaties e.a. Deze zijn lichaamsgericht en zijn niet gedragsgericht. De begeleiding vindt plaats volgens zes onderdelen (zie: Algemene Informatie STEP Preventie en Reïntegratie Begeleiding).

 • I. Intaketest
 • II. Objectivering en verslaglegging, ook op internetDataBase (iDB)
 • III. Voorlichting over ontstaan en (on)veilig gebruik van de knie
 • IV. Scholing
  Veilig kniegebruik wordt o.a. aangeleerd met de STEP GewichtHeffersTechnieken® en door STEP ontwikkelde elektronische hulpmiddelen:
  1. STEP Druksensor. Deze waarschuwt als de knie zich in een foutieve positie bevindt en overbelasting dreigt. Deze leert ook om direct actief te corrigeren.
  2. Elektronische Balans Platform. Hiermee kan zowel de kniestabiliteit als de beheersing van de GewichtHeffersTechnieken® gemeten en getraind worden.
  3. STEP Bel & Buzzer. Deze waarschuwt ook als de knie zich in een foutieve positie bevindt en overbelasting dreigt. Deze leert ook om direct actief te corrigeren.
 • V. STEP PETS
  Één van de PETS (Preventieve & Educatieve & Trainings c.q. Therapie & Scholingshulpmiddelen) bij knieklachten is een kniebrace waarin een Bel of Buzzer kan worden geplaatst die je waarschuwt als overbelasting dreigt.
  Andere PETS zijn: patellabandjes, wigzolen, schokabsorberend materiaal, cursusboek en circuitkaarten.
 • VI. Evaluatie en verslaglegging van elke les, direct op de STEP internetDataBase (iDB).

Meer info/links
Algemene Informatie STEP Preventie en Reïntegratie Begeleiding
Nekklachten
Schouderklachten
Tenniselleboog
Rugklachten

Enkelklachten

Cliëntenverhalen over rugklachten

-->