Blind leren typen 
 
 
blind typen, RSI, armklachten 
 
Na 26 jaren in het kappersvak (vaak boven je macht) heb ik administratieve baan gekregen. Het computerwerk werd steeds meer en een cursus “Blind” typen was dan ook een logische stap. Vol goede moed begonnen met oefeningen en het typen ging steeds beter, echter ook de RSI klachten namen ook toe.  Wil je goed “blind” de toetsen kunnen aanslaan dan moet je je handen iets boven het toetsenbord houden waardoor de nek-, schouder- en armspieren langdurig in een aangespannen toestand worden gehouden. De klachten werden erger naarmate de oefeningen  in tijdsduur toenamen. Na ± 15 minuten typen kreeg ik ijskoude tintelende vingers, had er geen gevoel meer in en langzamerhand begon ook mijn bovenarm pijn klachten te geven. Ik moest steeds langere pauzes houden om weer te herstellen.
 
 
Aanpassingen aan de werkplek 
 
Een STEP instructeur bracht de volgende aanpassingen op mijn werkplek aan:
 
 
1. ErgoRest 
 
Voor het typen werd links en rechts een ErgoRest aan het bureau gemaakt. In de ErgoRest kunnen de armen goed in rusten en hoeven de armspieren het gewicht van de arm niet te dragen. Met de ErgoRest kun je soepel naar links en rechts bewegen
 
 
RSI, ergorest, werkplek, schouderjlachten, armklachten 
 
 
 
2. SoftTop
 
Er werd een SoftTop op maat om mijn toetsenbord gemaakt zodat het hoogteverschil bureautoetsenbord verminderde en het bureau werd gepolsterd en minder koud werd gemaakt.  
 
 
RSI, softtop, armklachten, schouderklachten 
 
 
3. Instelbaar beeldscherm
 
Het Beeldscherm werd instelbaar gemaakt zodat ik beter van houding kan veranderen. 
 
 
4. Rugkussen met fixatiehoes
 
Er werd een BackPerfect® rugkussen met een fixatiehoes, een zg. Tophoes aan de bestaande bureaustoel bevestigd zodat ik beter rechtop kon blijven
 
 
 RSI, tophoes, zitsteun, rugklachten

 
 
Resultaat:
 
De klachten namen direct af en zijn niet weer teruggekomen. Ik ben er van overtuigd dat ik mijn typewerk niet meer in die mate zou kunnen uitvoeren zonder de beschreven hulpmiddelen. Ik weet ook bijna zeker dat ik vroeg of laat in de ziektewet was terecht gekomen als dit probleem niet was aangepakt.
 
 
Jolita Buddingh 
 
-->