Voorgeschiedenis
 
 
 rsi, werkplek, belasting, belastbaarheid
 
 
Al bij mijn vorige werkgever had ik gedurende 2 jaar of langer al wat RSI-achtige klachten. Per januari 2010 ben ik bij Sité Woondiensten in dienst gekomen. De klachten werden steeds erger: RSI-klachten elleboog, nekpijn, rugpijn, slecht slapen, gebroken van bed, vermoeide/pijnlijke voeten. Daarnaast was tillen, zwaaien, dragen (o.a. huishoudelijk werk) zeer problematisch aan het worden, elke beweging veroorzaakte pijn.

 
Naar STEP door werkgever 
 
Door mijn werkgever ben ik doorgestuurd naar Gerben Geerdink van STEP Nederland. Bij het intakegesprek werden mij een aantal testen afgenomen om te kijken waar de problemen zaten en om te kijken hoe “belastbaar” ik nog was. Dat was dus niet best! Gerben gaf ook in alle eerlijkheid aan dat het wellicht al wat een chronische vorm was dus dat wellicht “helemaal goed” niet zou lukken. Desalniettemin een poging waard, elke verbetering is er 1!

 
STEP hulpmiddelen
 
 
RSI rechthouder, blessures, houding verbeteren, zitsteun 
 
 
Gerben heeft mij diverse hulpmiddelen verstrekt: een slaapkussen, een lendenkussen in de bureaustoel. Daarnaast een soort korsetje (een Rechthouder) om me rechtop te laten zitten, staan en lopen. Ook een wekkertje om mij regelmatig te laten lopen i.p.v. achter het bureau te blijven zitten was onderdeel van mijn ‘uitzet’.
 
 
Voorlichting over belasting en belastbaarheid
 
 
/rsi belasting belastbaarheid, werkplek, blessures 
 
 
Daarnaast heeft Gerben uitleg gegeven over diverse zaken, o.a. dat herstel alleen kan optreden zodra de belasting lager is dan de (gedaalde) belastbaarheid.

 
Opdrachten voor op het werk en thuis 
 
 
RSI thuis oefenen, trainen, e-learning 
 
- verhouding tussen rust en belasting verbeteren
- werkhouding aanpassen
- thuis rustpauzes inlassen, zoals een uurtje op bed of bank
- elke avond wandelen
- inloggen op E-learning 
- Oefeningen en trainen veilig lichaamsgebruik, o.a. tiltechnieken, rekken van
nek en schouders en belastbaarheidsverbetering.
 
 
Werkplek en werkhouding
 
 
rsi, werkplek, werkplekanalyse, afwisseling 
 
 
Daarnaast heeft Gerben mijn werkplek en –houding bekeken en aangepast. Omdat wij met flexplekken werken heeft hij daarnaast een checklijst opgesteld zodat ik indien nodig dit op elke gewenste werkplek weer kan gebruiken.

 
Geleidelijk herstel met leermoment
 
 
rsi blessures, het kwartje valt 
 
 
Langzaam doch zeker verminderden de klachten, mijn bewegingsvrijheid werd steeds groter. Eénmaal ben ik nog in de fout gegaan door met een bladblazer iets te lang en te fanatiek aan de slag te gaan, gevolg was dat ik nagenoeg terug bij af was. Dit was voldoende om het kwartje nog beter te laten vallen: Gewoon alles met mate, in de juiste houding en met  voldoende rust c.q. tijd voor mezelf.

 
Zeer tevreden
 
Al met al ben ik bijzonder tevreden over de gehele begeleiding, ik ben nagenoeg pijnvrij (soms vergeet ik even de balans).
 
 
Niet verwacht, toch bereikt!


Janna Gorter.


Toelichting STEP Instructeur


Intake
 
Op 30-08 heb ik Janna Gorter, medewerker Debiteurenbeheer bij Sité Woondiensten in Doetinchem, ontvangen voor een Intakegesprek en de eerste les. Janna vertelde dat ze al ruim twee jaar last had van haar nek, (rechter) schouder, bovenarm, elleboog, onderarm en rug. Sinds kort had Janna ook klachten aan de linkerkant. Bij de Intake kwam een hele waslijst naar voren met activiteiten die de klachten provoceerden. Onder andere: Muizen achter de pc, tillen, zitten, schrijven, huishoudelijke activiteiten (zoals stofzuigen, bedden verschonen), klussen, reiken, aan- en uitkleden, de armen heffen en stress (hoge werkdruk). Ze werd ’s nachts regelmatig wakker van de pijn en ze kon al een jaar niet meer badmintonnen. Het werd al snel duidelijk dat haar belasting in het dagelijks leven te hoog was voor haar lichamelijke belastbaarheid. Hierdoor kon Janna overbelasting in het dagelijks leven niet voorkomen.

 
Bewust maken van zelfzorg 
 
We zijn na de Intake begonnen met uitgebreide voorlichting over belasting en belastbaarheid in relatie tot haar klachten, zodat Janna meer inzicht in het ontstaan en genezen van haar klachten kreeg. We moesten haar echt bewust maken van het feit dat zij de enige was die de meeste invloed op haar klachten had. Ik wilde haar daar graag in begeleiden. Janna begreep al snel waarom zij zich aan bepaalde adviezen moest houden. 

 
STEP beleid, scholing,bescherming, training
 
Tijdens de begeleiding hebben we onder andere het volgende gedaan: Adviezen op het gebied van belasting en belastbaarheid (rustpauzes inlassen, belastende activiteiten beter verdelen, etc.), werkplekbezoek (verbeteren van de werkplek en gebruik hiervan), veel beschermende hulpmiddelen/STEP PETS (een nekkussen voor ’s nachts, een zitsteun (Rafys zitsteun kantoor zacht), een kookwekkertje om ervoor te zorgen dat ze op haar werk regelmatig opstaat en dus verandert van houding, een Rechthouder, een schouderband (psi) en een mitella), voorlichting met een scholingsboek en E-learning, aanleren van de GewichtHeffersTechnieken (GHT), rekoefeningen, belastbaarheidsverbeterende oefeningen, enz. 

Janna heeft geprobeerd om alle adviezen zo goed mogelijk op te volgen en al snel merkte ze verbetering. De STEP hulpmiddelen bevielen haar ook goed. 
 
 
Gedragsverandering en discipline 
 
Elke les vroeg ik haar naar de belastende activiteiten en samen bedachten we oplossingen om de belastende activiteiten te beperken of zelfs te voorkomen. Hierdoor kreeg haar lichaam de kans om te herstellen/genezen. Deze gedragsverandering vergde natuurlijk wel discipline en oefening van haar kant.

Op 11-02 hebben we de begeleiding afgesloten. Het ging hartstikke goed en als ze dit beleid vol houdt kan ze binnenkort ook weer badmintonnen.

Het geeft mij (zoals zo vaak) voldoening in het feit dat wij iemand echt goed kunnen helpen.

Ik wil Janna hierbij nog even bedanken voor het op papier zetten van haar ervaringen. 


Gerben Geerdink, STEP Nederland B.V.

 
-->