Hoe ontstaan schouderklachten?
Schouderklachten ontstaan meestal door overbelastend gebruik van de arm. Veelvuldig de arm heffen, langdurig de arm omhooghouden, iets heel zwaars omhoog tillen of veel snelle slagbewegingen maken kan schouderklachten veroorzaken.
Meestal is het een optelsom van belastende activiteiten die leidt tot een blessure.
Er wordt bijvoorbeeld verhuisd op de zaak, veel ordners worden uit de stellingen versleept. Thuis wordt de stoep geveegd en ook wordt de tuin al schoffelend van onkruid ontdaan.
Vaak geeft dat geen problemen maar wanneer dat een aantal dagen achter elkaar gebeurt dan ontstaat een schouderblessure.

ind begeleiding schouderklachten ind begeleiding schouderklachten

Alles doet zeer
Gewone simpele activiteiten zijn al pijnlijk. Een fles melk uit de koelkast pakken, de hand opsteken, een kop melk in de magnetron zetten, de telefoon aanpakken, alles doet zeer.
Omdat de schouder overbelast is, is hij een stuk zwakker geworden. Al deze activiteiten zijn opeens overbelasting geworden en de schouder geeft pijnsignalen.

Wat doet STEP bij schouderklachten?
De STEP Instructeur leert je hoe de schouder veilig gebruikt kan worden. STEP geeft principieel geen behandelingen zoals massages, acupunctuur, manipulaties e.a. Deze zijn lichaamsgericht en zijn niet gedragsgericht. De begeleiding vindt plaats volgens zes onderdelen (zie: Algemene Informatie STEP Preventie en Reïntegratie Begeleiding).

 • I. Intaketest
 • II. Objectivering en verslaglegging, ook op internetDataBase (iDB)
 • III. Voorlichting over ontstaan en (on)veilig gebruik van de schouder
 • IV. Scholing
  Veilig gebruik van de schouder wordt o.a. aangeleerd met de STEP GewichtHeffersTechnieken® en door STEP ontwikkelde elektronische hulpmiddelen:
  1. STEP Bel & Buzzer in de schouderband. Deze waarschuwen als de schouder zich in een foutieve positie bevindt en overbelasting dreigt. En ze leren ook om direct actief te corrigeren.
  2. Elektronische Balans Platform. Hiermee kan de beheersing van veilig gebruik van de schouder gemeten en getraind worden.
  3. Elektronische Til Conditiemeter. Hiermee kan de armconditie en de vaardigheden in de STEP GewichtHeffersTechnieken® gemeten en getraind worden.
 • V. STEP PETS
  Een van de PETS (Preventieve & Educatieve & Trainings c.q. Therapie & Scholingshulpmiddelen) bij schouderklachten is een PSI (een schouderband) waarin een Bel of Buzzer kan worden geplaatst die je waarschuwt als overbelasting dreigt.
  Andere PETS zijn: Schouder oefenkatrol, SchouderTractieset, ErgoRest, cursusboek en circuitkaarten.
 • VI. Evaluatie en verslaglegging van elke les, direct op de STEP internetDataBase (iDB).

  Meer info/links:
  Algemene Informatie STEP Preventie en Reïntegratie Begeleiding
  Nekklachten
  Tenniselleboog
  Rugklachten
  Knieklachten
  Enkelklachten
 • Cliëntenverhalen over rugklachten
-->