Inleiding

In deze nieuwsbrief leest u over het STEP bezoek aan de beurs Gezond & Zeker, een beurs voor ergocoaches in de zorg. Er was veel belangstelling voor de STEP strategie van preventie van fysieke overbelasting in de zorg. Ook nieuws over de STEP filmservice een voorlichtings- en trainings innovatie voor internet, ipad en iphone met o.a. diverse BodyGuard filmpjes. Als laatste informatie over de STEP Netwerkdag met als thema de preventie van fysieke overbelasting 's ochtends bij mensen met rugklachten en een aantal innovaties om veilig ruggebruik 's ochtends te realiseren.

 STEP op de beurs Gezond en Zeker

Er was veel interesse voor de STEP 2 sporen aanpak ter preventie van fysieke overbelasting in de zorg, de combinatie van groepsgewijze scholing in veilig rug- en lichaamsgebruik voor er klachten zijn en directe scholing als er klachten zijn was voor velen een eyeopener. Zowel voor de groepsgewijze scholing van ergocoaches als voor de preventieve scholing van alle werkenden in de zorg was veel belangstelling. De demonstratie van de STEP innovaties met BodyGuard en film en de STEP BackBell maakten velen het belang van veilig rug- en lichaamsgebruik extra duidelijk. 

 veilig ruggebruik op de beurs voor ergocoaches 

De STEP Instructeur maakt  op de beurs

een grafiek en filmopname

van het ruggebruik 

 

STEP filmservice via internet, iphone en ipad

STEP Nederland heeft naast de diverse E-learning modules de nieuwe dienst "STEP filmservice" ontwikkeld om mensen nog beter bewust te maken van de invloed van hun lichaamsgebruik op hun klachten. Op de STEP filmservice staan tientallen filmpjes met de BodyGuard en ook met het leerproces van de STEP GewichtHeffersTechnieken die precies laten zien wat onveilig en veilig lichaamsgebruik is bij bukken en tillen, bij zitten, en opstaan uit zit, bij hurken en knielen en bij allerhande ochtendactiviteiten. De filmpjes hebben niet alleen een voorlichtende rol maar worden ook gebruikt om de thuistraining van veilig lichaamsgebruik te bevorderen. De STEP Instructeur stelt in zijn begeleiding de filmpjes beschikbaar aan de cliënt en stemt ze af op de individuele situatie.

Neemt u een kijkje op de STEP filmservice met onderstaande link.

lees meer

 

STEP filmservice voor training en voorlichting thuis

De site van STEP filmservice waarop clienten

tientallen filmpjes over veilig

rug- en lichaamsgebruik kunnen zien en waarmee zij

rug- en lichaamsgebruik thuis kunnen trainen. 

 

STEP Netwerkdag, pas met rugklachten vooral 's ochtends op

STEP houdt de kwaliteit van haar instructeurs op peil met jaarlijkse netwerkdagen. Ook dit jaar was er op 12 oktober weer een netwerkdag waar de nieuwste wetenschappelijk ontwikkelingen en nieuwe STEP innovaties worden besproken. Deze netwerkdag stond het thema "hoe help ik in een patiënt met spit en ischias veilig de ochtend door" centraal. Vaak wordt door mensen met spit en ischias niet goed beseft dat de fysieke belasting 's ochtends extra gevaarlijk is en veilig ruggebruik hier extra belangrijk is. De ochtend zit met het opstaan uit lig en zit, het aantrekken van kousen en ondergoed, de voeten wassen en afdrogen vol met gevaarlijke buigbelastingen. In bijgaande nieuwe BodyGuard filmpje (onder lees meer) kunt u een voorbeeld zien van veilig en onveilig ruggebruik 's ochtends. In de foto hiernaast een door STEP ontwikkelde MultiFunctionele Ochtendhulp voor het beperken van gevaarlijke rugbuiging 's ochtends bij aantrekken van kousen en onderbroek en het oppakken van voorwerpen die op de grond liggen.

lees meer 

veilig ruggebruik bij rugklachten 

 Gerbuik van de MultiFunctionele Ochtendhulp

voorkomt overbelastend ruggebruik,

Men kan rechtop blijven staan

bij het aantrekken van kousen en onderbroek 

 

Bert Bruggeman en Henk Jan Kooke

-->