Nekklachten, casuistiek uit Spine*

Een 29-jarige man met geschiedenis  van 5 maanden nekklachten met langzaam verergerende dove gevoelens  in beide armen en benen kwam op de kliniek.
Bij lichamelijk onderzoek waren er verhoogde  reflexen in de benen en  dove gevoelens aan de binnenkant van de linker arm. Er was geen spierzwakte in armen of benen.
MRI  opnamen lieten hernia’s  op verschillende  niveau’s zien met de ernstigste hernia tussen de zesde en de zevende nekwervel, met druk op het ruggemerg (zie afb. 1).

nekhernia1

Hij werd op een semie urgente wachtlijst voor een nekhernia operatie geplaatst.
Het dove gevoel in zijn armen en benen verbeterde door het dragen van een halskraag gedurende 4 dagen.
Echter toen hij ’s nachts, een week na zijn eerste bezoek  aan de kliniek, rustig in bed naar zijn linkerzij rolde, ontstond er plotseling en  snelle verergering van dove gevoelen en spier zwakte.
Hij  werd ’s ochtends vroeg overgebracht naar de spoedafdeling. Bij  onderzoek werden aangetroffen   

1.  een slappe complete dwarslaesie
2. gestoorde anale reflex
3. gevoelloosheid onder het niveau van de eerste borstwervel

Een spoed MRI toonde uitbreiding van hernia op C6-C7, met een ruggemerg dat bijna was plat gedrukt ( figuur 2).


nekhernia2

 

Zeven uur na aanvang van deze acute dwarslaesie, onderging de patiënt een spoedoperatie, bestaande uit het verwijderen van de hernia en het vastzetten van 2 nekwervels. Tijdens de operatie werd  zachte herniamateriaal gevonden dat door een klein scheurtje in de achterste wervelbanden tegen het ruggemerg werd gedrukt. Helaas trad er geen verbetering meer op, ook niet na een hernieuwde operatie

Preventieve moraal van het verhaal:

Bij nekklachten met ruggemerg prikkeling, die met reflextesten goed te vermoeden zijn,  moet:

1.    veel eerder en veel langer goede bescherming worden geboden
2.    direct veilig nekgebruik worden aangeleerd, waarvan ondersteuning van het hoofd bij omdraaien in lig of bij opstaan uit lig een belangrijk onderdeel is.

STEP doet dat standaard om zo een snel herstel den de preventie van verergering vte realiseren, zie afb 3.

nekhernia 3

 

In een volgend artikel zullen wij van zo'n geslaagde herstel en preventie aanpak bij nekklachten met ruggemergprikkeling een mooi praktijkvoorbeeld geven dat ook in Spine werd gepubliceerd.

Bert Bruggeman

* Nontraumatic Acute Complete Paraplegia Resulting From Cervical Disc Herniation
A Case Report. Tetsuya Suzuki, MD,* Eiji Abe, MD,† Hajime Murai, MD,† and Takashi Kobayashi, MD. Spine 2003, vol 28, nr. 6.

-->