Vakantie en veel en lang zitten in de auto

Mijn zwangerschapsverlof, na de geboorte van onze derde, sloten we af met een vakantie in Italië. Met drie kleine kinderen besloten we ’s nachts, in één ruk, naar Toscane te rijden. Onderweg zijn we twee keer gestopt om te tanken en te voeden, maar de kinderen bleven rustig slapen, dus snel weer verder. Aangekomen voelde mijn rug wel wat stijf en pijnlijk, maar wat wil je na 12 uur (bijna) onafgebroken in de auto?

 

Op de tweede vakantiedag gaat het mis

 

rugklachten, rugpijn zittend op een ligstoel 

Op de 2e dag van onze vakantie ging het echter helemaal mis. Zittend op een ligstoel bij het zwembad, met de baby in mijn armen, kon ik ineens niet meer overeind komen. Sterker nog, ik kon ons kleine ventje niet eens meer naast me neerleggen. Een week vol ellende volgde. Ik kon niet meer lopen en me niet meer omdraaien in bed. Eigenlijk kon ik bijna niets meer, behalve in bed liggen met heel veel pijn 

 

Snel einde van de vakantie 

Platgespoten met morfine ben ik uiteindelijk liggend in de auto naar Nederland terugvervoerd. In het ziekenhuis constateerde de neuroloog op een MRI-scan een bulging disk.  Met morfine terug naar huis

 

Op de rand van een operatie 

Volgens de neuroloog was opereren zeker een optie, omdat het bij mij al de derde ‘hernia’ in drie jaar tijd was, maar de vorige keren was het uiteindelijk wel vanzelf overgegaan (conservatieve therapie). De neurochirurg liet de beslissing aan mij over, maar wilde pas na drie maanden opereren, om eerst de natuurlijke genezing een kans te geven.

Bij het afscheid zei hij me waarschijnlijk nog wel weer terug te zien, omdat hij verwachtte dat in de toekomst een operatie toch wel een keer nodig zou zijn. Dat vond ik natuurlijk geen hoopvol vooruitzicht, maar goed, ik had geen keus toch?

 

Buurman adviseert STEP ZelfZorg aanpak

Toeval of niet, maar in de week daarna maakte mijn man toevallig een praatje met buurman. Hij adviseerde me de STEP ZelfZorg aanpak! Nu had ik al van meer mensen goedbedoelde adviezen gehad, maar het verhaal van STEP sprak me wel aan, en onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, wilde ik het in ieder geval proberen.

 

STEP snel in actie

Als je al maanden rugklachten hebt waardoor je niet normaal kunt functioneren (ik had al weken dagelijks hulp voor de verzorging van de kinderen), wil je het liefst direct geholpen worden. Gelukkig kon ik de volgende dag al terecht bij de STEP Instructeur, Gerben Geerdink..  

 

Voorlichting belangrijk en motiverend 

Ik vond het erg goed dat er veel achtergrondinformatie werd gegeven over het ontstaan van de klachten en het (verkeerd) gebruiken van de rug. Hierdoor wordt duidelijk waarom het (in het begin strenge) beleid dient te worden gevolgd.

Tijdens de eerste afspraak werd gevraagd naar mijn doelstelling; “Zo snel mogelijk pijnvrij worden en vervolgens weer aan het werk kunnen”.

 

Streng beleid met GewichtHeffersTechnieken 

Na een uitleg van de STEP basis GewichtHeffersTechnieken werd het strenge beleid doorgesproken, dat ik tenminste tien dagen vol moest houden. Er werd mij in het vooruitzicht gesteld dat ik dan tenminste 80% minder klachten zou hebben. Daar had ik wel oren naar, dus genoeg reden om deze aanpak consequent vol te houden.

Het programma was erg streng en moeilijk te organiseren met drie kleine kinderen, maar met hulp van familie en vrienden kon ik toch zes keer per dag een half uur wandelen en ongeveer tien keer per dag uithangen aan deur of rekstok.

 

hangen ontlast rugklacht

 

Niet zitten 

Het voorlopige verbod om te zitten en verder alleen maar te lopen en te liggen resulteerde erin dat ik liggend aan tafel at en verder veel tijd doorbracht op de bank en op de stretcher in de tuin (er was een hittegolf in de zomer van 2006). Daarnaast had ik twee keer per week training waarbij me de GewichtHeffersTechnieken werden aangeleerd.

