Fysieke belasting bij kantoorwerkzaamheden
Vaak bukken en zwaar tillen komt op kantoor niet zoveel voor vergeleken met bijvoorbeeld de bouw of zorg. Echter lang zitten des temeer en dit is voor de rug minstens even belastend. Rugklachten komen bij zittend werk dan ook zeer veel voor. Ook andere klachten van het bewegingsapparaat komen bij kantoormedewerkers veel voor, met name nek- en schouderklachten en elleboog- en polsklachten.

Fysieke belasting op kantoor wordt vooral veroorzaakt door houdingen die vaak herhaald worden, zoals bij typen en muizen en door houdingen die langdurig achter elkaar aangehouden worden, zoals zitten. Met name bij beeldschermwerk is dit het geval.

Door het aanleren van een goede werkhoudingen, het regelmatig wisselen van houding en het goed instellen van de werkplek (bureaustoel, bureau en beeldscherm) kan de fysieke belasting flink verminderd worden.


STEP Activiteiten bij Kantoor
STEP is al jarenlang actief met cursussen en WerkPlekAnalyses op kantoren.
Diverse cursussen zijn onder meer gegeven bij DHL, Ballast Nedam, Mammoet, Zuwe Zorg, Acto, Asito, Dusseldorp.

Veel gegeven zijn:
- RSI Perfect® Groepsgewijs, Basis
- RSI Perfect® Groepsgewijs, Follow-Up
- Workshop On The Job, RSI.
- WerkPlekAnalyses, kantoor

Meestal worden de cursussen in een aantal dagdelen 3 uur gegeven gegeven.
In overleg met de bedrijven worden de cursussen op maat gemaakt.

Enkele voorbeelden: Een korte groepsgewijze voorlichting met daarna individuele werkplekbezoeken, alleen individuele werkplekbezoeken voor een aantal medewerkers, alleen een groepsgewijze voorlichting voor alle medewerkers, een WerkPlekAnalyse voor 1 medewerker.

Individuele begeleiding
Naast de groepsgewijze cursussen worden ook medewerkers individueel begeleid bij klachten. Dit zorgt voor een snel herstel van de klachten, een snelle terugkeer op het werk en het voorkomen van recidieven. Individuele begeleiding kan bij de STEP Instructeur plaatsvinden maar ook in de vorm van Preventie In Huis op het bedrijf.

Links:
- RSI Perfect® Groepsgewijs
- Workshop On The Job, RSI
- WPA, kantoor
- Preventie In Bedrijf

- Verzuim

-->