Rugklachten in dienst begon het 

Vroeger had ik al wel eens last van mijn rug. Tijdens mijn dienstplicht ging het goed mis, ik was toen 21 jaar. Na een oefening met zware bepakking en veel lopen, had ik veel pijn in mijn rug.

Foto's brachten niets aan het licht en fysiotherapie bracht geen verlichting, maar uiteindelijk ging het over. Tot mijn 30e heb ik eigenlijk relatief weinig last gehad. Daarna toch wel met enige regelmaat last van de rug. De tussenpozen werden steeds korter. Van heel af en toe naar een keer per twee jaar, naar een keer per jaar en naar meerdere keren per jaar. In het begin waren er nog duidelijk aanwijsbare redenen, bijvoorbeeld zwaar werk of intensief sporten.

 

Verkeerd uit bed stappen soms al genoeg

Later kon verkeerd uit bed stappen al aanleiding zijn. Spierverslappers en paracetamol brachten wat verlichting, maar in juni 2010 was het weer goed mis. De pijn was zo hevig dat ik drie dagen niet heb kunnen werken.

 

rugklachten rugpijn door opstaan uit bed

 

Gewoon naar STEP

Mijn collega van HRM heeft mij, heel assertief, gewoon opgegeven voor een STEP traject. Ik kon gelukkig snel terecht in Doetinchem.

 

Ik wist totaal niks van de rug 

Bij de eerste STEP sessie werden een paar dingen al heel snel duidelijk. Ik wist werkelijk waar helemaal niets over hoe een rug functioneert en ik tilde alles verkeerd. Na een aantal sessies weet ik op hoofdlijnen hoe de rug functioneert en hoe je bij klachten de pijn kunt verminderen (traphangen, steuntje in de stoel, niet te lang achter elkaar zitten etc, etc). Het allerbelangrijkste: hoe je de rug juist moet gebruiken met onder andere de GewichtHeffersTechnieken.

Een deel van de technieken is inmiddels gewoonte geworden (opstaan uit bed, tanden poetsen etc). Een ander deel moet nog inslijten. De klachten zijn verleden tijd en voel ik wat, dan weet ik ook wat er aan gedaan kan worden. Het voorkomen van klachten ligt dus bij jezelf!

 

E-learning cursus van STEP

 

rugklachten E-learning en tiltraining 

 

Ook de E-learning cursus van STEP heeft bijgedragen aan begrip en uitleg met behulp van duidelijke plaatjes en video's. De cursus is opgeknipt in behapbare brokken. Dankzij STEP ben ik nu rugklachtenvrij.

Voor de prettige en zeer deskundige begeleiding wil ik STEP en mijn instructeur Gerben Geerdink hartelijk bedanken!

Jaap Markus


Commentaar Gerben Geerdink, STEP ZelfZorg Instructeur:


Op 02-07 heb ik de heer Jaap Markus, financieel directeur bij een bedrijf in Terborg, ontvangen voor een intakegesprek en de eerste les. Het werd al snel duidelijk dat hij een veelvoorkomende rugblessure had: Een tussenwervelschijfblessure. Doordat Jaap Markus onvoldoende kennis en praktische vaardigheden had op het gebied van veilig ruggebruik, kon hij overbelasting in het dagelijks leven niet voorkomen.

 

Voorlichting en E-learning

 

rugklachten rugpijn voorlichting 

 

We zijn na de intake direct begonnen met uitgebreide voorlichting over de rugblessure, zodat de heer Markus meer inzicht in het ontstaan en genezen van de blessure kreeg. Daardoor begreep hij beter waarom hij zich aan bepaalde adviezen moest houden. Om hem te beschermen tegen de foutieve bolle zithouding heeft hij twee rugkussens meegekregen, één voor in de auto en de andere kon hij op elke andere stoel gebruiken. De tips, adviezen en opdrachten zijn genoteerd in de rugscholingsboeken. Wij hebben hem ook direct twee rugontlastende oefeningen aangeleerd, te weten de hangoefeningen en “holle rug drukken”. Wij hebben Jaap Markus tevens wegwijs gemaakt in het E-learningsprogramma dat hij thuis kon volgen.

