Hoe doet STEP dat?

STEP voorkomt altijd direct overbelastende activiteiten met beschermende hulpmiddelen en scholing. Dat is een wetenschapelijk verantwoord basisprincipe uit de orthopedie.

STEP is de enige die dat consequent in de praktijk brengt. (Para)medici zijn alleen bezig met behandelen en besteden geen aandacht aan het belangrijke basisprincipe in de orthopedie: voorkom overbelasting ter preventie en tijdens het herstel.

STEP doet dat door  mensen veilig lichaamsgebruik aan te leren en zo nodig (bij klachten) direct bewust te maken van (on)veilig lichaamsgebruik en direct veilig lichaamsgebruik te realiseren en verder te perfectioneren.

Met veilig lichaamsgebruik kan men zo ZELF de preventie van fysieke problemen realiseren en als er fysieke problemen zijn, kan men deze ZELF direct en snel met veilig lichaamsgebruik oplossen.

STEP maakt mensen met veilig lichaamsgebruik veel meer onafhankelijk van (para)medici en hun therapieën.

Dat is heel belangrijk ter preventie van gezondheids- en verzuimschade, voor mens en maatschappij, omdat mensen met  veilig lichaamsgebruik zelf veel meer invloed  kunnen uitoefenen op hun herstel en de preventie van recidieven, dan therapeuten ooit kunnen in hun beperkte behandeltijd.

 

Wat doet STEP?
STEP realiseert Preventie & ZelfZorg in de praktijk met een 3 sporen beleid, op uniforme wijze en in een LANDELIJK dekkend netwerk van STEP ZelfZorg Instructeurs.

  1. Als er geen fysieke klachten zijn, zorgt STEP met groepsgewijze training in veilig lichaamsgebruik voor blijvende preventie van rugklachten, blessures en RSI.
  2. Zijn er wel rugklachten, blessures of RSI, dan zorgt STEP met een individueel Snel Herstel programma en speciale STEP ZelfZorg hulpmiddelen binnen 24 uur voor de preventie van fysieke overbelasting. Deze snelle en unieke aanpak zorgt voor een razendsnel herstel. Lees verder voor een paar korte voorbeelden.
  3. Groepsgewijze preventie en individuele Snel Herstel programma’s kunnen met E-learning modules worden ondersteund. Dit kan als voorbereiding of als vervolg op een groepsgewijze training. Bij individuele Snel Herstel programma’s kan de medewerker direct bij voorbodes- of na het ontstaan van klachten werken aan het herstel. In de E-learning module is interactief contact met een STEP Instructeur mogelijk. Ook na kantoortijd.
    Deze preventieve 3 sporen aanpak leidt gegarandeerd tot 50% verzuimreductie bij fysieke klachten.

Wat doet STEP anders?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Men denkt regelmatig dat STEP hetzelfde is als (fysio)therapie. Aan de hand van rugklachten leggen we uit wat STEP heel anders doet, dat STEP met het aanleren en realiseren van veilig lichaamsgebruik juist het tegenovergestelde van therapie is. Zie ook de film wat doet STEP anders

De mens met rugklachten
Mensen met rugklachten die hulp zoeken bij behandelaars stellen zich meestal 2 hoofdvragen:
1.    Kunt u mij zeggen wat ik heb?
2.    Kunt u er mij vanaf helpen?
Behandelaars beantwoorden deze vragen meestal met ja, stellen vervolgens een diagnose en beginnen met een behandeling.

Honderden diagnoses voor dezelfde rugklachten
Zoveel behandelaars zoveel diagnoses bij dezelfde rugklachten. Van alles kun je te horen krijgen, scheefstaande wervels, geblokkeerde wervels, te veel spierspanning, vast of juist los zittende bekkengewrichten, te sterke rugholling, te zwakke buikspieren, onvoldoende stabiliserende spieren, stress, opgekropte emoties, angst om te bewegen, energie die niet goed stroomt, geblokkeerde acupunctuurpunten,  zijn slechts een paar voorbeelden uit het enorme scala aan diagnoses bij dezelfde rugklachten.

Honderden therapieën voor dezelfde rugklachten
Allerhande therapieën worden als oplossing voor dezelfde rugklachten aangeboden. Manuele therapie, chiropraxie, osteopathie, fitness, stabiliteitstraining,  allerlei fysio- en oefentherapieën, massages, homeopathische of reguliere medicijnen,  acupunctuur met of onder naalden, of met laser, magnetiseurs, fysius scans met muizen gevolgd door fitness op een origene apaaraat e.v.a.. Dokters zeggen tegenwoordig dat geen enkele therapie helpt en dat je net zo goed niets kunt doen.
STEP vindt dat eerste ook, zoveel therapieën voor hetzelfde, dat is verdacht, dat kan nooit goed zijn.

STEP vindt ook dat therapeuten bij rugklachten in eerste instantie niets moeten doen, maar helemaal niets doen bij rugklachten zoals dokters zeggen, dat vindt STEP niet.

STEP vindt dat er heel veel te doen is en dat is met ZelfZorg en eigen verantwoordelijkheid.
 
Bij rugklachten bijvoorbeeld moet  je mensen direct  leren ze zelf op te lossen door direct veilig en gezond ruggedrag te realiseren & aan te leren. STEP noemt dat Humane Ergonomie. STEP gebruikt daarbij de modernste meestal in eigen beheer ontwikkelde hulpmiddelen, zoals de STEP Bel, STEP protection hulpmiddelen, de BodyGuard, E-learning en STEP filmservice. Lees hier meer over in de volgende links:

Humane Ergonomie

STEP filmservice

Lees verder met deze link wat dat STEP zo anders doet

Wat doet STEP zo anders, een praktijkverhaal 

Korte voorbeelden "Wat doet STEP bij rugklachten, blessures en RSI"

 

 elearning

 


 

-->