 

Bescherming met STEP gordel ("stellage")

 

rugklachten veilig ruggebruik en bescherming

 

Om er voor te zorgen dat ik aan elke fout herinnerd werd kreeg ik de eerste dagen een ‘stellage’ om waardoor het bol maken van je rug nagenoeg onmogelijk was. Prettig was dat niet altijd (kwam ook door de warmte), maar alles voor het hogere doel! 

 

Veilig ruggebruik helpt

Op onderstaande foto's zie je van boven naar beneden GewichtHeffersTechniek I, II en III, de basistechnieken van veilig ruggebruik die ik aanleerde

 

Preventie rugklachten 

 

rugklachten Herstel bestaande hernia 

 

 rugklachten Preventie operatie hernia

 

Ook aan huis 

De STEP Instructeur kwam ook bij me thuis en nam veelvoorkomende situaties met me door, waarbij telkens één van de aangeleerde technieken werd geoefend. Zo leerde ik hoe de baby in en uit de box te tillen, de wasmachine in en uit te pakken, mezelf aan te kleden, etc. Allemaal veilig en zonder een bolle rug. Na twee weken was er een flinke verbetering merkbaar en na drie weken was de vervelende uitstralingspijn nagenoeg weg.

 

Doelstelling gehaald 

Na zes weken kan ik zeggen dat de doelstelling grotendeels gehaald is. Het is nog niet helemaal over, maar met de hulpmiddelen (zoals letterlijk het ruggesteuntje) en de technieken van STEP zie ik de toekomst positief tegemoet. Ook thuis kan ik nu de huishouding weer zelf draaiend houden en dat is wel zo lekker, want ondanks alle goede hulp is het toch het fijnst om alles zelf onder controle te hebben.

 

Zeer tevreden 

Al met al ben ik zeer te spreken over de STEP aanpak, die je leert hoe je door de veilige technieken te gebruiken zelf je rugklachten kunt verminderen en de klachten bij hernia’s snel de kop in kunt drukken en veel beter toekomstige hernia’s kunt voorkomen! Ik heb goede hoop dat ik de chirurg niet terug zie.


Saskia Reinerink-Westerman

 

Commentaar STEP ZelfZorg Instructeur, Gerben Geerdink

 

Saskia dacht zelf dat ze hoogstwaarschijnlijk geopereerd moest worden.

Wij hebben aangegeven dat het aanleren van veilig lichaamsgebruik een eerste prioriteit was, als dat geen succes zou opleveren zou operatie mogelijk oplossing zijn. Voorlopig kon ze een eventuele operatie dus uit haar hoofd zetten.

 

Meestal heeft men geen idee

Zoals wel vaker (en vreemd genoeg) was Saskia niet goed op de hoogte van wat er nu exact aan de hand is in haar rug.

De duidelijke voorlichting van STEP werd dus hartelijk ontvangen. Daardoor begreep ze ook waarom ze zich voorlopig aan een bepaald STEP beleid moest houden.

Mede daardoor heb ik Saskia ervaren als een zeer gemotiveerde cliënt.

 

Scholingsboeken voor voorlichting en training thuis

 

 rugklachten en rugboek

 

We hebben alle adviezen voor haar genoteerd, scholingsboeken meegegeven, oefeningen aangeleerd en diverse beschermende hulpmiddelen uitgeleend.

Ze had al snel een perfecte beheersing van de GewichtHeffersTechnieken. Ze probeerde zich zo goed mogelijk aan het opgestelde beleid te houden, want ze merkte snel verbetering.

Tijdens het huisbezoek heeft ze ook veel geleerd. Het is belangrijk dat ze exact weet hoe ze haar rug moet gebruiken, zeker in een huishouden met drie kleine kinderen. De klachten, in haar rug én in haar been, namen (zoals verwacht) verder af.

 

Borging van veilig ruggebruik

Na de begeleiding heeft er na een aantal maanden nog een opfrissingsles plaatsgevonden om de "puntjes op de i" te houden.

Inmiddels is Saskia bevallen van haar vierde kind.

Dergelijke ervaringen van cliënten (zoals die van Saskia) horen wij bij STEP helaas veel te vaak. Het klinkt arrogant, maar ik kijk er inmiddels niet meer van op.

Het geeft veel voldoening dat je met de STEP aanpak mensen echt goed (en ook op de lange termijn) kunt helpen.

 

Bert Bruggeman en Henk Jan Kooke

-->