 

Dit had ik jaren eerder moeten hebben

Tijdens de tweede afspraak (op het bedrijf in Terborg) ging het al een stuk beter. Hij had de medicatie al afgebouwd en de oefeningen bevielen hem goed. Het werd al snel duidelijk dat Jaap zich keurig aan het genoteerde beleid had gehouden. Over het kussen in de auto zei hij: “Had ik jaren eerder moeten hebben.” Voor wat betreft E-learning vertelde hij trots dat hij al bij hoofdstuk 13 was. We hebben de videobeelden van de intaketest bekeken en de basis GHT (GewichtHeffersTechnieken) aangeleerd.

 

Bezoek op de werkplek

 

rugklachten rugpijn en Werkplek 

 

Jaap heeft een zittend beroep, dus we hebben direct een bezoek gebracht aan zijn kantoorwerkplek. Er zijn onder andere metingen verricht en de werkplek en houding verbeterd. Zijn bureaustoel stond te laag en kon niet hoger gezet worden. In een kantoor naast die van Jaap stond een stoel die niet gebruikt werd en wel op de juiste hoogte ingesteld kon worden. Hij ging zelf regelen dat zijn bureau verhoogd werd naar 81 cm. Daarnaast heeft de heer Markus adviezen ontvangen voor wat betreft zijn aanstaande vakantie naar Frankrijk.

 

Een paar verbeterpunten nog

De vakantie is goed verlopen, hij heeft gelukkig echt kunnen genieten. Bij navraag bleek echter dat er nog wel wat verbeterpunten in zijn ruggedrag waren, hij maakte onder andere nog teveel foutieve bolle ruggen. We hebben dit doorgenomen en wederom adviezen voor hem genoteerd. Vooral zijn ruggebruik moest snel verbeteren. De verbeterde werkplek beviel hem goed. Daarnaast heeft hij een kookwekkertje van STEP meegekregen om ervoor te zorgen dat hij het zitten op het werk onderbreekt door regelmatig te gaan staan of te lopen.


De heer Markus had de verbeterpunten goed opgepakt en dat kon hij zelf ook merken doordat de klachten veel minder waren geworden. We hebben hem nog een nieuwe oefening gegeven, te weten liggen op één van de kussens. Daarnaast zijn de GHT getraind met de STEP Bel (geeft een piepsignaal bij een foutieve bolle rug) en dat deed hij naar behoren. Om thuis extra te kunnen oefenen heeft hij een STEP Bel meegekregen.

 

Trainen thuis met de STEP Belrugpijn tiltraining met STEP Belrugklachten tiltraining met STEP Bel

 

Op 01-09 vertelde Jaap: “Het gaat goed. Eigenlijk heb ik geen klachten meer." Hij heeft thuis goed geoefend met de STEP Bel. De oefening waarbij hij moest liggen op een kussen beviel hem ook goed. We hebben veilig ruggebruik getraind in lastigere situaties, zoals in een lage auto stappen (en uitstappen) en ergens iets onder vandaan pakken.

 

Rugklachten PreventiePas 

Op 23-09  hebben we de begeleiding afgesloten. De heer Markus was klachtenvrij. Hij was nog wel druk bezig om veilig ruggebruik als een automatisme toe te passen. Automatiseringstraining (thuis) aan de hand van E-learning helpt hem daarbij. De beheersing van de GHT was ruim voldoende. Hij heeft een Preventiepas als reminder gekregen.

 

/rugklachten rugpijn preventiepas

 

Al met al een schoolvoorbeeld van hoe wij iemand met rugklachten goed kunnen helpen, op de korte én op de lange termijn.

Gerben Geerdink.

-->