Rugklachten nog steeds een verborgen epidemie

Dat er dringend behoefte is aan differentiatie bij a-specifieke rugklachten werd onlangs nog hartgrondig bepleit door Prof. Dr. Maarten van Kleef in een persbericht van de European Week Against Pain. In dit persbericht stelt hij dat de categorisering van 95% van rugklachten als aspecifiek zeer onbevredigend en onwetenschappelijk is (voor het complete persbericht: klik op Lees meer onder dit artikel).

STEP deelt deze mening volledig. Rugklachten worden door de hele (para)medische wereld op een hoop gegooid, de hoop van de a-specifieke rugklachten en men roept tot overmaat van ramp dat er niets aan te doen is. Niets presteren in diagnostiek en ook niets bieden in behandeling, dat is niet veel na 2000 jaar wetenschap, zelfs beschamend weinig. Met deze vooruitgang in de bouw hadden we nu nog steeds in holen gewoond.

STEP vindt dit ronduit schandelijk.

rugklachten een gedragsprobleem 

 Rugklachten kun je zelf goed oplossen, daar heb je geen dokter of paramedicus voor nodig.

Je moet zelf je rug beter leren gebruiken. 

 

Rugklachten zijn zeer activiteiten-specifiek en er is dan ook veel aan te doen. Niet door (para)medici, die hebben nu lang genoeg geklungeld, maar door de mens zelf.

STEP leert mensen zelf hun rugklachten op te lossen door het onveilige ruggebruik om te zetten naar veilig ruggebruik. STEP gebruikt daartoe de meest professionele hulpmiddelen, onder andere de BodyGuard.

Lees meer over de BodyGuard in onderstaand artikel waarin STEP beschrijft hoe veilig ruggebruik op de werkplek kan worden getest en geleerd. 

Lees meer 

 

Meer veiligheid in de werk- en thuissituatie met de BodyGuard

BodyGuard en bukken en tillen  Met de BodyGuard kun je precies het ruggedrag zien bij werk en dagelijkse activiteiten

 

De BodyGuard is uit meer dan 200 inzendingen gekozen tot het op één na beste zorgidee van Nederland.

De BodyGuard brengt het risico van fysieke overbelasting op een geheel nieuwe en begrijpelijke wijze in beeld. De mens ziet direct de invloed van de eigen dagelijkse handelingen op de (over)belasting van rug en nek. Hij wordt zich direct bewust van de eigen invloed op het krijgen en voorkomen van klachten op het werk en thuis.

Klik op Lees meer voor het hele artikel. 

 

Na 2 jaar RSI-klachten er toch vanaf. Niet verwacht, toch bereikt!

 

RSI en werkplek voor en  na STEP bezoek  De STEP instructeur richt je werkplek goed in en leert je veilig met je RSI blessures om te gaan

Al bij mijn vorige werkgever had ik gedurende 2 jaar of langer al wat RSI-achtige klachten.

Per januari 2010 ben ik bij Sité Woondiensten in dienst gekomen. De klachten werden steeds erger: RSI-klachten elleboog, nekpijn, rugpijn, slecht slapen, gebroken van bed, vermoeide / pijnlijke voeten.

Daarnaast was tillen, zwaaien, dragen (o.a. huishoudelijk werk) zeer problematisch aan het worden, elke beweging veroorzaakte pijn.

Door mijn werkgever ben ik doorgestuurd naar Gerben Geerdink van STEP Nederland.

Voor het volledige ervaringsverhaal van mw. Gorter én STEP Instructeur Gerben Geerdink: klik op onderstaande link.

lees meer


Bert Bruggeman en Henk Jan Kooke

-->