In februari kreeg ik zo’n vaag gezeur in mijn rug, altijd dezelfde plek rechts onder in.

 

Meer rugklachten door optillen dochter

 

rugklachten door optillen dochter 

 

Wat doe ik dan: beter op mijn houding letten en hopen dat het overgaat. Ondertussen kwam mijn dochter in het ziekenhuis te liggen en in de periode daarvoor heb ik haar tegen beter weten in een aantal keren moeten tillen. Tijdens de opname van mijn dochter kreeg ik de rekening hiervan gepresenteerd en blokkeerde mijn rug totaal. Ik had het gevoel dat mijn benen mij absoluut niet konden dragen en van gekkigheid wist ik niet hoe ik me moest bewegen. Nou, een aantal paracetamols op een dag en verder gaan. Eenmaal weer thuis vond ik toch dat er maar eens wat moest gebeuren. Maar ja waar te beginnen. Via een collega had ik gehoord van de mogelijkheid om via de werkgever naar STEP verwezen te kunnen worden. Zij had er goede ervaringen mee gehad. Mijn clusterbegeleider ging akkoord, hij vond het een prima idee. Ik ben namelijk zelden ziek en als ik me ziek moet melden heeft het tot 2 keer toe met mijn rug te maken gehad.

 

Onvoldoende voor kennistoets rug

 

rugklachten rugpijn wat is een goede tiltechniek 

 

Bij STEP kennis gemaakt met John en aan het werk. Hij wilde graag weten hoe ver mijn kennis ging t.a.v. de rug. Toets onvoldoende, tja.

Vervolgens heeft hij me al snel de basistiltechnieken geleerd met de bedoeling dat ik me die eigen maak in alle dagelijkse handelingen, zonder er over na te moeten denken. Gelukkig voor mij kwamen niet alle oefeningen mij onbekend voor. Ik merkte namelijk dat ik ging twijfelen of ik de afgelopen jaren wel voldoende hierop gelet had. Ik sport graag en geregeld en ik had ook het idee dat dit goed was. (in ieder geval beter dan niet sporten) De vragen kon ik ieder keer weer stellen.

 

Veilig ruggebruik, je hebt het niet zomaar onder de knie, I

 

bescherming en scholing bij rugklachten

 

Voor op het werk kreeg ik een extra hulpmiddel: een gordel, met de bedoeling dat ik word gedwongen om bij alles wat ik doe aan de houding van mijn rug te denken. En aangezien ik op het werk nog wel eens met agressie te maken heb en ik weet dat ik het op zo’n moment nog wel eens vergeet, werkte dat prima.

De tips wat ik kan doen op het moment dat ik klachten krijg, de houdingsadviezen werken prettig en zo langzamerhand slijt het er wel in. Ik betrap me er echter ook op een valkuil, namelijk geen klachten en dan bijv. op de bank gaan zitten zonder ondersteuning. Gelukkig ben ik me hiervan bewust. Dus ik blijf oefenen. Ik kan alles weer zonder klachten en ik ga er voor om dit zo te houden.

Wilma Burghardt, client STEP
John Eekelder STEP ZelfZorg Instructeur

-->