‘Doen jullie ook iets aan voetklachten?’
 
Dit was de vraag van een werkgever van een bouwbedrijf.

‘Natuurlijk’, zei ik. STEP heeft zich zelfs gespecialiseerd in podologie en heeft daar regelmatig uitvoerig over gepubliceerd.
 
 
 
podologie, voet, voetklachten, podotherapie, fysiotherapie

 
Al 20 dagen verzuim met voorvoetklachten 
 
Hij legde uit dat een werknemer, die in de keukenmontage zit, al 20 dagen verzuimde vanwege voorvoetklachten links en rechts en dat er geen zicht was op herstel. Operatief ingrijpen was de laatste oplossing, waarbij het twijfelachtig was of de werknemer nog wel in zijn oude werk zou kunnen terugkeren.
 
 
Eén dag later zag ik de heer B. op mijn ZelfZorg Praktijk.

Hij vertelde dat hij al maanden last had van zijn voeten. De klachten begonnen met doofheid ter hoogte van de bal van beide voeten. Toen hier later ook zwelling ontstond heeft hij de huisarts bezocht.
 
 
Via huisarts naar podotherapeut 
 
 
podologie, voet, voetklachten, podotherapie, fysiotherapie, vilt 
 
 
De podotherapeut, maakte vilt in zijn schoen. Dit hielp niet.

 
Na neuroloog en orthopeed 
 
Hierna werd de heer B. verwezen naar de neuroloog. De neuroloog kon met zijn onderzoek echter geen bijzonderheden vinden, waarop hij werd verwezen naar de orthopeed. De orthopeed vond via echografie, zowel links als rechts, een slijmbeursontsteking.
 
 
Injecties en daarna operatie voor de boeg 
 
Ontstekingsremmende injecties volgden met een tijdelijk verlichtend effect. Over 6 weken zou een operatie volgen waarbij de slijmbeurs verwijderd zou worden.

 
STEP analyseert provocerende belastingen  
 
Zoals altijd bij STEP staat het belastingsverhaal centraal. Hierbij wordt goed geluisterd naar het verhaal van de cliënt, naar welke activiteiten in het dagelijks leven de klachten verergeren en welke activiteiten de klachten verminderen. STEP zorgt er dan met hulpmiddelen voor dat verdere overbelasting wordt voorkomen en dat veilig bewegen wordt gerealiseerd zodat het natuurlijke herstel ongestoord kan plaatsvinden.
 
 
Een paar gegevens uit zijn verhaal:
 
 podologie, voet, voetklachten, podotherapie, fysiotherapie, citec 
  1. Lopen gaf na 5 minuten al meer last en staan na 15 minuten.

  2. Op de tenen lopen was vrijwel onmogelijk en hij had sterk de neiging om op de buitenzijde van de voet te lopen.

  3. Ook opstaan uit zit geeft direct verergering van klachten.

  4. Opstaan uit hielen en knielen, hetgeen hij bij zijn werk veel moet, geeft ook direct klachten.

  5. Drukpijn (gemeten met de elektronische Citec) ontstond rechts al bij 2,8 kg en links bij 4,4 kg.

  6. De kennis over drukpijn bij voetklachten was bij de cliënt slechts 40%.
 
STEP luistert goed 
 
 
Opmerkelijk en kenmerkend was de spontane opmerking van de heer B. dat hij voor het eerst het idee had dat er echt naar hem werd geluisterd.


Beoordeling van zijn voeten liet een naar binnen gezakte voet zien (rechts erger dan links). Hierdoor treedt er altijd veel meer druk aan de binnenkant op (zie foto 1). STEP Voetklachten platvoet
Foto 1: Voetklachten, de platvoet

 

We hebben de heer B. uitgelegd dat STEP het natuurlijke herstel laat plaatsvinden door de pijnlijke plaats in de voet te beschermen tegen overbelasting. Overmatige druk op de binnenzijde van de voorvoeten lijkt het hoofdprobleem te zijn.

Aan de hand van een uitgebreide voorlichting hebben we de heer B. laten zien dat zijn voettype en het ontbreken van voldoende onderhuids weefsel hierbij nadelig is.

Ook hebben wij hem uitgelegd dat het niet helpt om te verzuimen dat hij met de drukontlastende inkegzool gewoon kan werken.

 

De belastingbeperkende maatregel is dan simpel. Haal de druk op de pijnlijke plek volledig weg. Zie de afbeelding van een wigzool met een gat (foto 2) en de foto’s aan het eind van dit verhaal. De heer B. merkte op dat hij altijd al vermoedde dat druk op de binnenzijde van de voorvoeten het probleem was, maar dat hij het gevoel had dat niemand naar hem luisterde, waar hij met zijn klachten ook geweest was. Wij zijn daarom begonnen met een wigzool links en rechts die de voeten naar buiten brengt en hebben met een holpijp een uitsparing geslagen ter hoogte van de bal van de voet. De druk is hierdoor volledig weg van de pijnlijke plaatsen.
STEP Voetklachten, de wigzool
Foto 2: Wigzool met gat

 

Vervolgens hebben wij hier bovenop een schokdempende zool geplaatst, waardoor extra drukontlasting ontstaat.

 

Het herstel verloopt voorspoedig 

Na 3 weken was het herstel links al 75% en rechts 40%. Showroomwerkzaamheden konden in dit stadium weer voor halve dagen worden uitgevoerd zonder toename van klachten. De heer B. gaf in die periode aan af te zien van een operatie en terugkeer in zijn eigen werk weer rooskeurig tegemoet te zien.

Na 6-8 weken was het herstel links 85% en rechts 60%. Zijn eigen werk werd in deze periode ook weer opbouwend hervat. Er is 3 maanden na de intake sprake van 90% herstel en 100% werkhervatting.

Wij hebben de wigzolen met uitsparing uiteindelijk vervangen door podologische zooltjes die het naar binnen doorzakken van de voeten voorkomen en die de druk in de voorvoeten beter verdelen. Bovendien hebben wij deze zolen voorzien van extra schokdempend materiaal.

 

STEP doet overal hetzelfde 

Toen ik na de laatste les de werkgever aan de telefoon had, vertelde hij me: ‘Als we nog eens voetproblemen hebben, weten we STEP te vinden’.

Ik antwoordde hem dat STEP bij elk gewrichtsprobleem dezelfde strategie volgt; zorgen voor en stimuleren tot veilig bewegen door het het natuurlijke herstel beschermen tegen overbelasting en dat hij bij blessures van Kop tot Teen STEP kon inschakelen.

John Eekelder, STEP ZelfZorg InstructeurSTEP principe bij de voet bij drukoverbelasting:

STEP Voetklachten Doel
 
STEP Voetklachten, wat moet je doen?
 
STEP Voetklachten, wat doe je dan?
 
STEP Voetklachten beschermen natuurlijk herstel

-->