Je kunt aan rugklachten niets doen is het (para)medische standaard advies. Rugklachten zijn onschuldig, gaan vanzelf weer over en je moet gewoon in beweging blijven roepen ze in koor in de
(para)medische wereld, van huisarts tot bedrijfsarts, van orthopeed tot neuroloog en van fysiotherapeut tot Mensendieck/Cesar lerares.

 huisarts en rug 1 huisarts enrug 2

 

 

 

 

 

 

 

 

STEP Nederland heeft hier altijd flink tegen geageerd, lees ook deze link, het kan toch niet zo zijn dat men na 2000 jaar wetenschap nog steeds met lege handen staat en roept dat rugklachten onschuldig zijn en vanzelf weer overgaan, terwijl de kosten voor rugklachten voor de maatschappij jaar in jaar uit de pan uit vliegen en (para)medici met niets zinnigs doen ook nog geld verdienen.

Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen steeds duidelijker aan dat ze niet onschuldig zijn dat rugklachten tot veel chronische klachten leiden en dat rugklachten nog veel harder vanzelf weer terugkomen.  We schreven daar al eerder over in 2011, in het artikel recidefpreventie is de essentie, naar aanleiding van een artikle uit SPINE over het vijfjarig beloop van rugklachten.

Hieronder de meest recente berichten  uit de actuele wetenschap, uit het internationale gerenommeerde tijdschrift SPINE. We citeren letterlijk uit het artikel:

The Prognosis of Acute Low Back Pain in Primary Care in the United States van Wolf E. Mehling. SPINE Volume 37, Number 8, pp 678–684. 2012.

Onze resultaten tonen aan dat het aantal patiënten met klinisch significante acute lage rugklachten 6 maanden na het begin van de eerste fase van acute pijn niet minder worden in de daaropvolgende 18 maanden. Na 2 jaar had nog 19% chronische lage rugpijn.

Na 6 maanden was er tenminste 1 recidief bij 54% van de mensen en in de volgende 18 maanden nog eens een keer een recidief bij 47% van de mensen.

Dit resultaat onderstreept de urgente noodzaak van brede initiatieven ter ontwikkeling van nieuwe middelen voor de primaire en secundaire preventie van terugkerende en chronische lage rugpijn.

Tot zover de wetenschap SPINE in april 2012

Het wordt tijd dat STEP Nederland brede ondersteuning krijgt bij de implementatie van haar primair en secundaire preventie ZelfZorg aanpak.

STEP Nederland leert mensen met rugklachten direct veilig ruggebruik aan. En wat is er nu logischer dan mensen met rugklachten direct aan te leren hoe veilig met hun rug om te gaan, opdat zij zelf voor hun herstel en de preventie van recidieven kunnen zorgen, heel weinig toch.

Waarom doen we dat dan niet?

Omdat we therapiecultuur leven en denken dat anderen met therapieën ons rugprobleem moeten oplossen en geheel vergeten zijn dat je rugklachten zelf moet oplossen door je rug beter te gebruiken.

Zo simpel is het, bijna eenvoudiger dan 1 + 1 = 2.

 

Hoe lang gaan we nog door met onze therapiegekte?

 

Bert Bruggeman en Henk Jan Kooke

-->