Hoe ontstaan nekklachten?
De meeste nekklachten ontstaan door overbelastend gebruik van de nek. Veel met het hoofd voorovergebogen zitten bij typen, lezen of puzzelen. Meestal zijn de nekklachten een optelsom van belastende activiteiten die leiden tot een blessure.
Er wordt bijvoorbeeld lang voorovergebogen gestaan bij de lopende band op het werk, thuis ben je de vloer aan het schuren en bij de voetbaltraining ligt het accent op veel koppen. Vaak geeft dat geen problemen maar wanneer dat enkele dagen achter elkaar gebeurt dan ontstaat een blessure.
Ook kunnen nekklachten ontstaan door een eenmalige grote belasting (bijvoorbeeld wiplash).

Ind begeleiding, Nekklachten Ind begeleiding, nekklachten

Alles doet zeer
Gewone dagelijkse activiteiten doen zeer. Uit bed komen gaat met pijn en moeite, douchen, haren wassen, aankleden (sokken en schoenen aandoen, riem omdoen), alles doet zeer. Ook de krant lezen, kinderen helpen met aankleden, achterom kijken lukt niet meer.
Omdat de nek overbelast is, is hij een stuk zwakker geworden. Al deze activiteiten zijn opeens overbelasting geworden en de nek geeft pijnsignalen.

Wat doet STEP bij nekklachten?
De STEP Instructeur leert je hoe de nek veilig gebruikt kan worden. STEP geeft principieel geen behandelingen zoals massages, acupunctuur, manipulaties e.a. Deze zijn lichaamsgericht en zijn niet gedragsgericht. De begeleiding vindt plaats volgens de zes onderdelen (zie: Algemene Informatie STEP Preventie en Reïntegratie Begeleiding).

 • I. Intaketest
 • II. Objectivering en verslaglegging, ook op internetDataBase (iDB)
 • III. Voorlichting over ontstaan en (on)veilig gebruik van de nek
 • IV. Scholing
  Veilig gebruik van de nek wordt o.a. aangeleerd met de STEP GewichtHeffersTechnieken® en door STEP ontwikkelde elektronische hulpmiddelen:
  1. STEP Bel & Buzzer in een reminder collar. Deze waarschuwen als de nek foutief gebruikt wordt en leren ook om direct actief te corrigeren.
  2. Elektronische Til Conditiemeter. Hiermee kan de tilconditie en de vaardigheid in de STEP GewichtHeffersTechnieken® gemeten en getraind worden.
  3. Elektronische Balans Platform. Hiermee kan de beheersing van veilig gebruik van de nek gemeten en getraind worden.
 • V. STEP PETS
  Een van de PETS (Preventieve & Educatieve & Trainings c.q. Therapie & Scholingshulpmiddelen) bij nekklachten is de reminder collar waarin een Bel of Buzzer kan worden geplaatst die je waarschuwt als overbelasting dreigt.
  Andere PETS zijn: halskragen, kussens, thuistractieset, cursusboek en circuitkaarten.
 • VI. Evaluatie en verslaglegging van elke les, direct op de STEP internetDataBase (iDB).

Meer info/links:

Algemene Informatie STEP Preventie en Reïntegratie Begeleiding

Schouderklachten

Knieklachten

Enkelklachten

Rugklachten

Tenniselleboog

Cliëntenverhalen over rugklachten

-->